marți, 16 august 2022

Adrian Grauenfels - Arh. Liviu Cristescu la Editura SAGA

 



LIVIU CRISTESCU  RIP

 

Nu cunosc explicația cosmică, dar luna August este o luna malefică. Familie, amici, artiști... aleg Augustul ca să treacă într-o lume mai bună. De data aceasta îl deplâng pe talentatul amic Arh. Liviu Cristescu din Cța. Scriitor, filosof, fractalist și adept al poeziei concrete ne-a antrenat timp de ani pe panta poeziei non-conforme,  picto-vizuale, era un teoretician și un guru fără compromisuri ai unei noi arte pe care a dezvoltat-o în câteva cărți substanțiale. Era gata să polemizeze și să argumenteze superioritatea poeziei sale, pentru mulți, greu de digerat. Din lungile mele discuții cu Liviu se contura un om singur, deprimat de situația orașului său, dezamăgit de sistemul politic și de declinul intelectual, plagă care îi rodea permanent sufletul. Mergea la cenacluri, lansări de carte, întâlniri cu tineri poeți unde dezbăteau arta scrisului într-o plină desfătare a libertății de expresie. La glume răspundea cu glume, la provocări literare cu un discurs înflăcărat care se cerea ascultat. Ultimul său mesaj este relevant stării de izolare și depresie in care cronic se afla:

 

Vorbiţi, vorbiţi, nu vă sinchisiţi de mine. Închipuiţi-vă că sînt un tablou suprarealist sau o instalaţie conceptuală, un sac de bomboane aruncat într-un colț.

Și nici entropia la receptare nu tebuie să vă-ngrijoreze, de data asta sînteţi liberi ca pasărea cerului, nu mai daţi examen. Doar să nu umblaţi la ambalaj.

 

La Editura SAGA Liviu a publicat două cărți de poezie și mai multe eseuri. Era pedant și neiertător cu erorile de tehnoredactare, culoare sau paginație. Decis să refuze orice deviere de la original și conceptul pe care îl urmărea. A apărut efemer și în revistele Alchemia, Nautilus sau Jurnal Israelian. Scria coherent și la subiect cu un ton sfătos, didactic. Ne va lipsi mult. Categoric, nu avea vârsta despărțirii de viață. Trebuia sa fie un mentor și un deschizător de noi drumuri în estetică. Din păcate, oamenii fac planuri dar D-zeu le încurcă. În cazul lui Liviu este total nedrept și prematur.

R.I.P.

Adrian Grauenfels









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu