marți, 10 ianuarie 2023

Lucruri mai putin stiute despre marii scriitori

 




Lucruri mai putin stiute despre marii scriitori

 

 

- Alexandre Dumas a deschis, în Paris, primul local în care se gateau frigarui. I-a venit aceasta idee după ce a calatorit prin Caucaz.

- Alexandru Odobescu s-a sinucis dupa ce s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el.

- Aproape doua milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.

- Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru ca nu-i ajungeau banii.

- Jack Kerouac a scris faimoasa sa lucrare "Pe drum" sub influența unui cocktail de substanțe care afectează creierul, printre care alcool, marijuana, benzedrine si amfetamina.

- Autorul romanului "Robinson Crusoe" și-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în care continua actiunea din Robinson Crusoe.

- Autorul trilogiei "Stăpânul inelelor", J. R. R. Tolkien, era un șofer foarte nepriceput, sforaia într-atât de tare încât era nevoit să înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe sotie si de asemenea, era un francofob înverșunat - ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.

- Biblia (în varianta King James) conține 810.697 de cuvinte.

- Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost atât de îndurerat de moartea fiicei lui, încât s-a îndreptat spre spiritism. Se spune ca planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei, i-ar fi fost dictat în timpul ședințelor de spiritism de către Iulia.

- Bogdan Petriceicu Hasdeu și-a început cariera literara scriind în limba rusă.

- Camil Petrescu s-a oferit voluntar sa plece pe front si a fost respins în repetate rânduri din cauza constituției sale astenice.

- Casanova a scris 42 de cărți. Printre acestea se numara o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărți de istorie, una de science fiction în care anticipeaza avionul, televizorul si masina si 12 volume de memorii.

- Cea mai scumpa carte vânduta vreodata a fost un exemplar din "Canterbury Tales" de Chaucer din 1477. Aceasta a fost scoasa la licitatie în 1998 si vânduta cu peste 4,6 milioane de lire sterline.

- Cel mai batrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatura a fost Doris Lessing, la 88 de ani.

- Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatura este Rudyard Kipling, la 42 de ani.

- Charles Dickens dormea și scria întotdeauna cu fata spre nord.

- Cu excepția lui William, toți membrii familiei Shakespeare au fost analfabeti.

- Cum pe vremea aceea nu existau nici mașini de scris si nici calculatoare, soția lui Tolstoi a trebuit sa copieze de mâna tot romanul "Razboi si Pace". De 7 ori!

- Doar doi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatura au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak si J.P. Sartre. Primul sub presiunea autorităților sovietice, iar cel din urma pentru ca nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituție. Interesant este și faptul ca premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.

- Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Pâna în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe lista ar fi "Povestea a doua orașe", de Charles Dickens.

- E.A. Poe s-a căsătorit cu o verisoara de a sa, care avea doar 13 ani.

- Emily Dickinson, cea mai mare poeta a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieții ei. Ieșea arareori din casa, iar majoritatea membrilor familiei sale nu știau ca ea să scrie.

- Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însă singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât si fratele si sora sa s-au sinucis.

- Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea si Macbeth.

- "Ferma Animalelor" de George Orwell a fost cenzurata în U.R.S.S. si refuzata initial în Marea Britanie la sfatul unui ofițer care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.

- Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul sau roman "Un veac de singuratate" să fie ecranizat.

- Honore de Balzac adora cafeaua - în decursul unei zile el consuma circa 50 de cesti de cafea tare, turceasca. Dacă nu avea posibilitatea sa fiarba cafeaua, scriitorul sfărâma niște boabe și le mesteca.

- Ian Fleming, pasionat de ornitologie, și-a numit personajul James Bond după ornitologul american cu același nume.

- În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul continând litera e.

- În fiecare an în Statele Unite se publica peste 50.000 de titluri noi.

- În întreaga sa cariera de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.

- În Mizerabilii, Victor Hugo folosește o fraza lungă de 823 de cuvinte.

- În poemul sau "Paradisul Pierdut", John Milton folosește peste 8.000 de cuvinte diferite.

- În S.U.A. în fiecare secundă sunt cumparate 57 de cărți.

- În Spania se publica anual mai multe carti decât au fost traduse în toate țările arabe în ultimi 500 de ani.

- Inițial, Ray Bradbury și-a numit romanul "Fahrenheit 471", "Pompierul".

- Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, a fost un copil minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, in paralel, Conservatorul de muzică din București, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reușit sa publice un volum de poezii în franceza.

- Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărților sale. Asta după ce a fost refuzat de nu mai puțin de 600 de ori și era sa se lase de scris după ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptata.

- James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere și apa.

- James Joyce și-a petrecut șapte ani din viața scriind romanul "Ulisse".

- La fiecare doua saptamâni o limba dispare pentru totdeauna.

- Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave și frecvente de depresie și, în cele din urma, a devenit un ascet ratacitor în cursul vieții sale octogenare. Tragic, el a murit după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, plecând în miezul nopții în mijlocul iernii spre gara.

- Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din "Pădurea Spânzuraților" inspirându-se din viața familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimes în 1917.

- Lui Edgar Allan Poe îi era frica de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la aceasta fobie a fost faptul ca în copilărie viitorul scriitor a invatat… în cimitir.

- Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani sa termine romanul "Catch 22".

- Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck "Despre soareci si oameni" a fost mâncat de un câine.

- Marin Preda nu scria niciodată cu pixul, sau creionul. Scria cu un stilou cu penita de aur, care după moartea lui nu a mai funcționat niciodată. Penita era tocita mai mult într-o parte si pentru a scrie cu el trebuia să știi cum sa îl ții și în ce poziție sa îl apleci, dar nimeni nu a reușit sa îl facă să scrie.

- Marchizul de Sade a avut, fara îndoială, o viata excentrică. Credintele sale culturale stăteau la confluența ideilor revoluționare legate de libertatea sexuala si morala, narate, de altfel, în multe lucrări de-ale sale și de unde noi am moștenit termenul de sadism. În 1803, nu mult după încarcerarea sa, el a fost declarat nebun și plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, de Sade nu a renuntat la relațiile sale sexuale ilicite, pâna la moartea sa din 1814.

- Monstrul din romanul "Frankenstein" scris Mary Shelley nu are nume, deși scriitoarea obișnuia să-i spună Adam.

- Pâna în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de cărți despre șah.

- Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, așa ca toate rolurile erau interpretate de bărbați

- Prima Biblie în limba eschimosilor a apărut la Copenhaga în 1744.

- Prima povestire polițista scrisă vreodată i-a aparținut lui E.A. Poe. În "Crimele din Rue Morgue", acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.

- Primul dicționar în engleza a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.

- Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost "Coliba unchiului Tom" de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casa depărtare de Mark Twain.

- Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o masina de scris a fost Mark Twain.

- Prizonierii din Brazilia își pot reduce sentința dacă se apuca de citit cărți. Pentru fiecare carte citită li se scad 4 zile din sentința. Din păcate nu li se pot scădea mai mult de 48 de zile într-un an.

- Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat inițial sub forma unui foileton.

- Romanul lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut, contine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte

- Romanul "Mândrie si prejudecata" de Jane Austen s-a numit initial "Primele impresii".

- "Sa ucizi o pasăre cântătoare" este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câstigat premiul Pulitzer si a stat timp de 88 de saptamâni pe lista bestsellerurilor.

- Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obișnuia sa termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de cărți, majoritatea sub pseudonim.

- Scriitorul science - fiction si horror, H.P. Lovecraft‚ a avut o stare mintală condiționată atât de influente interne, cât si externe. El a suferit de tulburări de somn.

- Scriitorul si omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trait Pitagora).

- Se estimează că 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleza zilnic.

- "Și vremea e ca sa ucizi", romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat.

- Toti banii obtinuti de James M. Barrie de pe urma cărții "Peter Pan" au fost donati unui spital.

- Vârsta medie a laureaților Premiului Nobel pentru Literatura este de 64 de ani.

- Vocabularul unei persoane normale este format din 5 - 6.000 de cuvinte.

- Walt Whitman, Edgar Allan Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain si Beatrix Potter si-au publicat singuri cărțile.

- William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.

- William Shakespeare s-a casatorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani si era însărcinată în trei luni

- Cea mai bine vânduta carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit "Povestea a doi iubiți", scris de Papa Pius al II-lea.

- Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndrăgostit de civilizația elena încât s-a dus în Grecia sa lupte împotriva turcilor în războiul grec pentru independența. Acolo s-a procopsit cu o raceala care i-a fost fatala. Grecii îl considera un erou național.

- Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Shevchenko se găsesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînțeles, se află în Ucraina.

- Exista o serie de scriitori care obisnuiau sa scrie stând în picioare. Printre acestia se numara: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov si Philip Roth.

- Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însă, și-a pierdut toată bursa la pariuri și a fost dat afara.

- Pâna sa ajunga unul dintre cei mai bogati scriitori ai vremii, Jack London a trăit în sărăcie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzător de ziare, marinar, pirat, cautator de aur s.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.

- Fyodor Dostoevsky era un cartofor împătimit si adeseori scria pentru a-si putea plati datoriile.

- Gorky înseamna în rusa "amar".

- Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a aparținut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântărea aproape doua kilograme.

- Tolstoi avea mai bine de 2 metri înaltime și iubea sa joace cărți. Pe bani. Odată, după un joc care a durat trei zile și două nopți, a reușit sa-si piarda casa.

- Lermontov, celebru pentru poemul sau "Demonul" a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.

- La 8 ani după ce a câstigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski și-a retrimis cartea sub un alt nume si titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mica i-a fost surpriza când a fost refuzat de toți (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.

- Ernest Hemingway suferea de peirafobie - teama patologica de-a vorbi în public.

-Byron suferea de "nebunie afectiva". În timpul șederii în Veneția se zvonește ca ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.

- Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de puține ori a încercat s-o adoarma astfel pe soția sa.

 

 

--

http://ilazu.blogspot.com/










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu