miercuri, 23 octombrie 2019

Cel mai feroce animal pe pe planetă - omul





Poveste tristă cu un cerb fără stea în frunte
Redactia ART-EMIS  23 Octombrie 2019
Poveste trista cu un cerb
„Pe pământ idioţii au arme!”

„Pe pământ idioții au arme./ Ei cu ele pot face orice./ Pe pământ bunul simţ dacă doarme/ În zadar întreba-veţi de ce./ Pe pământ idioții au arme!”. (Adrian Păunescu)

Cel mai feroce animal pe pe planetă - omul

O situație neobișnuită, petrecută la finele acestei săptămâni, la Câmpulung Moldovenesc, a stârnit un val de tristețe și nemulțumire în rândul iubitorilor naturii și ai animalelor, în general. Un cerb frumos, care de ani de zile devenise un fel de mascotă a orașului de la poalele Rarăului, fiind iubit de oamenii din zonele unde cobora din pădure, pentru a se hrăni cu fructe, legume și crenguțe din pomi, a venit pentru ultima oară printre cei care îl îndrăgeau și de care se atașase, în felul lui, căutând scăpare. Scăpare de la o moarte cruntă, dureroasă, provocată de cel mai feroce animal pe pe planetă - omul. Un om, cel mai probabil un braconier, care l-a împușcat cu săptămâni în urmă, neletal, încât rana deschisă i s-a infectat. Plin de viermi care îl rodeau de viu și slăbit de septicemie, cerbul a coborât în oraș, printre blocuri, pentru ultima oară și a acolo și-a dat ultima suflare. (Cosmin Romega)[1].
Povestea tristă și cât se poate de reală este relatată de profesorul Neculai Marcel Flocea  de la Facultatea de Silvicultură din Suceava[2]:

Avusese însă naivitatea să se încreadă în oameni… şi a fost împuşcat de către un neom!

„A trăit vreme de câţiva ani, în pădurea de la marginea nordică a Câmpulungului, un cerb frumos, curios şi curajos. A fost la începuturi doar curios. S-a apropiat mai întâi de livezile şi grădinile oamenilor de la lizierã, apoi prinzând curaj a intrat în curţi şi, în toamnă, chiar şi în oraş mâncând merele căzute din merii din spatele blocului unde locuiesc. Seara târziu şi dimineaţa devreme, temător - parcă să nu deranjeze. Primăvara mai gusta lalelele, spre vaga iritare a gospodinelor, mai rodea crengile pomilor fructiferi, legumele de pe straturi.

Începuse chiar să „socializeze” cu gazdele de ocazie, care nici nu-l mai alungau. Îi mai făceau poze, apărea pe Facebook, era o vedetă locală. Nici de câini nu-i mai era teamă.Cerbul impuscat 800
Avusese însă naivitatea să se încreadă în oameni! În toţi! Doar că unii nu sunt şi nu pot fi oameni! Nici măcar semeni ai animalelor de pradă! Nici vânatori! Cu siguranţă! Căci un vânător autentic n-ar face, în ruptul capului, aşa ceva! Doar braconierii mizeri! Doar idioţii!

Mascota cartierului BTT a ieşit azi în plină zi, pentru ultima oară între case. Fusese împuşcat - probabil cu câteva săptămâni în urmă -, la vremea nunţitului, de către un... neom! Rănit grav în spate, slăbit mai apoi de septicemie, a ieşit iar între case căutând siguranţa pe care i-o oferiseră mai înainte oamenii. Ce o fi fost oare în sufletul lui de sălbăticiune rănită? Ce durere fizică îngrozitoare! Ce chin pe dânsul! A ieşit acolo unde mai credea că are scăpare. Tot între oameni, adică. A fost însă prea târziu pentru el.

A fost odată un cerb prea încrezător în oameni! A fost! Pădurea, da, pădurea va număra un cerb mai puţin. Oamenii de aici nu vor mai număra, deloc! Târziu, după ce îşi va fi uitat necazul, pădurea va trimite iarăşi oamenilor un cerb, zicându-le: iată, acesta este alt fiu al meu pe care vi l-am trimis vouă oamenilor ca să vă lumineze chipurile apăsate de întunericul grijilor, să vă însenineze cerul noros al furiilor, să vă transforme în surâs rictusul născut din urâciune! Dar, până atunci, noi oamenii va trebui să păşim cu ruşine şi sfială sub coroana pădurii!”. (Prof. Neculai Marcel Flocea)[2]



Reacţii la tristul eveniment

- „Să nu ne mire că natura și creaturile ei se răzbună câteodată! Distrugem tot ce întâlnim în cale!” [3].
- „O întrebare de etică! Dacă un individ nu are respect față de lege, de ce mai trebuie să fie protejat de ea?”[4].
- „Nu vă imaginați mirosul de putrefacție de la sărmanul animal și cred că doar puțini l-au văzut așa, ca mine, plin de viermi pe toată porțiunea de la cap la greabăn! Dacă aș putea, dacă s-ar găsi vinovatul aș cere să sufere tratamentul la care el a supus cerbul!”[5].
- „Sunt extrem de mâhnit şi înfuriat să aflu această deprimantă ştire cum că acest cerb « Regele pădurilor » falnic şi curajos a coborât din pădure expres parcă să moară între case, la Câmpulung Moldovenesc implorându-i pe oameni, în ultimele sale clipe pe pâmânt să-l salveze. Devenise mascota cartierului. Animalul a fost împuşcat de braconieri şi a umblat rănit mai multe zile, înainte să vină să moară în oraş tot printre oameni deşi această specie a urmărit de multe ori să-l braconeze! Dragii mei fraţi români de pretutindeni, eu nu o astfel de ţară mi-am dorit! Români, nu mai acceptaţi neadevărul, hoţia, minciuna şi fărădelegea! […]”[6].

Foto Adi Grig
Aranjamente grafice - I.M.


https://www.art-emis.ro/jurnalistica/poveste-trista-cu-un-cerb-fara-stea-in-frunte
-------------------------------------------------------------
[1] https://m.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2019-10-19/Cerbul-vedeta-din-Campulung-Moldovenesc-a-venit-sa-moara-printre-oameni-impuscat-de-o-bestie?fbclid=IwAR1NwLeAHQYnXmm3MWsHL2Lw4BnyfLxfhpDZdTXZtoJLc0uDT1lawqnoo-c
[2] Sursa - https://www.facebook.com/neculaimarcel.flocea/posts/10206326449196903
[3] Ibidem.
[4] Ibidem.
[5] Ibidem.

[6] https://adevarul.ro/locale/suceava/video-cerb-maiestuos-murit-chinuri-fost-impuscat-braconier-animalul-coborase-printre-oameni-sa-si-dea-ultima-suflare-1_5dac398c892c0bb0c6beec5e/index.html









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu