vineri, 11 mai 2018

Roman - Marx 200





Marx 200

Comemorarea a 200 de ani de la nasterea lui Karl Marx (Trier 1818 - Londra 1883) in aula de primire a palatului imparatului Constantin (274-337) din Trier, azi biserica, de catre Jean-Claude Juncker presedintele Comisiei Uniunii Europene a fost un bun prilej de a reaminti mesajul profetului Israelului Amos (sec. al VIII-lea îi.C.), primul care s-a ridicat in numele lui Dumnezeu impotriva asupririi celor multi si obiditi.

Marx n-a facut altceva decat l-a transpus, tradus in limbajul materialist, stiintific al sec. XIX pe primul critic social al Vechiului Testament. Egalitatea, dreptatea sociala este o obligatie universala, perena, chiar si a lui personal, a spus crestindemocratul Junker. Capitalismul are nevoie imperioasa de dimensiunea, componenta sociala a Vechiului si Noului Testament. Teoria lui Marx e depasita, remarca marele economist al sec. trecut Keynes. In ceea ce priveste dictatura proletariatului, marxist-leninista de trista amintire era ab ovo sortita esecului.

Decuplarea societatii de Dumnezeu, a muncii de remunerarea ei si a sexualitatii de procrere, nu putea fi a la long viabila, a sintetizat magistral papa Benedictu XVI in sec. nostru. Cu toate acestea, mesajul de echtate sociala a profetul Israelului Amos si a lui Karl Marx, nepotul unui rabin, lupta lor impotriva exploatarii omului de catre om, trebuie sa fie actualizate si promovate de fiecare generatie.


Viorel Roman











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu