duminică, 24 septembrie 2023

Maria Diana Popescu - Şi-a luat în serios propria incultură

 



Şi-a luat în serios propria incultură

Maria Diana Popescu

24 Septembrie 2023

 

Cunoscuta vedetă a gafelor, aşezată în loja confortabilă a Culturii de stat din România, Raluca Turcan mînuieşte caricatural rolul şi disciplina(rea), simţindu-se ca peştele în apă pe un fotoliu nemeritat. Ah, suavitatea ei de două ori rafinată prin botox şi tot pe atît de curajoasă, în a se adresa agramat poporului, în forma direct liberă şi de după blocuri a limbii noastre, stîrnind indignarea, prin stîlcirea ei ca abordare şi înţeles. Desigur, ministreasa care a afirmat pe un post Tv că are 28 de ani deşi e trecută de 47 nu e lăsată singură în „operaţiunea” măreaţă de falimentare a culturii româneşti. Ar fi nedrept, nu-i aşa? I s-au alăturat corifei experimentaţi, debordînd de spirit cultural, dorind „binele” poporului, cei gata să o apere pe Raluca de conştiinţa încă trează a naţiunii.

 

Cine a propus-o ca ministru al Culturii, deşi a demonstrat ca Ministru al Muncii că nu-i decît o persoană incompetentă, cu pretenţii şi bucluc în Guvern, a făcut o glumă proastă. Perseverenta gafeuză şi-a luat în serios propria incultură şi cu avînt revoluţionar nebunesc s-a aruncat în cap pe biroul Ministerului Culturii, deşi biografia sa arată că în toată cariera nu s-a intersectat deloc cu centura culturală, ci mai degrabă cu cea financiară. Dacă Ministerul Culturii a fost lăsat drept moştenire pe un mandat unui astfel de personaj se înţelege că poporului român i se ia, uşor-uşor, şi porţia de cultură rămasă încă în viaţă. Dacă îi citeşti biografia te întuneci la minte: studii peste studii, unele la Moscova, altele prin lumea largă, tipic politicianului farseor român, ba chiar şi funcţii pompoase, făcătoare de bani pentru „beneficiar” şi de nimicuri dăunătoare pentru societate, bazîndu-se, probabil, pe acel „O, nimic, cât eşti de mare!” al lui Eminescu…. Discursurile sale publice demonstrează contrariul biografiei: un analfabetism frazeologic cras, o cultură de după blocuri.

 

De-a lungul carierei sale de carton, actualul ministru al Culturii, Raluca Turcan a ieşit în mod caragialesc în evidenţă prin discursuri agramate şi gafe impardonabile. Rar găseşti un specimen feminin atît de creativ în autobăşcălizare. De nenumărate ori, în timpul unor conferinţe de presă cucoana, finisată cu cantităţi generoase de botox de către medici, a emis fraze halucinante. Pe cînd era ministru al Muncii, întrebată de un reporter ce soluţii ar avea pentru românii cu venituri mici, a răspuns astfel: „Aş apela, în primul rând la ajutorul din partea statului, şi m-aş bucura că statul se zdrobește să găsească soluţii. După aceea e dificil, mai ales dacă ești şi bolnav”.

 

Altădată, întrebată de reporteri cît costă un kilogram de roşii şi zece ouă, doamna mare la stat, dar cu minim IQ, a spus aşa: „să ştiţi că am urmărit transpunerea dialogului meu cu dumneavoastră de ieri şi realmente v-am arătat toată preţuirea mea şi seara, la televizor, m-am regăsit într-un monstru care este total indiferent de ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Eu o să vă răspund, dar e nefiresc ca dumneavoastră să vă comportaţi cu mine, ca om care sunt marcată doar de bună credinţă să schimb lucrurile în bine în ţara asta, în felul în care o faceţi. Pot să vă calculez şi cât costă 10 ouă, dacă un ou costă între 60 de bani şi un leu. Dar, pe fond, cred că avem cât mai multe lucruri de sistem pe care şi eu, împreună cu dumneavoastră, vrem să le schimbăm”. N-am înţeles nimic din analfabeticul răspuns. Sigur, nici dumneavoastră. Jenant, cît de greu se exprimă în limba română! Într-o postare pe  feisbuc(sic), Raluca Turcan i-a urat „La mulţi ani” baronului Samuel von Brukenthal mort din 1803. Tot în calitate de Ministru al Muncii s-a remarcat prin gafe ce ţin de folosirea improprie a unor cuvinte şi expresii. Referindu-se la activitatea sa în minister, doamna ministru a afirmat:  „sunt full-option în proiectul de ministru al Muncii”. Dacă tot face apel la altă limbă precum Coana Chiriţa, precizăm că termenul corect este „full-time”.

 

Inventatoarea cuvîntului „propaghează”, Raluca Turcan a gafat grav şi în cazul tragediei cu morţi în dezinsecţia de la Timişoara. Vă amintiţi afirmaţiile: „Adică nu se poate ca în materie de siguranţă publică să nu existe controale ale instituţiilor statului, astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte, ferească Dumnezeu, mort, aşa cum s-a întâmplat în Timişoara”. O altă gafă monumentală, incidentul extrem de neplăcut petrecut la inaugurarea unui pod peste rîul Ialomița: Podul s-a prăbuşit cu toţi oficialii care au venit la darea în folosință, după ce Raluca Turcan a tăiat chiar panglica cu care erau legaţi pilonii de susţinere. Directorul firmei de construcţii a explicat că, „n-au avut cu ce să lege pilonii şi a folosit pentru a-i fixa chiar panglica tricoloră care e tăiată la inaugurări. Iar podul ar fi rezistat dacă panglica n-ar fi fost tăiată în peste douăzeci de locuri, de către oficialii prezenţi”. Ei au scăpat doar cu o scăldare neprogramată, udîndu-şi hainele de lux. „Mare noroc că panglica a cedat”, a declarat ministrul, spunînd că şi-a spălat şi hainele cu ocazia asta.

 

La întreg pomelnicul de gafe care au făcut-o de rîsul lumii, dar şi spre deliciul publicului, să adăugăm şi gafele recente. În actuala funcţie de Ministru al Culturii, Raluca Turcan a sărbătorit în neştiinţa şi incompetenţa sa 247 de ani de relaţii cu SUA, în realitate, fiind doar 135. Se vede clar, doamna n-are pic de cultură şi nici cunoştinţe de istorie. Ea  rîdea de Viorica Dăncilă, cu mult peste nivelul Ralucăi, însă ea este ministrul căreia niciun medic estetician nu-i poate botoxa cultura generală, în curînd, nici înfăţişarea.

 

După cum putem constata, la Ministerul Culturii din actualul guvern, se aplică zicala ţapinarilor: „multă minte nu se cere, prost să fii, să ai putere”. Ministreasa n-are nicio treabă cu promovarea şi respectarea valorilor culturii româneşti. Aşadar, orizontul cultural deosebit de mic al doamnei ministru al Culturii îi va permite doar o majoră şi dăunătoare schilodire a limbii române. Dacă apelăm la vechea zicală românească „cum e turcu' şi pistolu'!”, putem afirma fără a greşi: La aşa „Românie educată” a lui Iohannis,  aşa ministru al Culturii!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu