Apa enzimatica – elixir
si medicament natural + povestea apei de busuioc
Posted on by Alina Harnisfeger
apa enzimatica
Enzimele
sunt implicate in orice functie biochimica si fiziologica ce are loc in corpul
nostru. Fiecare actiune a noastra in calitate de fiinte vii necesita enzime.
Pentru ca organismul sa functioneze in cea mai buna stare, sa invinga bolile si
sa refaca celulele afectate, este necesar ca enzimele sa fie vii si in
cantitate mare. Ele ne refac organismul, il apara si il sustin. Toate procesele
vietii sunt formate dintr-o retea complexa de reactii chimice cunoscute sub
denumirea de metabolism. Enzimele sunt chiar catalizatorii care fac posibil
metabolismul. Enzimele sunt mai importante chiar decat vitaminele si mineralele
pentru a ne mentine sanatatea. De fapt, nu am putea trai in lipsa enzimelor,
iar daca activitatea lor este scazuta, ne confruntam cu diverse afectiuni.
(Vezi articolul De ce nu putem trai fara enzime).
Exista
enzime metabolice si digestive pe care le avem in mod normal in corp si care ne
ajuta sa functionam normal, sa fim sanatosi si sa metabolizam bine nutrientii
din alimente. Dar exista si enzime alimentare, pe care le preluam din alimente
si care ajuta procesul digestiv. Ceea ce absorbim este mai important decat ceea
ce mancam. Unii oameni absorb putini nutrienti din alimente, chiar daca mananca
relativ sanatos, deoarece le lipsesc enzimele. Oricum, cu cat avem mai multe
enzime in organism, cu atat mai bine.
Cele mai importante surse de enzime
Germenii
Fructele
Legumele
Semintele
Nucile
Toate alimentele crude
Aici intra
in scena apa enzimatica – cea mai simpla metoda de a consuma enzime. Este bine
ca alimentele de mai sus sa nu lipseasca din meniul nostru zilnic, dar mai
putem beneficia de enzime si din apa enzimatica.
Ce este apa enzimatica
Apa
enzimatica este apa plata pe care o bei in mod normal in care au stat la
inmuiat fructe si/sau legume, verdeturi, plante aromatice comestibile.
Apa
enzimatica este la indemana tuturor si se prepara extrem de simplu. Ea este cu
adevarat elixir pentru ca este foarte bogata in enzime, antioxidanti, vitamine
si minerale. Un medicament natural cu gust placut si extraordinare beneficii
pentru sanatate, pe care il luam in timp ce ne hidratam. In plus, ea are
puterea de a alcaliniza corpul, ceea ce ne ajuta sa tinem bolile departe. Este
perfecta pentru cei carora nu le place sa manance legume, fructe si verdeturi.
Ideal este sa mancam cat mai multe cruditati, dar daca nu o facem, putem bea
apa enzimatica preparata dupa gustul fiecaruia si astfel vom beneficia de o
parte din enzimele,vitaminele si mineralele pe care le contin vegetalele.
Cum se prepara apa
enzimatica
Fructele,
legumele, verdeata si/sau plantele aromatice se taie bucati si se pun intr-un
borcan.
Se
completeaza cu apa plata (in cazul ideal apa de izvor).
Se lasa timp
de minim 8-10 ore sa stea la temperatura camerei pentru ca vegetalele sa
elibereze in apa bogatia de enzime, vitamine si minerale. Se poate lasa sa stea
pana la 48 de ore, timp in care apa poate deveni usor acidulata. Apa enzimatica
obtinuta din fructe este gata cel mai repede, in 8-12 ore, fara sa fie o
regula. Cu cat locul in care asezi borcanul este mai racoros, cu atat mai mult
timp trebuie sa-l lasi, dar nu mai mult de 48 de ore.
Se strecoara
apa si se pastreaza la rece. Se bea fara restrictii de cantitate.
Cantitatile
de vegetale pe care le pui in apa pot varia in functie de cat de concentrata/diluata
sau aromata vrei apa.
Din ce poti prepara apa
enzimatica
Fructe de
orice fel, preferabil de sezon, cat mai proaspete, cat mai ecologice, sau
congelate.
Legume
proaspete: rosii, morcovi, ardei, castraveti, sfecla rosie, gulie, varza, conopida,
broccoli, etc.
Vredeturi si
plante aromatice: patrunjel, busuioc, cimbru, marar, ghimbir, oregano, etc. –
dupa preferinta.
Plante
medicinale: musetel, coada-soricelului, flori de soc, flori de salcam, frunze
de zmeur, etc.
Orice
combinatie din categoriile de vegetale de mai sus, dupa gust si preferinta.
Idei de ape enzimatice pe care le
poti prepara
apa de gulie
apa cu visine, menta si
lamaita
apa enzimatica din
spanac si visine
apa din zmeura, pepene
verde si grapefruit
apa din frunze de
zmeur, menta si melissa (lamaita), etc.
Apa
enzimatica este si o buna modalitate de a elimina sucurile imbuteliate din
alimentatie si de a readuce sanatatea si vitalitatea intregii familii.
Povestea apei de busuioc
Povestea
adevarata care urmeaza, pe care am auzit-o de curand de la d-l Ioan Groza –
cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare decat
orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului.
„Acum ceva
vreme, am cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte tanara si
luminoasa, iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata si fiica, iar cand
ea mi l-a prezentat drept sotul ei, nu mi-am putut retine un zambet. Dupa ce am
discutat si s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis:
-Stiu de ce
ati zambit cand vi l-am prezentat pe sotul meu. Considerati ca eu sunt tanara
si el batran, dar sa stiti ca intre noi este o diferenta de doar trei ani.
Zic:
-Nu se
poate, doamna!
-Dar cati
ani imi dati?
-Sa tot
aveti 32 de ani sau, hai sa zic, 35 de ani.
-Ei bine,
am… 65 de ani.
Eu am
inlemnit.
-Dar cum
v-ati mentinut aceasta tinerete?
-In viata
mea am mancat foarte multe cruditati, paine numai neagra, carne foarte putina –
chiar deloc. Dar nu numai cu aceste alimente mi-am mentinut tineretea. Eu de la
20 de ani consum apa cu busuioc. Pun intr-un borcan cu apa trei crengute de
busuioc uscat – iarna si primavara, si verde – vara si toamna. Acest preparat
cu busuioc, pur si simplu imi mentine tineretea.
Si mi-au
adus si buletinele, pentru ca mie nu-mi venea sa cred.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu