miercuri, 6 iulie 2022

Gheorghe Nicolaescu - Dezinformarea, componenta de bază a războiului informațional (4)

 



Dezinformarea, componenta de bază a războiului informațional (4)

General mr. (r) Prof. univ. dr. Gheorghe Nicolaescu

06 Iulie 2022

 

Aşa cum am văzut, încercările de definire a conceptului de dezinformare nu sunt mai vechi de 100 de ani. Şi să nu uităm că, în perioada interbelică a secolului trecut, când sovieticii aveau structuri de dezinformare şi şcoli de formare în serviciile secrete, în Occident nici nu se cunoştea acest concept şi care este câmpul său de manifestare. Se vorbea, este adevărat despre „intoxicare”, „manipulare”, „zvonistică”, „inducere în eroare”, „propagandă albă, neagră sau gri” şi altele. Însă dezinformarea era ceva mult mai complex, conţinând elemente din toate formele de manifestare ale înşelătoriei propagandistice. Iar istoria a demonstrat că, dezinformarea era cunoscută şi aplicată din cele mai vechi timpuri, chiar dacă nu se numea aşa. Pe de altă parte, majoritatea celor care, într-un fel sau altul, au studiat dezinformarea, au ajuns la concluzia, că amploarea acţiunilor şi a operaţiunilor de dezinformare sunt, totuşi, limitate în timp şi spaţiu, în dependenţă de misiunile stabilite, scopurile urmărite, amploarea şi calitatea ţintelor, pregătirea şi experienţa specialiştilor, valoarea şi eficienţa vectorilor de transport ale mesajelor false.

 

Epoca internetului a modificat întrucâtva această percepţie, având în vedere amplitudinea mesajelor false ce pot fi transmise, spaţiul imens pe care se află ţintele, rapiditatea transmiterii acestor mesaje şi nu în ultimul rând, de creşterea spectaculoasă a numărului de subiecţi posesori de mijloace de primire-transmitere electronică a mesajelor, precum şi a spaţiului de manifestare a acestor transmisii. Şi situaţia aceasta capătă noi valenţe prin apariţia de noi posibilităţi tehnice precum canale de comunicații de mare capacitate și viteză, automatizarea proceselor prin introducerea inteligenței artificiale, etc. Chiar şi în lipsa unor instrumente contemporane, aşa cum este internetul, se pare că au existat în trecutul istoric capacităţi, de astă dată preponderent intelectuale, pentru conceperea şi punerea în operă a unor campanii de dezinformare la scară mare, inclusiv regională sau planetară.

 

Biserica creştină, încă de la naşterea ei, se pare că nu s-a putut feri de tentaculele dezinformării şi manipulării. Istoria evidenţiază în mod explicit că forţa şi prosperitatea unei civilizaţii sunt perfect îmbinate cu forţa şi prosperitatea religiei care o deserveşte. Iar decăderea civilizaţiei este în strânsă corelaţie cu declinul bisericii.

 

La 28 octombrie 312, dispare o lume, lumea civilizaţiei romane. Constantin, care este un păgân, îl înfruntă pe Maxentiu, la Ponte Milvio şi învinge (pod pietonal care rezistă şi azi peste Tibru, în Roma, constituind o reală atracţie pentru turiştii străini). Tradiţia istorico-religioasă spune că „păgânul” Constantin ar fi avut o viziune, prin apariţia pe cer a unei cruci impresionante, înconjurată de mai multe stele care formau un text, care spune că „prin acest semn, vei învinge”.

 

Porunceşte să i se confecţioneze o cruce din pietre şi metale preţioase pe care o transformă într-un talisman pe timpul luptei din care, cum spuneam, iese învingător. Apariţia acestei viziuni a lui Constantin marchează data la care se presupune că s-a născut arta creştină. Maxentiu pierde, moare înecat în Tibru, iar Constantin intră în Roma în aclamaţiile mulţimii cu care sărbătoreşte victoria. Ce se întâmpla cu Constantin? El a fost păgân până când şi-a dat seama că ar putea fi în interesul său să devină creştin. Aşa trebuie să fie: păgânul Constantin să devină creştin, iar păgânul Maxentiu să dispară. Victoria de la Ponte Milvio simbolizează că politeismul dispare și monoteismul îi ia locul.

 

Toată această istorie a născut comentarii, întrebări, aprecieri, păreri cu diferite nuanţe. Şi sunt destui cei care au interpretat naşterea creştinismului ca nefiind altceva decât o magistrală punere în scenă a unui scenariu geopolitico-religios conceput de ultimii împăraţi şi învăţaţi romani care nu se puteau consola cu gândul că un Imperiu măreţ, o civilizaţie cum era cea romană putea să se stingă cu atâta repeziciune sub loviturile „barbarilor”. În acest context se estima că o nouă religie fundamentată pe o doctrină puternică şi credibilă care să înlocuiască pe cea politeistă, depăşită, ar fi însemnat salvarea civilizaţiei romane.

 

Dacă am admite o asemenea teorie, ar însemna să dăm un credit extraordinar de vizionari autorilor unui asemenea scenariu, care încă de la bun început ar putea fi caracterizat ca fiind cea mai amplă şi mai globală operaţiune a lumii (şi aici nu avem în vedere doar lumea romană, ci întreaga omenire cunoscută pe atunci) ale cărei efecte continuă să se producă şi astăzi.

 

Sfântul Augustin, într-o deplină concordanţă cu tradiţia teocratică, consideră că dispariţia Imperiului Roman s-a datorat „voinţei lui Dumnezeu”, ceea ce înseamnă că atunci când a procedat aşa, a avut, se pare, motivele lui, care sunt şi obligatoriu cele bune. Este adevărat că pe atunci Sf. Augustin ştia că civilizaţia creştină va lua locul celei romane.

 

Să fi fost aceasta o încercare de manipulare a opiniei popoarelor în scopul atragerii şi convertirii mai rapide a oamenilor la noua religie? A fost oare o strategie a înțelepților acelor timpuri de a evita dispariția Imperiului Roman prin îmbrățișarea de către urmașul acestuia, Imperiul Roman de Răsărit, a unei noi religii care se răspândea tot mai rapid în lumea romană? O fi fost o combinație de înțelepciune politică și dinamică religioasă ce a permis Imperiului Roman să mai dăinuie încă o mie de ani? Greu de dat un răspuns acceptat de toată lumea, exact cum se întâmplă și cu ideile răspândite prin dezinformare. Dacă aplicăm acestei situații teoria privind interpretarea evoluției istoriei umanității putem ajunge la cu totul altă concluzie care conține și părți din cele prezentate mai sus (o nouă religie care dă naștere unei noi societăți sau un scenariu politic pentru o situație critică). În general, istoricii discută despre trei concepții de evoluție a istoriei umanității: liniară, ciclică și haotică. În afară de cei americani, care consideră că istoria are o traiectorie liniară în sensul că pentru ei cursul istoriei este ascendent, adică din bine în mai bine, marea majoritate a istoricilor consideră că istoria are un parcurs ciclic.

 

Scenariul ciclic pare cel mai adecvat modului în care s-a trecut de la lumea romană la cea bizantină. La începuturile sale noua Biserică Creştină a depus eforturi mari pentru consolidarea ei și pentru unificarea dogmei creștine. Au fost create instituții (Papalitatea și Bisericile autocefale, Inchiziţia, Excomunicările, Sanctificarea, etc.), ulterior s-a acționat cu sabia pentru răspândirea noii credințe (Cruciadele). Duplicitatea unora dintre aceste acțiuni evidențiază că nici Biserica n-a fost scutită de probleme (schismele) sau de întrebări la care nu putea sau nu voia să răspundă. Care au fost, de exemplu, cauzele reale ale „demisiei” unui papă aflat în funcţie, lucru nemaipomenit până acum în istoria Bisericii Creştine? Sau, de ce actualul Papă, trece relativ uşor peste marile şi gravele probleme cu care se confruntă omenirea, dar ţine să declare public că există viaţă în univers sau că Biblia ar putea suferi îmbunătăţiri sau completări?! Poate că nu sunt decât tentative de a atenua o dezorientare tot mai evidentă a doctrinei creştine rămasă în urmă faţă de evoluţia societăţii umane. Sau sunt primele semnale că declinul civilizaţiei noastre a început deja iar Biserica se zbate să caute soluţii de a-l stopa sau limita. Şi ar fi doar o mică parte a retoricii, la care, evident e greu de dat un răspuns pe moment. Aici este vorba nu de ani ci de secole. O ultimă remarcă: evoluțiile marilor religii au o traiectorie similară cu cea a imperiilor.

 

Scenariul unei vaste campanii de dezinformare, care a continuat să se manifeste permanent de aproape 2000 de ani, fără să dispună nici de o organizare socială cum este cea actuală, nici de specialişti în dezinformare, cum sunt cei de astăzi şi mai ales, nici de mijloacele tehnice de comunicare actuale, pare o performanță de neînchipuit. Mai plauzibil poate fi scenariul potrivit căruia conducătorii vremii confruntându-se cu situații excepționale au găsit mijloacele necesare de a le contracara sau de a le adapta intereselor lor. Au ales ceea ce câștiga popularitate în rândul maselor (Creștinismul), au folosit simboluri pentru a justifica alegerile făcute (bătălia de la Ponte Milvio), au luat măsuri de consolidare a puterii folosind deopotrivă crucea și sabia. Pentru cine se întreabă unde este dezinformarea, răspunsul este simplu: peste tot, de la început până la sfârșit. Singura necunoscută este cea legată de când a fost făcută conșient și când nu.

 

Cu operaţiuni de dezinformare grandioase vom avea de-a face şi în prezent. Cei care au studiat fenomenul dezinformării nu se dau înapoi nici de la a întocmi clasamente, destul de subiective, dealtfel. Astfel, se apreciază că operaţiunea „vagonului plumbuit”, deşi acel vagon numai plumbuit nu era, prin care V. I. Lenin a fost transportat la Sankt Petersburg de către serviciile speciale ale Germaniei, pentru ca acolo să organizeze şi să conducă „măreaţa” Revoluţie Socialistă din Octombrie 1917, care a avut loc, de fapt, în noiembrie. Scopul Germaniei era de a scoate Rusia din Primul Război Mondial şi a crea o breşă majoră în frontul de luptă al Antantei, lucru ce s-a şi întâmplat. Până la urmă această acțiune nu a folosit la nimic germanilor, care au pierdut războiul, însă a folosit lui Lenin, care a creat „Ţara Sovietelor” şi a încercat să aducă în lume „raiul comunist”. Această operaţiune de dezinformare a fost organizată de specialiștii germani în dezinformare de la Statul Major Imperial.

 

Consecinţele acestei operaţiuni au fost de dimensiuni planetare: lumea a mai cunoscut un război mondial, mai devastator ca primul, a urmat o pace precară, urmată de un îndelungat Război Rece într-o lume divizată ideologic. Dezinformarea iniţială a fost alimentată permanent de o propagandă lipsită de scrupule, instrumentată de sovietici cu profesionalism şi cheltuieli imense (mai ales în sfera internaţională).

 

Istoria operaţiunilor de dezinformare la nivel planetar continuă şi în perioada celui de- Al Doilea Război Mondial, conform opiniei istoricului militar Victor Suvorov, un reprezentant de marcă al spionajului militar sovietic, care a fugit în Occident în timpul Războiului Rece unde a devenit unul dintre cei mai acerbi critici ai comunismului şi un controversat istoric al acestuia. Suvorov vehiculează câteva idei îndrăzneţe bazate pe o grămadă de argumente mai mult sau mai puţin credibile în legătură cu participarea Uniunii Sovietice la cel de-Al Doilea Război Mondial, idei care dacă se vor adeveri ar crea o adevărată decredibilizare a istoriografiei sovietice în domeniu. Suvorov susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că germanii au avut în prima fază a agresiunii acel succes fulminant nu pentru că Stalin era nepregătit pentru război, ci din cu totul alte cauze:

 

- Deşi Hitler concentrase la graniţa de Vest a URSS trupe şi tehnică de război cu multe luni înainte de 22.06.1941, Stalin nu a crezut nicio clipă că armata germană va ataca U.R.S.S.;

 

- Existența Pactului de Neagresiune sovieto-german nu a împiedicat Armata Roşie să se pregătească cu mult înainte de izbucnirea războiului cu Germania. În scopul unei ofensive generalizate în Vest, Armata Roşie pregătise o bază de plecare la ofensivă, dislocase trupe puternice în zona de graniţă cu Polonia, neluând nicio măsură pentru o cât de sumară amenajare a poziţiilor de apărare în varianta atacului teritoriului sovietic dinspre Vest. Spera ca trupele germane să se uzeze în războiul cu Occidentul, urmând ca el să le dea lovitura decisivă când nu se va aştepta. Pe toată întinderea frontierei de Vest nu existau raioane fortificate sau aliniamente de apărare consolidate pentru contracararea unei agresiuni armate. Trupele de la graniţă aşteptau semnalul plecării la ofensivă. Doar că Hitler, informat sau nu despre intenţiile sovietice, i-a luat-o înainte şi a atacat pe 22.06.1941. Trupele şi tehnica de la sol, avioane, tancuri, autovehicule, toate descoperite, au constituit o ţintă uşoară pentru tancurile şi aviaţia germane.

 

- Decimarea corpului de comandă la toate nivelurile Armatei ruse de către Stalin au redus simţitor şansele marilor unităţi sovietice de a lua măsuri împotriva dezastrului din prima fază a războiului. Incompetenţa şi laşitatea au constituit un alt factor, extrem de important pentru pierderea iniţiativei strategice de către ruşi, care aveau avantajul numeric, atât în oameni cât şi în tehnică. În teritoriul sovietic, pe baza de plecare la ofensivă, Armata Roşie dispunea de 12.379 tancuri, din care 1.588 T-34, cele mai bune tancuri din lume la acea dată, iar în aviaţie raportul de forţe era de 2/1 în favoarea ruşilor (mai puțin în ceea ce privește calitatea acestora unde avioanele rusești erau mult inferioare celor germane).

 

Adevărul acestei catastrofe a fost ascuns cercetătorilor şi opiniei publice până la declasificarea documentelor operative din arhivele militare de la începutul acestui secol. Lucrurile au început să iasă la lumină şi acest proces este doar la început. Mitul Imperiului Sovietic cel Paşnic şi Neînarmat s-a prăbuşit, dovada că dezinformarea, oricât de bine ar fi fost pregătită, îşi atinge limitele şi adevărul începe să iasă la iveală. Probabil că și istoria participării URSS la Al Doilea Război Mondial va suferi unele modificări. Este foarte interesant faptul că istoricul rus contemporan, Mark Solonim, afirmă despre cartea lui Suvorov că este cea mai bună carte de istorie pe care a citit-o.

 

Rescrierea istoriei le va fi de folos mai ales tinerilor. Cu siguranţă vor exista şocuri, contestaţii, proteste, sentimente de nemulţumire şi chiar ură împotriva celor care s-au silit să descopere adevărul. Mai rămâne o singură întrebare, anume dacă scrierile lui Suvorov au fost scrise la comandă sau nu? Și astfel putem intra în altă poveste despre dezinformare.

 

Preţul victoriei U.R.S.S. în război nu este cunoscut în întregime. Nici nu ar fi putut fi, în condiţiile unei acerbe campanii de dezinformare și a comportamentului specific dictaturii staliniste, ideologiei comuniste, de posibilităţile care existau în epocă de a ascunde adevărul, dintre care unele se perpetuează şi astăzi. Marele gânditor chinez din secolul al II-lea sau al IV-lea i.ch., generalul Sun Tzu, spunea că „întreaga artă a războiului e bazată pe înşelătorie”. Cu alte cuvinte, să nu avem niciodată impresia că un conflict militar, în prezent sau în viitor, se va desfăşura ca un duel între doi gentlemeni la marginea pădurii, cu arbitrii, martori şi norme cavalereşti. În niciun caz. Întotdeauna vor exista interese ascunse, mijloace de luptă secrete şi discuţii în spatele uşilor închise și trădări. Secolul în care trăim este supranumit „secolul minciunii” și putem constata că denumirea nu este exagerată cu nimic. Vectorii de dezinformare s-au diversificat, ajungând până la nivelul șefilor de state (sunt atâtea exemple încât nici nu mai este cazul să le enumerăm).

 

Astăzi volumul de cunoştinţe de care dispunem despre dezinformare a crescut şi va continua să crească. Amploarea acţiunilor şi operaţiunilor de dezinformare a căpătat dimensiuni chiar planetare. Dacă J. P. Chatala făcea referire în scrierile sale la domeniul politic, iar V. Volkoff se desprindea cu greu de teoriile sale, mai ales în domeniul militar, astăzi, dezinformarea vizează absolut toate domeniile vieţii sociale – începând cu mediul, şi terminând cu viaţa politică şi conflictele de orice natură.

 

La amploarea spaţiului şi capacitatea mijloacelor de purtare a mesajelor de dezinformare şi manipulare, comanditarii au nevoie de cât mai mulţi subiecţi umani care să fie introduşi în joc. Era internetului poate susţine un asemenea demers. „Marea dezinformare” era, după cum am constatat, strâns legată de regimurile totalitare (stalinist, nazist, comunist ş.a.). Noile şi atât de performantele mijloace de comunicare de astăzi nu vor mai face posibilă o decelare a autorilor și ţintelor. Toată opinia publică va fi afectată, în grade diferite, de efectele dezinformării şi manipulării, însă tineretul şi presa vor constitui în continuare „ţinte cu grad mai mare de sensibilitate”.

 

Teribila revărsare de informaţii false sau reale din zilele noastre a scăpat, se pare, demult, de sub control. Oamenii, cu preponderență tinerii, tind să depindă tot mai mult de mijloacele de „comunicare” pe care le posedă şi de care vor deveni pe zi ce trece mai dependenți. Este diminuată progresiv comunicarea interumană, apare însingurarea şi retragerea într-un univers care nu le aparţine decât într-o proporţie nesemnificativă. Izolarea individului devine pe zi ce trece tot mai evidentă. Cultura realizată pe internet este o spoială, este superficială, uneori datele folosite sunt intenționat sau neintenționat greșite și rezultatul este lenea și aservirea intelectuală a maselor care sunt tot timpul mai preocupate de altceva și tot mai puțin de garnisirea minții, discernământului, gândirii logice și creative. Într-un asemenea context, acţiunile de dezinformare şi manipulare vor avea succese sigure. Ceea ce se întâmplă azi în lume cu pandemia de Covid -19 nu este decât o demonstraţie a ceea ce reprezintă „dezinformarea globală”, care poate fi considerată o formă de control asupra minții umane.

 

Dacă admitem că pandemia universală de Covid-19 este rezultatul unui megascenariu de dezinformare şi manipulare a opiniei publice internaţionale, pusă în operă de specialişti în domeniu, apar noi întrebări fără răspuns. Interesant este că acei „comanditari” care ar trebui să fie evidenţiaţi într-un final, nu sunt cunoscuţi încă. Cei care se perindă pe la televiziuni şi pe Internet şi care propăvăduiesc tot felul de teorii - mă refer la miliardarii, şefii unor instituţii internaţionale, etc., nu par a fi capabili de astfel de scenarii complexe. Scenariul pare pus la punct cu mult timp în urmă şi pus în mişcare abia atunci când condiţiile au fost prielnice. Şi este foarte posibil ca această pandemie să constituie doar o primă etapă a unui scenariu şi mai amplu, mai dur şi mai eficient, care ar putea cuprinde războaie regionale, criză alimentară, energetică, financiară, ecologică,  hidrologică, etc.

 

Sunt semne că civilizaţia noastră intră într-o nouă etapă şi poate şi ultima. Şi dacă admitem aceasta, va trebui să fim de acord că şi religia, poate ultimul nostru reazem, va fi marcată de o criză majoră care va afecta profund întreaga umanitate.

 

Concluzii

 

În lumea de azi, dezinformarea a căpătat o altă filosofie. Termenii în care ea se preconizează, se constituie şi se materializează diferă radical de felul în care se petreceau lucrurile acum 20-30 de ani. Şi mai trebuie subliniat că astăzi, dezinformarea a căpătat o dimensiune globală, iar concepţia nu mai aparţine unor grupuri restrânse, în care rolul principal îl jucau serviciile secrete. „Comanditarii”, care erau de regulă în spatele cortinei, apar fără jenă pe scena publică. Scopurile campaniilor de dezinformare se descoperă greu şi accidental. Ţintele şi scopurile sunt greu de precizat. Intoxicarea şi, în consecinţă, manipularea opiniei publice sunt atât de stresante şi obositoare, încât la un anumit moment se instalează lipsa de interes faţă de evenimente, ceea ce augmentează efectul dezinformări.

 

Actorii principali ai unui „joc de dezinformare”, se cunosc şi sunt puţini la număr. În rest, nu există decât figuranţi, care plătiţi cu bani grei sau din spirit gregar fac jocurile celor care au conceput operaţia de dezinformare. Prin media socială dezinformarea se prezintă ca un drog letal.

 

Se estimează că dacă aceasta va fi traiectoria urmată de dezinformare, efectul ei se va diminua treptat datorită instalării neîncrederii și în final se va ajunge la dispariţia ei totală. Aceasta se va redefini în funcţie de noua matrice a societăţii viitorului. Cu alte cuvinte, ne vom obişnui să trăim cu dezinformarea în „casă” şi vom căuta să consumăm informaţii din zona divertismentului ieftin şi grotesc. De aici până la autointoxicare şi autodezinformare nu mai e decât un singur pas, datorat unei indiferenţe egale cu inconştienţa.

 

În viitor nu prea va mai exista o posibilitate reală de protecţie împotriva efectelor dezinformării. Autocontrolul, autoeducaţia, cultura generală, spiritul critic, autoexigenţa în selectarea informaţiilor reale nu vor mai fi suficiente.

 

Nu trebuie uitat statul care, în prezent se implică activ în combaterea dezinformării, dar care în viitor, rămas fără inamic, ar putea ajunge să folosească toate cunoștințele acumulate, precum și tehnologiile folosite, pentru realizarea altor scopuri care pot aduce atingere libertății și liberului arbitru propriilor cetățeni[1].

 

Bibliografie

 

- Thomas, B. Allen, Declasificat – 50 de documente strict secrete care au schimbat istoria, Editura Curtea Veche , Bucureşti, 2009

- Gustave, le Bon, Psihologia mulțimilor, Editura Antet XX Pres, Filipeşti de Târg, Prahova

- H. P. Vathala, Epoca dezinformării , Editura Antet, Filipeşti de Târg, Prahova

- Noam Chomsky, Cine conduce lumea, Editura Kronika, Bucureşti

- The enclicopedia of conspiracy theories, Collins & Brown, London

- Vasili, Mitrokhin, Cristhopher Anrew, KGB în europa şi în vest, vol. I, Editura Orizonturi, Bucureşti, 2006

- Vasili, Mitrokhin, Cristhopher Anrew, kgb în lume, vol.II, Editura Orizonturi, Bucureşti, 2006

- Michel, Onfray, Decădere, viața şi moartea, ideo-creştinismului, Editura Asociaţiei de Știinţe Cognitive din România, Cluj Napoca, 2018

- Augustin S. Aureliu, Opera omnia, Cluj Napoca, Editura Dacia 2002, lucrare publicată în limba română

- Daniel, Pipes, Paranoia conspiratiei, Editura Antet, Bucureşti, 1998

- Mark, Solonin, Butoiul şi cercurile, Editura Polirom, Bucureşti, 2012

- Victor, Suvorov, Spărgătorul de gheaţă, Editura Polirom, Bucureşti, 2010

- Bogdan, Teodorescu, Cinci milenii de manipulare, Editura Tritonic, Bucureşti, 2010

- Sun Tzu, Arta războiului, Editura Samizdat

- Vladimir Volkoff, Tratat de dezinformare, Editura Antet

- VladimirVolkoff, Dezinformarea, arma de război, Editura Incitatus

- Ludmila, Ulitkaia, A fost doar ciumă, Editura Humanitas Fiction, Bucureşti, 2021

- Jean Noel Kapferer, Zvonurile, cel mai vechi mijloc de informare din lume, vol. I și II, Editura Humanitas, Bucureşti, 1993

[1] - Revista „Dincolo de orizonturi”, Anul VII, Nr. 13/2022, p. 78-85








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu