joi, 18 august 2022

Ștefana Totorcea - Societatea de Limba Română din Voivodina a fost decorată de Președintele României

 



Societatea de Limba Română din Voivodina a fost decorată de Președintele României

Publicat de Ștefana Totorcea

12.08.2022

 

Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat miercuri  decretul prin care acordă Societății de Limba Română din Voivodina Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria A – „Literatura”.

 

Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, a fost înființată în 1962 de filologul și scriitorul român Radu Flora și este cel mai important forum cultural-ştiintific şi educativ al românilor din Serbia.

 

Misiunea organizației este promovarea limbii române în educație, în mijloacele de informare în masă, precum și în creaţia cultural-ştiinţifică, literară şi artistică.

 

Societatea îşi desfăşoară activitatea în principal pe teritoriul Provinciei Autonome Voivodina, dar şi în restul Serbiei şi în afara granițelor acesteia.

 

 


Port popular românesc din Sân Mihai, Voivodina. Sursa foto: Ris.org.rs


Societatea organizează evenimente artistice și culturale, editează numeroase publicații și este prezidată în prezent de Lucian Marina, fost membru al Redacţiei Române a Postului de Radio Novi Sad.

 

Societatea de Limba Română a constituit Adunarea Cadrelor Didactice cu Limba de Predare Română, a organizat întâlnirile ,,Scriitorii la frontieră” ale creatorilor români și sârbi, a instituit Memorialul și Simpozionul Internațional ,,Radu Flora”, Memorialul ,,Dimitrie Ardelean” și evenimente dedicate artelor plastice, și a înființat Trupa Românească de Teatru Experimental ,,Thalia”.

 

În prezent, Societatea de Limbă Română din Voivodina își propune crearea unui fond de carte pentru Biblioteca Centrală a Românilor din Serbia.

 

Foto credit: Simon V. Speriosu (jocul de duminică din Uzdin, Voivodina, 1959) via Facebook / Portul din Banat

https://basilica.ro/societatea-de-limba-romana-din-voivodina-a-fost-decorata-de-presedintele-romaniei/










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu