joi, 4 mai 2023

Gabriela Radu - „Clopotele de seară”

 



„Clopotele de seară”

- o melodie veche si emotionanta !

 


Cineva scria acum câteva zile:

„Clopotele bisericilor catolice din toată lumea bat în fiecare zi la prânz în amintirea lui Iancu de Hunedoara, care a salvat Europa creștină învingându-l pe Mahomed. 

Oriunde pe planetă, la prânz, clopotele bat pentru Iancu de Hunedoara, de atunci și până azi, în amintirea victoriei care a făcut ca Europa să rămână creștină. 

Dacă trăiți sau ajungeți în vacanță prin Roma, Barcelona, München, Paris sau oriunde în lume și auziți la prânz clopotele unei biserici catolice, bucurați-vă! Spuneti-le celor din jur că ele bat pentru Iancu de Hunedoara. 

„S-a stins lumina lumii" scrie pe piatra lui funerară din Catedrala din Alba-iulia. 

Un gest repetat zi de zi, pe întreaga planetă, despre care mulți nu cred că au auzit! 

 

 

De mii de ani „limba sonoră a clopotelor”, bogată și variată, face parte din viața oamenilor în

general și a creștinilor în special. Sunetul lor spune poveștile zilei, poveștile vieții, de bucurie sau tristețe, chemând credincioșii la slujbe- liturghie, vecernie sau însoțindu-i la toate ceremoniile- de căsătorie, de botez, de înmormântare- și procesiunile tradiționale.

Marea majoritate a oamenilor le aud, numai că sunetul lor se pierde în tumultul cotidian. Doar în locurile retrase sau mai puțin aglomerate chemarea lor atrage atenția și nu doar a celor care le înțeleg...

 

„Clopotul, icoana care sună o rugăciune în bronz”.

O rugăciune pentru viață, pentru pace și iubire, pentru tihnă și acceptarea implacabilă a trecerii timpului...

 

 „Clopotele de seară” este un cântec cunoscut în lumea întreagă. 

Este oare cineva care să nu fie pierdut oameni dragi, care să nu aibă copii, rude sau prieteni plecați în lumea largă pentru „o viață mai bună”? De sărbători, mai ales de cele pascale se trăiește un dor nespus după locurilor natale, după cei dragi, purtând în suflet sentimentul apăsător al  înstrăinării. Profundă stare de melancolie pentru trecerea timpului și a vieții... 

Cu gândul la PACE, astăzi  mai mult ca oricând, purtăm în suflete grijă și teamă față de războiul de la granițele noastre și ale Europei...

 

Compus în anul 1828 de rușii Ivan Kozlov și Aleksandr Aliev,  pe versurile poetului irlandez Thomas Moore, într-una dintre cele mai frumoase și sensibile interpretări, cea a lui  Ivan Rebroff, cântăreț german- pe numele său adevărat Hans Rolf Rippert.

„Evening bells” în limba engleză,  „Вечерний звон - Vecherniy svon” în limba rusă,   „Abendglocken” în limba germană,  „Les cloches du soir” în limba franceză. 

 

„Clopot de seară, sunetul tău liniștitor

Multe gânduri animă și dor

De zilele tinereţii, de satul meu natal

De casa părintească și prima iubire…

 

În fiecare noapte clopotele înlănţuie

Ecourile zilei care trece,

Să-mi plângă inima începe

La sunetul ce lumea o petrece.

 

E sunetul care m-a însoţit mereu

Prin primăvara ce-a trecut,

Și-ncet mă duce spre iarnă,

Cum doare: clopot de seară!”

 

Vă doresc o săptămână  cu sănătate în PACE!

https://youtu.be/Og_oLFv7jB4












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu