joi, 25 august 2022

Dumitru V. MARIN - COMUNICAT DE PRESĂ

 




25 august 2022:

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Înștiințăm opinia publică, presa românească și străină de acțiunea abuzivă a unei directoare de Muzeu, Mocanu Ramona care a izgonit presa locală dintr-o manifestare PUBLICĂ în ziua de 24  august 2025.

Este o triplă încălcare a legilor române și ale Uniunii Europene.

Tripla calitate rezultă din următoarele adevăruri social-omenești:

Dl. Marin V. Dumitru este Directorul general al singurului Grup de presă (TVV-Ziar-Revistă) din județul Vaslui și se afla în exercițiul funcțiunii ca ziarist;

Dl. Marin Dumitru a fost unul dintre întemeietorii Muzeului Județean în perioada formării sale, ca Inspector principal la Comitetul de Cultură și Artă al județului Vaslui, în perioada 1 martie 1970 – 1 martie 1974.

Dl. Marin Dumitru este unul dintre cei mai importanți oameni de cultură din acest județ, printr-o operă unică în 56 de cărți, prin înființarea primelor organe de presă democratică, prin jurnalismul cultural recunoscut în toată lumea, revista MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC având după nr. 30/2022 un număr de 856 de colaboratori din toată lumea.

Mai există și a 4-a calitate: este un cetățean al Municipiului Vaslui, având peste 81 de ani dintre care peste 52 puși în slujba culturii vasluiene, naționale, internaționale… care avea acces prin Lege la cultură, manifestări publice, opinii personale și tot ce prevăd legile românești și practica internațională: dreptul la viață, existență, cultură.

Era vorba de o Expoziție COMUNĂ cu Muzeul din Soroca, deci drepturi comune cu altă instituție organizatoare – externă –  și în numele căreia cu totul abuziv, Ramona Mocanu a hotărât izgonirea din Sala Expoziției a prof.dr. Dumitru V. MARIN (uzurpare de calități oficiale pt. Soroca).

Ne întrebăm, omenește:

Ramona MOCANU – este  STĂPÂNA MUZEULUI Vaslui (?)

 

 

Vă descriem succint faptele:

 

Miercuri, 24 august 2022, (după) ora 11.00, Muzeul Județean Vaslui, în colaborare cu Muzeul  din SOROCA – Republica Moldova, a(u) organizat o expoziție comună în sala multimedia. Programul e cel difuzat și publicat. Trecem peste faptul că azi, pe 25 l-au și desființat.

DAR:

Ne-am dus, ne-am înregistrat, la ora 10.,50, am primit mapa, m-am așezat pe un scaun (sală goală) și apoi... în Sală au început să vină muzeografi și personal de serviciu care să mă evacueze. Pe rând… dar mulți. Mai mult, au pus pe un cioclu vechi numit Parfeni să sară la bătaie, chiar în sală. Și... mai mult:

În prezența celor 10-15 oameni prezenți, chiar în timpul unei discuții cu oaspeții din Soroca, un muzeograf m-a tras puternic de haină către ieșire, au apărut alți 3 care m-au împins sub privirile satisfăcute ale Ramonei Mocanu că slujbașii săi o ascultă. Aceștia îmi șopteau fiecare: „ne faceți nouă rău, noi nu avem nici o vină, ne dă afară, vă rugăm să părăsiți muzeul…”

N-au făcut nici o motivare, absolut niciunul.

Fotografiile depuse arată cum le transmitea ordinele Mocanu Ramona, cum slugile-muzeografi ai ei mă împing și una cum mă lovește.

Bieții muzeografi s-au executat, fiecare cu scuzele de rigoare. Dar știind că suntem la o manifestare publică n-am părăsit sala decât când Ramona Mocanu i-a scos pe cei 7 – 8 participanți din sală, pe hol, cum s-ar spune să mă lase singur. Când am ieșit și eu, ultimul, pe hol, acolo unde am cărat cu spatele saci cu materiale istorice la constituire, toți s-au scurs în sală și au închis ușile să nu pot intra și eu. Cel puțin unul cu ceva mustață și brunet (Dulgheru), cu șapcă (foto) s-a proptit cu spatele în mine ținând de ușă, alte angajate blocând ușa, altele  împingându-mă spre ieșire. În fața aparatului de filmat s-a proptit fostul meu angajat A. Grecu și a afirmat că trebuie să plătesc taxă de filmare în muzeu, i s-a mai alăturat și o doamnă (foto, Ada Simin), dar nici unul nu știa de ce și cât să plătesc. Totul sub ochii larg deschiși ai Ramonei Mocanu, îmbrăcată într-o rochie vaporoasă, nepotrivită ocaziei. Totul a fost filmat, dar anexăm doar câteva fotografii.

Nu era nici un vizitator din Vaslui în Muzeu, doar personalul propriu, 23 pers.

Am fost împins de personalul mobilizat de Ramona Mocanu până la ieșirea din Muzeu, la ora 11.16, deci totul a durat peste 20 de minute.

În cadrul scărilor de la intrare/ieșire s-a aflat chiar Ramona Mocanu care a vrut să se convingă personal că am fost izgonit, evacuat, umilit în LOCUL PUBLIC numit Muzeu, de la o manifestare publică, de la o acțiune de interes general, la care Muzeul și nu ea avea o contribuție de 50%, deci nici un drept,  dar săvârșește uzurpare de calități oficiale, un ABUZ în funcție și abuz personal față de un om de cultură cunoscut și respectat în toată lumea.

Problema este și următoarea:

Cetățeanca aceasta cocoțată nemeritat pe această funcție a procedat întocmai la fel și duminică 20 sept. 2020, la Expoziția de medalii, insigne și afișe a Muzeului pe care în cazul primelor 3 ediții ale Festivalului Umorului le-am cărat personal (și nu erau ușoare) prin tot Bucureștiul, la primele 3 ediții F.N.U.C.T.

Tot la fel la Festivitatea de deschidere din 18, la Expoziția de carte de la Bibliotecă, din 19, la Expoziția de caricaturi ale lui Nicolae Viziteu de pe holul Primăriei Vaslui de pe 19.

Faptele au generat procesul din dos. 8779/ 2020, intentat de Mocanu și pierdut de ea în Instanță. 

Domnilor,

Este vorba de un abuz contra persoanei, a unui reporter, a unui om de cultură, în formă continuată.

Vă rog să consultați extraordinar de bogata bibliografie de prin multe ziare, reviste, (și televiziuni) care consemnează același fel de fapte comise de Mocanu (Unul: Să-ți fie rușine, Ramona), să observați lipsa unui management cât de cât competent al acesteia, interdicțiile de participare pentru mine dar și multe alte personalități vasluiene (și nu numai), lipsa preocupărilor serioase pentru activitatea Muzeului (doar pentru pisici și Facebook), lipsa oricărei dovezi de competență. În afară de teza de doctorat (știm de condițiile dubioase) nu a scris-publicat nimic, nimic, nici înainte nici după „susținerea” acesteia.

Ne-am exprimat în scris, și o mai facem o dată: indemnizația pentru obținerea doctoratului nu este corect acordată, pentru că nu este în specialitate.

Domnilor,

Suntem un grup de presă independent, recunoscut în toată lumea, pe unde ajunge ziarul nostru și revista. Ne putem exprima și asupra competenței profesionale a cetățencei Mocanu.

Ne putem exprima și asupra excrocheriilor acesteia.

Acum, reclamăm și cerem luarea măsurilor potrivite, adică PEDEPSIREA CONFORM LEGII a acestei femei care nu știe, nu poate, nu vrea să respecte legile țării, legile onoarei și legile ospitalității.

În numele său și al grupului de presă,

 

Prof. dr. Dumitru V. MARIN









Un comentariu: