vineri, 18 mai 2018

Filmele lui Pintilie:





Filmele lui Pintilie:
"Reconstituirea”,
cel mai bun film din istoria cinematografiei noastre




Lucian Pintilie,

unul dintre cei mai subtili regizori europeni, a intrat de azi în legendă ca cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori - Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Şerban - şi care a lucrat cu unii dintre cei mai emblematici actori, printre care: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Kristin Scott Thomas.



Dimensiunea operei lui Pintilie

poate fi măsurată prin caracterizările făcute de critica de specialitate. „Reconstituirea” (1968) este considerat de criticii români cel mai bun film din istoria cinematografiei noastre. "O vară de neuitat” (1994) şi ”Prea târziu” (1996) - au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar ”Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998.



Duminică la ora 6 (1965)- film dramatic psihologic de dragoste românesc din 1966 regizat de Lucian Pintilie. Scenariul este scris de Ion Mihăileanu (Mordechai Buchman) și Pintilie. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Irina Petrescu, Dan Nuțu, Graziela Albini, Eugenia Popovici și Constantin Cojocaru.


Reconstituirea (1968)- film realizat de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu, operă care pornește de la un fapt real petrecut în anii ‘50 pe malul Timișului.



Salonul numărul 6 (1978)- film iugoslav, o adaptare a povestirii cu același nume de Anton Cehov. A intrat în concurs la secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 1979.


De ce trag clopotele, Mitică? (1981)- film românesc din 1981, în regia lui Lucian Pintilie. El are la bază un scenariu alcătuit din mai multe texte scrise de Ion Luca Caragiale, cel mai important fiind piesa D'ale carnavalului. Filmul a fost interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu și a fost difuzat după 1990.


Balanța (1992)- film românesc din 1992, regizat de Lucian Pintilie. A fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1992, în afara competiției.[1] Filmul prezintă povestea unei tinere absolvente care se luptă cu structurile imobile ale societății din ultimii ani ai perioadei comuniste. Este ecranizarea singurului roman al scriitorului Ion Băieșu.

  
O vară de neuitat (1994)- film dramatic regizat și produs de Lucian Pintilie. Filmul este o coproducție româno-franceză și se bazează pe un roman de Petru Dumitriu, în rolul principal interpretează actrița britanică Kristin Scott Thomas ca nobila de origine maghiară Marie-Thérèse Von Debretsy. Căsătoria ei cu căpitanul român Petre Dumitriu (Claudiu Bleonț) o aduce în Cadrilater (astăzi în nord-estul Bulgariei), unde ei se stabilesc în 1925. Ea este martora unei ciocniri violente între administrația României Mari cu bande de comitagii de origine bulgară și cu locuitorii macedoromâni ai zonei.


Prea târziu (1996)- film dramatic românesc regizat de Lucian Pintilie, prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 1996.


Terminus Paradis (1998- film dramatic românesc. Este regizat de Lucian Pintilie. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Costel Cașcaval, Dorina Chiriac și Gheorghe Visu.



După-amiaza unui torționar (2001)- film biografic românesc din 2001 scris și regizat de Lucian Pintilie. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Gheorghe Dinică și Radu Beligan. Filmul a fost nominalizat la Leul de Aur pentru cel mai bun regizor și la Premiul Marcello Mastroianni.



Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003) (titlul francez Niki et Flo)- film românesc din 2003 regizat de Lucian Pintilie pe un scenariu scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu. În rolurile principale joacă actorii Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc și Coca Bloos. A avut premiera în România la 30 ianuarie 2004.


Tertium non datur (2006)- film românesc de scurtmetraj din 2006 scris și regizat de Lucian Pintilie. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Victor Rebengiuc, Sorin Leoveanu, Tudor Istodor


de Cristina Filip     HotNews.ro




COMENTARII:

Boa
Filmul Balanta i-a adus Maiei Morgenstern premii de cea mai buna actrita la European Film Award si la festivalul de la Geneva. Cred ca si asta i se poate atribui in parte regiei lui Pintilie.
Intr-adevar un foarte mare regizor, pacat ca nu a avut mai multe oportunitati sa-si creasca opera, era un om care inca ar mai fi avut multe de spus.


Sursa: https://www.facebook.com/irina.mihalca











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu