luni, 18 septembrie 2023

Elena Radu - Despre proiectul de lege privind modificarea legislației în domeniul protecției sociale

 



Despre proiectul de lege privind modificarea legislației în domeniul protecției sociale

Av. Elena Radu

17 Septembrie 2023

 

Proiectul de lege privind modificarea legislației în domeniul protecției sociale: conține norme care să prevină folosirea bazelor de date ca „sursă” pentru traficul de minori si de carne vie?

 

Trebuie analizat sub acest aspect și introduse norme de prevenție, identificare, sancționare și proțectie efectivă a copiilor și părinților tineri înregistrați în bazele de date ale asistenței sociale!

 

Nu trebuie permis ca sub pretextul unei „legi bune” să devină un instrument „util” rețelelor de trafic de copii și carne vie!

 

Vă spuneam zilele trecute că este în consultare publică „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale”[1]. Uitându-mă „în dungă” pe el, am văzut că, printre altele, va avea ca impact crearea unei baze de date unice, prin „interoperabilitatea” tuturor registrelor electronice cu furnizorii și beneficiarii de servicii sociale (asta înseamnă inclusiv cu Observatorul Copilului).

 

A apărut pe Facebook un filmulet dintr-o emisiune cu d-na Larisa Butnariu și am căutat inregistrarea intregii emisiuni din 2021[2]. Este de urmărit aceasta emisiune și de părinți ăi de tineri, ca să înteleagă ce înseamnă rețelele de carne vie, cum procedează, cum distrug omul și nimanui nu îi pasă.

 

Nu ai cum să rămai indiferent, dacă ești om!

 

Nu ai cum să mai susții că „și lor le place”, dacă eșți om!

 

Veți vedea o femeie care a ieșit public să povestească coșmarul prin care a trecut „cu zâmbetul pe buze”, atitudine pe care a adoptat-o pentru a putea supraviețui.

 

Mi-am adus aminte ulterior că au fost discuții în mediul public despre dispariția a 7.000 de copii în pandemie.

 

Am căutat știri pe acest subiect. Am găsit declarațiile d-nei Adriana Săftoiu din 2020, că a fost o anchetă parlamentară care a vizat aceasta problemă și că 40% dintre copii dispăruți provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului[3]:

 

Așa că acest proiect de lege trebuie analizat și sub acest aspect. Conține sau nu norme care să preîntâmpine folosirea bazelor de date ale asistenței sociale de către rețelele de trafic de minori și carne vie?

 

În dezbaterea publică pe acest proiect de lege trebuie să se ridice următoarele probleme:

 

- S-a finalizat ancheta parlamentara privind disparitia copiilor in pandemie? Care au fost concluziile?

 

- Ce norme s-au introdus in proiect pentru a preintampina si elimina aceste situatii (în care copii din centrele D.G.A.S.P.C. să dispară fără urmă și nu numai, chiar și adulți)?

 

 „Interoperabilitatea” bazelor de date privind furnizorii si beneficiarii de asistenta sociala:

 

- cine are acces la aceste baze de date (care va deveni o baza unică, dacă legea se adoptă)?

 

- este jurnalizat accesul (ca să se poată verifica în orice moment cine le-a accesat, ce date a accesat)?

 

- care sunt normele care permit verificarea jurnalizării? Există în lege procedură rapidă de acces în fața unui judecător pentru a dispune unei autorități să verifice, de urgență, jurnalizarea și să ia măsurile necesare, dacă se suspectează că- bazele de date sunt folosite în mod ilegal? Care este acea autoritate (nu poate fi D.G.A.S.P.C.)?

 

- Există prevăzut în proiect obligația creării unui back -up unde este salvata periodic aceasta baza de date, securizat, pentru a se putea verifica daca sunt "stersi" copii din bazele de date? Care este autoritatea competentă să facă o analiză periodic?

 

- Există o procedură care să permită verificarea periodică a copiilor „scoși” din bazele de date (o perioadă de 2-3 ani)? (Pentru a verifica dacă acești copii într-adevăr nu mai au nevoie de asistență și protecție socială, există, au o viață normală și nu au ajuns cumva în mâinile unei rețele de trafic, fără ca nimeni să nu știe despre dispariția lor, crezând că au fost „scoși” din baza de date pentru că o „duc mai bine”)

 

- Care sunt garanțiile introduse în lege ca aceste baze de date să nu fie folosite ilegal? Care sunt sancțiunile pentru cei care accesează sau folosesc datele din aceste baze de date în mod ilegal?

 

Aceste analize trebuie făcute nu numai cu privire la copii din bazele de date, ci și cu privire la adulți (au fost destule cazuri de notorietate care care arătau cum sunt răpiți și exploatați adulții, iar de obicei, de un om sărac nimănui nu îi pasă).

 

Dezbaterea publică trebuie să fie reală și să se desfășoare pe parcursul a mai multe zile in care să se analizeze în concret, împreună cu instituțiile abilitate în identificarea și combaterea traficului de persoane și copii (cu ce probleme s-au confruntat, ce deficiențe legislative sunt etc).

 

Nu poate fi iarăși o dezbatere de formă, în care participanților sa li se dea cuvântul 3 minute, ca să bifeze că a avut loc dezbaterea.

 

O lege este „bună” numai dacă conține într-adevăr norme care previn, protejează și nu permit aplicarea ei ulterior ca un instrument în contra cetățeanului!

 

Fiind vorba de asistență socială, ca societate, trebuie să fim cu atât mai mult atenți la ce se legiferează pentru că este vorba de oameni în nevoie (copii si adulți) care nu au posibilitatea să se apere, dacă sunt supuși unui abuz!

 

-----------------------------------------------------

[1] https://mmuncii.ro/.../7027-20230908_proiect-lege-modific...









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu