sâmbătă, 21 decembrie 2024

Lucian Ciuchiță - Epigonii și impostura culturală - declinul literaturii române

 



Epigonii și impostura culturală - declinul literaturii române

Lucian Ciuchiță

18 decembrie 2024

 

Privind spectacolul dezolant care se joacă sub ochii noștri în Uniunea Scriitorilor din România, simt cum o neliniște profundă, aproape vie, îmi frământă sufletul, asemenea unui vânt puternic ce tulbură apele liniștite ale unui lac. O întrebare apăsătoare îmi frământă gândurile: cât timp vom mai tolera ca mediocritatea literară să domnească peste această țară? Până când vom continua să ridicăm pe piedestal o adunătură de scribi, care – ascunși în spatele unor titluri și privilegii – își arogă dreptul de a hotărî ce merită să fie numit literatură și ce nu? Această pretinsă elită, fără har și fără conștiință, și-a însușit funcția de arbitru suprem al valorii, dar verdictul ei e pătat de o judecată îngustă, de un simț artistic atrofiat, de o sete de putere și de o profundă nepăsare față de esența spiritului creator.

 

Mă cutremură gândul că într-o zi, generațiile care vor veni își vor pune inevitabil întrebări amare: cum de am permis ca nonvaloarea să ne copleșească, să ne umilească și să ne impună drept „creații literare” opere lipsite de viață și substanță? Nu ne vom putea ascunde de judecata istoriei, o judecată implacabilă care ne va arăta slăbiciunile, compromisurile, lașitățile. Și mai mult decât atât, se va întreba de ce am ignorat strigătul autentic al creației, preferând să ascultăm o mână de „secretari” servili, prizonieri ai sistemului, interesați doar de statut și de beneficii mărunte.

 

Acești „cavaleri ai mesei pătrate” – ale căror judecăți sunt la fel de strâmbe și de colțuroase ca și ambițiile lor – joacă un rol principal într-o piesă de teatru absurd, o farsă ieftină, al cărei final e tot mai previzibil. Ei sunt cei care au croit drum pentru toate compromisurile ieftine și laudele false. Sub masca unei îngrijorări pentru „valoarea literară”, au construit, de fapt, o cale pavată cu mititei, bere și... poate chiar manele! Da, manele literare, acest hibrid jenant între pretenție și lipsă de fond, care năclăiește totul în jur.

 

Vreau să fie limpede: sunt și voi rămâne un luptător. Nu fug de provocări și nu mă tem de niciun concurs, dar cer o singură regulă de aur: să fie respectat adevărul, să se joace după regulile integrității, nu după capriciile unei pseudo-elite care nu cunoaște nici onoarea, nici talentul autentic. Această literatură de duzină, care inundă librăriile și ne sfidează inteligența, este fructul unui dispreț profund pentru cititor și o insultă la adresa spiritului nostru creator.

 

De multe ori, mă întreb, cu o nedumerire amară: ce ați făcut pentru țară, domnilor Liiceanu, Pleșu, Cărtărescu, Patapievici, ca să primiți atâta recunoaștere și sinecuri? Prin ce fapte mărețe sau idei de o rară profunzime v-ați câștigat renumele? Ce cuvinte ați așternut pe hârtie care să tresalte inima națiunii și să inspire generațiile viitoare? Nu văd altceva decât compilații seci, sinteze literare anodine, analize literare sterile, evadări filosofice fade, aluzii mărunte și pasaje care se vor profunde, dar, în realitate, golite de orice conținut. Fiecare propoziție pare un omagiu deșert, o exaltare formală, o lecție ortodoxă și… cam atât! Chiar și cel mai inocent dintre copii ar vedea cu limpezime că „împăratul e gol”!

 

Iată-i, pe acești notorii ai zilelor noastre, aclamați fără rost, umpluți de premii și titluri, la fel de inutile precum erau și cele acumulate de Elena Ceaușescu. Dar, la fel cum aceste recompense erau cumpărate odinioară cu banii poporului, se pare că și azi sunt obținute prin mijloace asemănătoare. Totul pare o ironie, o farsă jucată cu fast, dar fără niciun dram de substanță.

 

Acești „premianți ai Sistemului” au atins cel mai de jos nivel al prostituției literare. Și există, în această lume a literelor – un domeniu care ar trebui să fie fundamentul culturii noastre –, un personaj de-a dreptul dezgustător: scribul. Acesta nu scrie pentru a exprima adevăruri sau a împărtăși idei, ci doar pentru a-și servi stăpânul. Scribul modern, acel om de litere aparent respectabil, dar care își trădează constant conștiința pentru arginții oferiți de Sistem, nu este decât un mercenar cultural. Pentru acești treizeci de arginți, scribii României își laudă necontenit patronul, într-un joc sordid în care adevărul este sacrificat fără ezitare.

 

Aceștia sunt Iudele României – acei oameni care, în schimbul privilegiilor, au învățat să manipuleze realitatea, să flateze, să cosmetizeze orice inconvenient și să spele pe creier generații întregi. Cu sinecuri oferite de partid, cu cărți publicate de două-trei edituri de casă, fără a poseda vreo valoare reală, acești artiști ai iluziei și propagandei culturale prosperă, în timp ce România adevărată își duce viața de pe o zi pe alta.

 

În ținutul literaturii române, în care tradițiile își șerpuiesc amintirea printre literele vechi și viitorul se zbate în mâinile câtorva spirite autentice, s-au înstăpânit niște figuri ce aduc a Cioclii unei culturi aflate în declin. I-am numit cândva „Cei Patru Călăreți ai Apocalipsei Culturii Române,” fiindcă nimic altceva nu li s-ar potrivi mai bine – o adunare de umbre literare, o „gașcă” înțepenită în spatele masticației acelorași idei sterile, perpetuând impostura sub pretextul promovării artei. Acești "critici", împovărați de o slugărnicie sinistră, laudă fără reținere pe acei „stăpâni” cărora li s-au vândut fără rușine, asemenea bocitoarelor profesioniste ce jelesc, lacom și repetitiv, la căpătâiul unui sicriu gol.

 

Și de ce această mascaradă? Pentru că, în vanitatea și oportunismul lor crud, acești epigoni se tem să scape din ghearele lor de fier pe acei scriitori și artiști autentici care, prin harul și viziunea lor, le-ar putea demasca impostura. Marile spirite creatoare, cei înzestrați cu har și un suflu viu al geniului, sunt azvârliți spre marginea obscurității, lipsiți de sprijin, striviți sub povara unui sistem care refuză să le ofere hrană, fie ea spirituală sau materială, și care îi condamnă la umilință și uitare. Acolo, în umbră, acești titani sunt lăsați să moară de foame, doar pentru ca prostia și mediocritatea să troneze nestingherit, mascate într-un spectacol grotesc de „valoare” modernă, o veritabilă manelizare a culturii.

 

De ce, oare, nu își ridică nimeni întrebarea aceasta apăsătoare? Cum de, în ultimii treizeci de ani, nimeni nu a dat vreo creație cu adevărat memorabilă, ceva care să marcheze conștiința unui popor sau să-l poarte cu adevărat în alte zări? S-ar părea că asistăm la un blestem cultural, însă, poate, mai aproape de adevăr ar fi să vedem acest spectacol drept un eșec colectiv, o trădare a valorilor ce cândva ne înălțau.

 

Acum, când literatura de duzină împânzește rafturile librăriilor, a devenit clar că aceasta este rezultatul unei lipse profunde de respect față de cititor. Acest tip de literatură este o gravă ofensă adusă inteligenței noastre colective, un afront pe care cei responsabili nu-l recunosc și, cel mai probabil, nu și-l vor asuma. E ca și cum ne-am aștepta să vedem o maimuță aprinzând un foc, mai degrabă decât să asistăm la un gest de scuze sincere din partea celor care promovează această stare de lucruri.

 

Îngrijorător este nu doar că rafturile librăriilor sunt invadate de maculatură, ci și că tinerii riscă să-și piardă busola morală, lipsiți de repere autentice într-o cultură dezorientată. Cărțile de calitate îndoielnică care le sunt prezentate nu fac decât să le pervertească înțelegerea asupra vieții și să-i învețe să prețuiască altceva decât adevărata valoare. Totul este parte a unei strategii literare necruțătoare, axată, din păcate, pe promovarea nonvalorii.

 

Oameni de cultură cu verticalitate – cei care mai au coloana vertebrală intactă – ar trebui să dezvăluie acest mecanism viciat, care pervertește cultura și îi subminează fundațiile. Ei ar trebui să tragă un semnal de alarmă către publicul care încă mai poate discerne și să ofere soluții reale pentru a scoate societatea românească din impasul cultural și moral în care se zbate.

 

 

Epigoniada, acea perpetuă glorificare a falselor valori, trebuie abolită!

 

Spun acest lucru cu fermitate: un scriitor autentic trebuie să aibă har, o forță creatoare care vine din adâncul său și se manifestă printr-o imaginație debordantă. Din nefericire, scribul modern pare să interpreteze „harul” ca o simplă expunere superficială, o căutare nesăbuită a sponsorizărilor și susținerii financiare, fără să înțeleagă ridicolul care-l înconjoară atunci când producțiile sale lipsite de maturitate stilistică și substanță se expun în lumina criticii.

 

Ne putem întreba, așadar, cine are nevoie astăzi de scriitori adevărați, independenți și neînfricați? Cine are nevoie de minți ascuțite într-o țară copleșită de o cultură dominată de superficialitate? Și unde se află valoarea literară autentică în România? Sunt întrebări al căror răspuns nu trebuie căutat prea departe; dar este nevoie de curaj pentru a aduce această valoare la lumină și pentru a demonta, bucată cu bucată, „epigoniada” care sufocă spiritul național.

 

Lucian Ciuchiță

 

 

 

COMENTARII:

Radu Comsuta

18.12.2024 23:20

Bună întrebarea. Cred că e vorba de aceiași ...trădare a intelectualilor. Nu spun că oamenii aceștia nu au o formație profesională cât de cât, sunt și diletanți, nu mă refer la aceștia, însă au ales cum bine spune autorul articolului, să se prostitueze. Să îngroape adevăratele valori și să scrie doar maculatură, și te gândești pe bună dreptate ce generații o să creștem, o să educăm. Ți-e groază și să te gândești. E greu să schimbi această situație, nu vreau să mă plasez pe o poziție defetistă, jemenfistă...dar, problema se pune de supraviețuire. Cum supraviețuiești în vreme de foame întelectuală? Nu poți mânca tot prostii pentru că-ți încântă papilele gustative pentru că îți distruge sigur ficatul și stomacul. Ceva ceva din mama natură tot trebuie să găsim.

 

Așadar cum rezistăm, să oferim ceva și sănătos tinerilor generații. În comunism era o luptă intelectuală de-a rezista ideilor totalitare prin înseși CULTURA. Era sintagma asta interesantă, REZISTENȚA PRIN CULTURĂ. Dar după ce neocomunismul a distrus cultura, i-a păstrat doar eticheta dar conținutul e mucegăit și greu puturos, dar în realitate a înclouit CULTURA cu INCULTURA. Și atunci rămâne întrebarea cum sau prin ce mijloace rezistăm la incultură??

Sunt optimist legat de originalitatea mereu creatoare a românului și faptul de a supraviețui în cele mai vitrege condiții.

 

E diafană soluția lui Tudor Arghezii din poezia Testament:

”Din bube, mucegaiuri și noroi

Iscat-am frumuseți și prețuri noi”.

Și ar putea rămâne încă parte din soluție.

 

 

Rusi

19.12.2024 22:27

Liiceanu, Pleșu, Cărtărescu, Patapievici nu pot fii numiti oameni de cultura , ei sunt indivizi primitivi.

 

 

INJECTIA FINALA

20.12.2024 00:57

InTOVlectualii-pigmei

 

O, sar scantei

Or fi si ei

Mandrii pigmei

Securisti-zmei ?

 

Docti si savanti

Pentru multi sfanti

S'or fi manjit

L'or fi slavit

 

Pe'al lor Petrov

Iubitul tov ?

0 gasca de agenti secreti

Purtand stiutele peceti !

 

Noica'i simtea analfabeti !

 

Ii socotea crud: natafleti !

 

+++

 

Plesu'i plecat cu presu'

Liiceanu, agentul, vicleanul,

N'ar necesita o seringa

Creierul sa le friga ?

 

Ca's stricati de putredul neuron

Trimis de Satana, plocon

Sa zbiere, a moarte, hiene

Indemnand pe Români in arene

 

Sa ia o teapa, cu mic si mare

 

Iata intelectuala tradare

 

Ei nu se lasa seringati

"Ganditorii" nostri rafinati

Nici ademeniti cu carnati

La fata, la burta, sunt lati

Satui de toate, bogati

 

Asemenea lor, multi confrati

 

Românii ucisi o sa'i vada

La sfanta , ultima Judecata

Pe toboganul dreptatii divine

Vor plonja in iad, urlatoare jivine

 

 

INJECTIA FINALA

20.12.2024 01:10

Cartarescu, trompeta vaccinista

E si el pe lista ?

Câte mii de morti are pe constiinta pt reclama provaxxin ?

Celui care profita la maxim de darniciile ICR si ale sistemului, cat ii va mai bate inima in spatele sternului ?

Ca la el, inima s'a decalat

Ca se simte condamnat

 

Da'i, Doamne, ultima sansa

Sa iasa si sa vorbeasca

Sa denunte BIG SFARMA

 

Si astfel se va salva !

 

 

Aparute pe:

https://www.activenews.ro/cultura/Lucian-Ciuchita-Epigonii-si-impostura-culturala-declinul-literaturii-romane-194056

trimis de: MARIAN ILIE 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu