duminică, 20 septembrie 2020

Vasilica Grigoraș: „Biblioteca umorului” de la Vaslui – adevărat tezaur literar

 



Vasilica Grigoraș: „Biblioteca umorului” de la Vaslui – adevărat tezaur literar

 

La inițiativa teatrologului, scriitorului și dramaturgului cu rădăcini vasluiene, Valentin Silvestru, la Vaslui se desfășoară bienal, începând cu anul 1970 și continuă până astăzi, Festivalul Internațional de Umor „Constantin Tănase”. Satira și umorul sunt la ele acasă și în anul 2020, în perioada 18-20 septembrie.

Ca urmare a inițierii și desfășurării Festivalului, în colecțiile Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui se află un adevărat tezaur literar, alcătuit cu har, dragoste și dăruire de poeți, scriitori și dramaturgi de seamă ai literaturii române. Aceștia au scris literatură satirică de calitate, iar profesioniștii bibliotecari din instituția culturală vasluiană au organizat cu volumele donate, ceea ce se numește „Biblioteca umorului”. Aceasta s-a născut ca un copil al Festivalului de Umor „Constantin Tănase, îngrijit spre creștere continuă și sărbătorit în acest an la împlinirea semicentenarului cu una dintre expoziții care poartă numele „Ridentem dicere verum” (Să spui adevărul râzând) și un „Medalion de scriitor – Valentin Silvestru (1924-1996)

Cărțile de literatură satirico-umoristică din bibliotecă au o valoare incontestabilă, iar dedicațiile și autografele autorilor vin să adauge plusvaloare acestora. Amintim cu deosebit respect și aleasă prețuire:

„Arta îmbrobodirii: Schițe vesle, satirice și de alte feluri”, București, Cartea Românească, 1982; Pe pagina de titlu: Bibliotecii din Vaslui împreună cu o părticică din sufletl meu vasluian. Valentin Silvestru. Sept. 1992.

„Când plouă, taci și ascultă: proză umoristică”, București, Albatros, 1974; Pe pagina de titlu: Bibliotecii umorului românesc Vaslui, Valentin Silvestru, Noiembrie 1974.

„Praf și pulbere: povestiri vesele și îngândurate”, București, Albatros, 1996; Pe pagina de titlu: Bibliotecii umorului românesc Vaslui, cu respect pentru cei ce citesc cărțile noastre, și pentru cei care le păstrează în veac, Valentin silvestru. 20 mai 1996.

„În treacăt: epigrame și pamflete asortate cu tablete”, Caransebeș, Editura Ionescu, 1997; Pe verso paginii de titlu: Festivalul de umor de la Vaslui, ce poartă numele celui mai mare umorist român al tuturor timpurilor – Constantin Tănase – este o manifestare de cel mai mare calibru în domeniu, apreciată de întreaga țară. M-aș simți onorat și fericit dacă, cu acest prilej, aș produce un cât de mic zâmbet cu cartea mea „În treacăt” și pe care o donez bibliotecii județene „Nicolae Milescu Spătarul”. Succes! Nicolae Nicolae

„Antologia epigramei politice”, București, Editura Victor Frunză, 2010; Pe pagina de titlu: Bibliotecii Județene Vaslui – „Chiar când vremurile buimace/ Ne-au lovit cu spini și ace, /Am păstrat în România:/ Zâmbetul și OMENIE!” George Zarafu. 28.XII.94

„Caragiale – universul comic”, București, Editura pentru literatură, 1967; Pe pagina de titlu: Pentru cititorii bibliotecii județene Vaslui, orașul care a devenit capitala umorului românesc. Cu toată simpatia. Ștefan Cazimir. 30.0X.1978

„Eu și restul lumii: Dueluri epigramatice”, București, Litera, 1974; Pe pagina de gardă: Pentru „Biblioteca umorului” al cărui profil unic mă face să zâmbesc, cu deosebită apreciere să „crească și să înflorească”, spre bucuria noastră a tuturor. Alexandru Clenciu, 19 Mai 1975.

„Inginerii în familia epigramiștilor: antologie”, București, AGIR, 2001; Pe pagina de gardă: Festivalului Național de Umor „Constantin Tănase”, Vaslui, 2002. Elis Râpeanu.

„Paradis de ocazie: teatru”, București, Editura Eminescu, 1981; Pe pagina de gardă: Cu drag, cititorilor din Vaslui, locuitori ai „paradisului umorului românesc”. Tudor Popescu

„Un bob zăbavă: versuri”, Iași, Cermi, 2001; Pe pagina de gardă: Pentru dragii cititori ai Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Din târgul ieșilor. Vasile Largo. 27.09.2002

„Lovește-l pe aproapele tău”, București, Editura Expansion-Armonia, 1995; Pe pagina de gardă: Întemeietorilor bibliotecii umorului Vaslui, toate gândurile mele de bine. Autograful autorului. 9.oct. 1996.

„Un buchet de epigrame”, București, Litera, 1975; Pe pagina de titlu: Pentru „Biblioteca umorului” din Vaslui, acest mic buchet de drăgălășenii epigramistice. Stelian Filip, Buc. Febr, 1976.

Am putea continua, însă așteptăm cu mare nerăbdare rezultatele la

concursul de literatură satirico-umoristică.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu