duminică, 20 septembrie 2020

Vasilica GRIGORAȘ: Pași spre un jurnalism performant

 



Vasilica GRIGORAȘ: Pași spre un jurnalism performant

 

„Un ziarist este în esență un cronicar, nu cineva care interpretează evenimentele.” (Bill Moyers)

La inițiativa Filialei UZPR din Caraș-Severin, cu încuviințarea președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, cu binecuvântarea Preasfințitului părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și susținerea obștii monahale de la Mănăstirea ,,Sfânta Ana” din Orșova, membri ai conducerii centrale a UZPR și reprezentanți ai filialelor din Mehedinți, Dolj, Gorj, Caraș-Severin, Timiș și București s-au adunat joi, 20 august 2020 la locașul de cult sus amintit.

Evenimentul a fost organizat pentru comemorarea de 40 de ani a renumitului om de cultură, patriot și jurnalist și împlinirea a 76 de ani de la plecarea sa definitivă din ţară (1944). Alegerea locației acestei întâlniri profesionale, dar și de suflet nu a fost la întâmplare. Biserica Mănăstirii „Sfânta Ana” din Orșova a fost construită de ziaristul și omul politic Pamfil Șeicaru, în perioada 1936-1939. Astfel a împlinit o promisiune făcută lui Dumnezeu pentru că l-a scăpat de la moarte în timpul primului război mondial, când în urma unei explozii, un obuz îl îngropase de viu împreună cu camaradul său Petre Gămănescu.

Profilul de jurnalist complet, competent și obiectiv îl recomandă a fi un reper indubitabil pentru jurnaliștii din toate timpurile. Și-a asumat profesia cu maximă responsabilitate, a fost un aprig apărător al drepturilor românilor și un militant permanent pentru adevăr și echitate. A fost respectat, omagiat și venerat de generații până astăzi, dovadă vie acest binevenit și admirabil demers jurnalistic.

Slujba a fost oficiată de preotul Mihai Zorilă, vicar eparhial în cadrul episcopiei locului, apoi în evocările lor, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, părintele Mihai Zorilă, maica stareţă Iustina Popovici, prof. Dan Şalapa, Adina Andriţoiu, Mircea Pospai, Dumitru Buţoi, Andruşa Vătuiu şi alţi jurnalişti au prezentat crâmpeie din viață și aspecte din activitatea de presă a remarcabilului ziarist interbelic omagiat.

S-a născut în 1984 (Buzău) și a decedat în 1980 (Munchen, Germania), iar trupul neînsuflețit a fost adus în țară și reînhumat în cimitirul „Sfânta Vineri” din București (1995), iar în 2005 la Mănăstirea „Sfânta Ana”, Orșova, Județul Mehedinți.

Participant la primul război mondial, a fost decorat de regele Ferdinant I cu ordinul Mihai Viteazul în grad de cavaler. Un apropiat al Casei Regale, în special al regelui Carol al II-lea, a fost ales deputat în Parlamentul României în legislaturile 1928, 1931 și 1933.

Personalitate puternică, un spirit atent și fin observator al societății românești, Pamfil Șeicaru a fost un bun cunoscător a tot ce se întâmpla în țară. A fost un ziarist cu real talent, un condeier de mare clasă, greu de egalat, deschizător de drumuri. Ideea centrală a activității de ziarist și politician a fost întotdeauna echidistanța față fenomenele politice, sociale, economice ale vremii, punând pe primul plan interesului național și binele românilor.

Pamfil Șeicaru a fost considerat cel mai mare gazetar român dintre cele două războaie mondiale, director al ziarului „Bucovina” (Cernăuți), editor al revistei „Gândirea”, fondator și diriguitor cu vădită implicare și dăruire al ziarului „Curentul” (1928-1944), considerat cel mai acid periodic românesc din acea perioadă. A fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (11 ianuarie 1919). În 1944 părăsește România și se stabilește în Spania (Palma de Mallorca, Madrid), colaborează la cotidianul „El Alcazar” și fondează publicația „Liberty and Justice”. După 30 de ani de locuit în Spania, pleacă în Germania. La München reeditează ziarul „Curentul” (3 ianuarie 1978-decembrie 1980, seria a II-a). Se stabilește în ultima perioadă a vieții la Dachau, Bavaria, până în 1980. Primul ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß îl descrie drept „un patriot român și eminent ziarist… Moștenirea pe care a lăsat-o compatrioților săi este lupta pentru dreptate, omenie și pace”.

Constatând nevoia de modele în jurnalismul românesc, distinsul președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan precizează: „Ne reamintim astăzi de marele gazetar Pamfil Șeicaru, unul dintre reperele spiritualității românești, nu doar pentru ceea ce a reprezentat pentru generația sa și pentru cele care au urmat, ci și pentru ca spiritul său să întrețină și pe mai departe focul jurnalismului românesc.”

În cea de-a doua parte a evenimentului, jurnalistul și profesorul Dan Șalapa a prezentat filmele documentare: „Drumul Eroilor” (2001) și ,,Întoarcerea Ctitorului” (2007), realizate în colaborare cu Societatea Cultural – Artistică „Dunaris”, în studiourile postului „TV Datina”.

Activitatea jurnalistică de la Orșova a fost un act de cinstire a numelui unui înaintaș „nemuritor” prin ceea ce a realizat pentru binele poporului din care s-a născut. A fost un gest de admirație a breslei ziariștilor români de astăzi față de demnitatea și verticalitatea dovedită în practica profesiei îmbrățișate de ilustrul înaintaș. A fost o reușită, o satisfacție pentru organizatori și participanți, dar și un nou început, un mare pas înainte pentru jurnalismul românesc anunțat de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. De acum înainte, sub genericul „Credință, iubire și jertfă” vor avea loc mai multe întâlniri întru recunoașterea, aprecierea și omagierea altor reprezentanți de seamă ai jurnalismului românesc. Scopul declarat al acestora este formarea noilor generații de ziariști cu un profil profesional, moral și civic echilibrat, independent și echidistant față de tot ceea ce se întâmplă în societatea românească și nu numai. O invitație la a se reveni la valorile perene ale acestei nobile profesii, eliminând din breaslă „Ziaristul ignorant este o pacoste a societății mult mai dăunător societății decât un politician ignorant”. (Pamfil Șeicaru)

În atenția UZPR se află permanent întreaga comunitate românească din țară și din diasporă, cu dorința clar exprimată de a i se dărui prin profesia aleasă. În acest sens este mare nevoie de lideri de opinie autentici, care să fie prezenți în locul și la timpul potrivit pentru a constata și prezenta public evenimente, întâmplări, manifestări, decizii, puncte de vedere… Asemenea lui Pamfil Șeicaru, gândul să le fie lucid și viguros, privirea trează și clară pentru a surprinde și relata adevărul netrunchiat, nepărtinitor. Condeiul să le fie bine ascuțit și să creadă sincer în virulența acestei „arme”. Doar astfel vor avea mulțumirea lucrului bine făcut, vor fi respectați și apreciați.

Doamne ajută!

Vasilica Grigoraș





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu