miercuri, 17 august 2022

Joseph Stiglitz - Laureatul Nobel în economie: Europa de Est...

 




Joseph Stiglitz - Laureatul Nobel în economie:

 

Europa de Est este marele ratat de la începutul secolului 21. În prezent plătește 300-400 miliarde de dolari în fiecare an către Occident și în primul rând către Germania.

Europa de Est se află într-o „prindere dominion”, tipică, cunoscută încă din Imperiul Roman. Acesta este modelul pentru o țară de colonizat prin mituirea elitei sale. Romanii nu au cucerit doar cu legiunile. Multe alte pământuri s-au unit în pace. Se duc, mituiesc șefii locali și acei șefi devin guvernatori ai provinciilor romane. Imperiul este in spatele tau, si cu el poti incasa mult mai multe taxe decat inainte. T. T. Ei bine. este o alianță a elitei cu imperiul pentru a mulge supușii. Sistemul funcționează de secole. S-a aplicat și din Anglia în India, de exemplu - acolo maharajii proclamați în numele reginei. Și apoi au supt oamenii obișnuiți împreună.

UE este doar asta acum. Occidentul, dar în principal Germania, mituiește elita locală prin fonduri euro. Elita aduce statul în UE, transformând apartenența într-o religie absolută, inclusiv represiunea împotriva oricui i se opune. Ieșirea se transformă în erezie. Și țara importată este aspirată prin alte mecanisme - cumpărarea monopolurilor locale, lanțuri comerciale, realizarea contractelor nefavorabile pe termen lung care nu pot fi schimbate cu schimbarea puterii etc.

Eurofundurile și serviciile UE bine plătite pentru o mână de funcționari sunt „șpaga” plătită elitei. În schimb, piața țării în cauză preia controlul și este mulsă în favoarea corporațiilor occidentale. Acest lucru se întâmplă prin electricitate, apă, încălzire, prin monopolul mărfurilor occidentale impus lanțurilor comerciale, prin bugete locale mult mai mari și inaccesibile pentru publicitate, marketing, achiziții media etc. Raportul dintre fonduri și piețele epuizate este mai rău de 1:10.

Dacă Europa de Est ar ieși din UE și ar opri această subvenție masivă pe care o plătesc Occidentului, ar putea fi de două ori mai bogată. Minim. Acest lucru ar relaxa societatea și ar reduce considerabil presiunea asupra emigrației, ceea ce este un alt mod de a o suge. Prin salarii mai mari, Occidentul recrutează cei mai buni specialiști din Est, lărgind astfel restanțele. "

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu