miercuri, 10 august 2022

ALIANTA FAMILIILOR - FINLANDA SI SUEDIA INTRA IN NATO. DE CE NU SI BASARABIA?

 




FINLANDA SI SUEDIA INTRA IN NATO. DE CE NU SI BASARABIA?

August 11, 2022

 

Răspunsul, credem corect, este că occidentalii discriminează la adresa est-europenilor fără ca România să riposteze. Ne-am obișnuit să tăcem chitic și să ne mulțumim cu ceea ce primim din Occident. Cu ceea ce ni se dă, de fapt. Nu cu ceea ce am putea obține prin negocieri ferme ori folosirea contextelor geopolitice în avantajul nostru. Tocmai asta este treaba clasei politice și, mai ales, a Președintelui țării: plasarea României într-o poziție de avantaj în contextul regional, european și mondial prin negocieri. Dacă nu ceri, nu primești. Și nu poți cere dacă nu știi ce să ceri. Și nu știi ce să ceri dacă nu te pricepi.

 

Desigur, politologii și strategii își au explicațiile lor privind aderarea în curând a Suediei și Finlandei la NATO. Dar explicațiile sunt, în opinia noastra, pretexte fără credibilitate care camuflează modul discriminatoriu în care est-europenii sunt tratați. I-a luat României ani de zile să adere la NATO. Celor două țări scandinave le va lua mai puțin de un an.

 

 

SUA aproba aderarea fulgeratoare

 

În cursul săptămânii trecute Senatul SUA a adoptat cu un vot covârșitor o rezoluție în care solicită urgentarea procedurilor de aderare ale celor doua țări la NATO. În contrast, i-a luat dlui Clinton mult efort și timp să convingă două treimi din Senatul american să accepte aderarea României la NATO. Dacă dl Clinton nu persevera, mai dura câțiva ani pentru ca România să intre în "clubul NATO."

 

Un singur senator a votat împotriva aderării țărilor scandinave: Senatorul Hawley din Missouri. Senatorul și-a explicat poziția într-un articol coerent publicat pe 1 august în The National Interest. [Link: https://nationalinterest.org/.../why-i-won%E2%80%99t-vote...] Mass media "progresistă" din America l-a criticat dur pe Hawley, dar argumentele lui au merit, chiar dacă, în final, nu sunt convingătoare.

 

Pe lângă el, Senatorul Rand Paul din Kentucky a propus un amendament care să scutească SUA de intervenție în sprijinul scandinavilor în caz de agresiune din partea Rusiei. Amendamentul a fost respins.

 

Finlanda are mai multă credibilitate pentru a fi inclusă în NATO decât Suedia. Finlanda e prima țară pe frontul rusesc, dar s-a opus cu forța agresiunii sovietice. A adoptat neutralitatea după război. În contrast, Suedia a preferat neutralitatea vreme de sute de ani, fără să-și sacrifice cetățenii pentru securitatea Europei ori supraviețuirii democrației și civilizației pe continent. Este îndoielnic că suedezii își vor schimba mentalitatea pacifistă și neutralistă peste noapte. Este îndoielnic că Suedia va investi într-un război împotriva Rusiei, fie oameni, fie bani, fie armament.

 

 

Occidentul nu contribuie serios la NATO

 

Delăsarea este un alt motiv care îl îngrijorează pe Hawley cu privire la scandinavi. La fel și pe noi. Nici Finlanda, nici Suedia nu alocă fonduri serioase pentru apărare. SUA cheltuie un trilion de dolari anual pentru apărare, inclusiv pentru apărarea Europei, adică aproximativ 4% din economia naționala. Germania alocă sub 1%, iar Suedia va ajunge la 1% doar în anul 2030, după intrarea în NATO. Țările acestea se laudă cu asistența socială acordată cetățenilor lor, dar lasă pe seama altora asigurarea securității lor naționale. Nu e chiar drept. Dimpotrivă, este o ipocrizie crasă.

 

 

Lipsa de interes fata de Basarabia

 

Occidentul nu este interesat de Republica Moldova, dar România ar trebui să fie. Obiectivul lui Putin este Dunărea și Marea Neagra și transformarea Ucrainei într-o țară fără ieșire la mare / landlocked, asemenea Ungariei. Asta înseamnă că, dacă visul lui Putin se îndeplinește, vom deveni vecini cu o Rusie imperialistă. Securitatea noastră va fi compromisă. Pe scandinavi nu-i afectează si nici nu-i intereseaza acest lucru, dar pe noi da.

 

Siguranța națională a României e periclitată de prezența rușilor în Transnistria. Rezolvarea problemei transnistrene și includerea Moldovei în NATO trebuiau incluse în pachetul de aderare a scandinavilor la NATO. Subiectul trebuia adus în discuție și trebuie ținut în fața ochilor occidentalilor în permanență.

 

Pentru Occident, Basarabia nu prezintă niciun interes. Hitler si Stalin au agreat asupra acestui lucru când au semnat, în august 1939, Acordul Molotov-Ribbentrop. Basarabia, însă, prezintă interes pentru Rusia. De atunci au trecut 83 de ani. Lumea s-a schimbat, iar criza de securitate națională a României este cea mai acută din august 1968 încoace, când Rusia a invadat Cehoslovacia.

 

 

Atitudine de nepasare

 

Din nefericire, atitudinea occidentalilor față de România și Europa de Est nu s-a schimbat. Indiferența occidentalilor manifestată în 1938 (invazia Cehoslovaciei de către Hitler), august 1939 (Tratatul Molotov - Ribbentrop), 1945 (Yalta), 1956 (Ungaria), 1968 (Cehoslovacia), 2014 (Crimeea), și 2022 (Ucraina) denotă, îndrăznim să spunem, un mod de gândire discriminatoriu.

 

Occidentul vrea pace, dar fără să-l coste nimic. Vrea pace pe seama, cheltuiala și socoteala altora. Germania recomandă ca Ucraina să cedeze Crimeea Rusiei de dragul păcii. Dacă America nu intervenea decisiv în sprijinul Ucrainei, și Ucraina s-ar fi bazat în mod exclusiv pe occidentali, astăzi tancurile și trupele rusești, foarte probabil, erau la granița cu Polonia și România. Din nefericire, Occidentul s-a obișnuit cu acest mod de a ne trata, iar noi ne-am obișnuit să-l acceptăm.

 

De șase (6) ori în 84 de ani Rusia a amenințat Europa și România. O amenințare tot la 14 ani dovedește că patosul național al Rusiei pentru război este permanent și nu se va istovi peste noapte. Amenințarea a venit întotdeauna din Est. Aderarea Basarabiei la NATO ar avea un efect decisiv pentru stoparea și reducerea agresiunii ruse în Europa. Iar independența și intrarea Transnistriei în Federația Rusă va însemna, dimpotrivă, escaladarea pericolului rusesc la adresa Europei și, chiar mai rău, a României.

 

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu