duminică, 20 septembrie 2020

VIOREL ROMAN - Romanii in laboratorul european / 281 - 289 / ortodoxie vs catolicism

 



Romanii in laboratorul european / 289 / Dominic Fritz primarul

 

Timisoarei (buget 300 de milioane €, din care 85% pentru funcționare, parazitara și numai 15% investiții), e ales si sarbatorit de tanara generatie in Piata Victoriei, in fata balconului Operei (in reparatii cu fonduri europene) unde a inceput Revolutia de Craciun. Originar din Padurea Neagra, la granita cu Elvetia si Franta a Germaniei, poliglot, e parca predestinat sa fie ales primar la granita cu Serbia si Ungaria, tot asa cum Octavian Pop e primarul orasului Görlitz la granita cu Polonia, Ramona Pop, din Timisoara, este viceprimar la Berlin, etc.

 

Randuiala banateana e restabilita de o generatie libera, fara teama ca vin cu bate, ca in dec.1989, trenuri cu oltenii sa-i bata pe cei ce refuza despotia lor teocrata si se orienteaza spre occident. Victoria generatiei lui Fritz, fost sef de cabinet al presedintelui Germaniei Horst Köler (originar din Basarabia Romaniei Mari), cu 20% mai mult decat Robu, primarul Frontului Salvarii FSN/PSD/PNL, este pe un plan superior, respingerea, refuzul clar al depotiei orientale, umilintei robilor, si o confirmare stralucita a aquis-ului comunitar al Uniunii Europene, codului canonic romano-catolic, drepturilor omului occidental.

 

Romanii, banatenii sunt generosi, nu xenofobi, nu discrimineaza pe nimeni, un model de toleranta in Europa, terfelit de dusmani de neam si tara. In al doilea rand, bate la ochi esecul TV-urilor infractorilor ortodocsi moldo-valahi Ghita & Voiculescu, care nu au mai intimidat, ca in trecut, populatia din Banat si nici macar pe cea din Bucuresti. Fritz este o mare sansa. „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” se scandeaza in Piata Victoriei de trei decenii.

 

Romanul, Ciocoii vechi și noi, Ce naște din pisică șoareci mănâncă, de Nicolae Filimon. Filme, Leviathan; Ticăloşii, de Șerban Marinescu; Undeva la Palilula, de Silviu Purcărete

*

Romanii in laboratorul european 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 124 / democratie originala si capitalism de cumetrie; 271 / Democrația occidentala; 234 fara Proiect de tara realist; 232 / Mafia de partid si de stat; 149 / o teocratie laica; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 7 / convertirea la catolicism; 5 / sau ruso-pravoslavnic?; 51 / Puterea umbrei; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat; 26 / ciocoii vechi si noi

 

http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/

http://www.opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/400-realitati-paralele

https://www.academia.edu/38740477/Feudalismul_actual_moldo_valah_6_contiunarea_celui_ceausist

http://www.mioritausa.news/opinii/vladcorneliu-un-secol-hiper-religios/

https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_României_la_Uniunea_Europeana

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://www.academia.edu/37200931/Modernizare_fara_occidentalizare_1

https://www.academia.edu/37994295/ROMANIA_de_Viorel_Roman

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://ioncoja.ro/viorel-roman-statul-la-romani/



Romanii in laboratorul european / 286 / rebarbarizarea Europei

 

Draga Viorel, dupa cum tu bine sti, eu inca din anii 1997-2005 am publicat mai multe esee cu privire la "transformarea", "evolutia" social-politica europeana si multre din concluziile mele de atunci, ca de fapt si cele de acum, se bazeaza pe obeservatii si pe analize la "fata locului" a ce se intampla in lume. Cred ca ar trebui acum sa incepem un nou serial editorial: "Europenii in laboratorul Mondial“, ca este mai interesant deoarece transformarile de mare anvergura se vor intampla pe plan european si nu in Romania care este o tara mica si dependenta. Inainte vreme dependenta de turci si austrieci iar acum de UE. De asemenea evolutia demogratica la romani este un fel de absurd urmuzian, de neinteles pentru ca se bazeaza pe incultura, saracia de la tara si un aparat mass-medial total iresponsabil si corupt care si acum promoveaza fostii calai comunisti si securisti si etc., etc., etc. Obositor deci cu Romania… Ce se intampla insa in Europa si de altfel in mai toate asa-zisele democratii din tarile industrializate si bogate?

 

Ce valoare mai are libera expresie in noul sistem, general acceptat, "political correct“? Ce viitor ne asteapta? Deschid discutia cu cateva concluzii mai vechi care sper sa fie disecate si comentate de cititorii acestor randuri.

 

- In Europa si mai in toate tarile dezvoltate (USA, UK, RFG ...) cadrele universitare, sunt in proportie de aproximativ 75% compuse din neo-comunisti, socialisti sau simpatizori ai ideilor socialist-comuniste. In aceste universitati, religia si, in general, "spiritualitatea" sunt subiecte fara nicio importanta, marginalizate sau chiar ridicularizate cu exceptia a doua religii: iudaismul si islamul care nu pot fi criticate sau ignorate deoarece nu este "politic corect" sa faci asa ceva. Este la fel cum oricine poate sa-i spuna unul om alb: "albule" sau "fata palida", dar nu ai voie sa-i spui unui negru, "negrule" ci altfel de nume sau culori.

 

Se creiaza confuzii, incurajeaza discordia intre rase, sexe opuse, generatii... Tinerii de astazi pot suferi de o schizofrenie sociala fara sa-si dea seama. Fiind ocupati cu I-fonul si facebocul mai tot timpul nu isi dezvolta o gandire analitica proprie si de aceia sunt usor manipulati si coruptibili.

 

- Libera expresie nu mai exista acum, a devenit un termen "istoric". Orice cuvant poate fi "interpretat" si "judecat" dupa principiul "Politic Corect" si oricine poate sa se informeze care sunt restrictiile respective. Libera expresie din secolele trecute insemna "dezbatere libera", discursuri filozofice si critice in orice domeniu (dupa ce Inchzitia a disparut ca forta restrictiva). Acum oricine poate fi acuzat de aproape orice daca cumva are ceva de spus in afara strictelor norme ale acestei insulte numita "politic corect". Doar in cel mai crunt comunism sau fascism erai obligat sa fi "politic corect". Deci in ce soietate traim? Unde este libera expresie?

 

- Prin anul 2004 am publicat eseul "Islamizarea Europei" si fara sa fac vreun calcul demografic am spus ca acest lucru se va intampla prin anii 2100-2150. Sunt acum si mai convins ca acest lucru se va intampla deoarece islamul este o religie activa si dinamica si populatia Europei, demografic vorbind, va fi cel putin fifti-fifti, europeni (atei si crestini) si musulmani. Musulmanii vor fi uniti si vor domina viata politica sau a tarilor care impart aceleasi principii cu UE. Dupa multa chibzuinta am ajuns sa cred tot mai mult ca acest lucru, aceasta "islamizare" a batranului continent nu este un lucru rau, ba din contra, poate fi cel mai bun lucru pentru Europa dandu-ne inapoi "umanitatea", "demnitatea" si "respectul" pentru adevaratele valori. Al tau, DG, Lenin de la Ilidia.

 

Europenii in laboratorul Mondial/ Romanii in laboratorul european 195 / cu presa politic corecta; 142 / politically correct; 72 / in era somnambulilor; 58 / fin de siècle

*

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://www.academia.edu/39820863/Viorel_Roman_Kleine_Schriften

https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf?

https://www.academia.edu/30481153/Antiintelectualismul_protestant_si_ortodox

https://www.academia.edu/40898836/Innocent_financial_fraud_Fraude_financiare_inocente

http://armoniiculturale.ro/2016/12/19/viorel-roman-romania-2017-si-antiintelectualismul-protestant-si-ortodox/



Romanii in laboratorul european / 285 / polemica est-vest, altfel?

 

sau astfel? Dupa 4 ani analiza de mai jos e mai actuala decat inainte de pandemia Coronavirus.

 

Papa de la Roma vestea nu demult ca “astazi, in Biserica, sunt mai multi martiri crestini ca in primele timpuri”. Dar cine sa-l mai auda, in aceasta lume in care religia (in general) isi paraseste tot mai des locul din suflete pentru a intra sau a fi tarata in politica, in geopolitica si in razboaie? Consilierul academic (in Germania) Viorel Roman poate incerca o satisfactie amara: religia devine protagonist tot mai activ al dinamicii mondiale. Dar, vai, in chip ambivalent – si ca forta a binelui, si ca samanta a discriminarilor si violentei, insa, mai tragic, ca victima a convulsiilor din viata internationala. Cand emitea celebra butada despre secolul XXI, ca va fi unul religios sau nu va mai fi deloc, Andre Malraux nu se gandea probabil pana la ce nivel primejdios de relationare se va ajunge intre religii si ce se intampla astazi rau in lume.

 

Mai pragmatic in elanul sau publicistic – dar in primul rand de istoric – Viorel Roman nu se dezminte nici in acest an in traditionalul sau ritual editorial (care functioneaza de peste un sfert de veac) : o carte pe an, care sa-i reuneasca scrierile ultimelor 12 luni. Anul acesta, titlul cartii este “Europa crestina”, pentru ca 2016 este un an insemnat prin doua evenimente cu adanci semnificatii: Sfantul Sinodul/ Conciliul panortodox, in iunie in insula Creta, iar inaintea sa, in februarie, intalnirea Suveranului Pontif cu Patriarhul Bisericii Ruse. Doua evenimente cu adevarat istorice, chiar daca marcate de neimpliniri si care au lasat poate tot atata dezamagire cata satisfactie, dar pe care mai toti comentatorii, de la noi, ai faptului international le-au trecut dezinvolt cu vederea. (vorba lui Stalin: Papa? Cate divizii?). Dr. Viorel Roman, chiar daca nu vorbeste deschis de “ciocnirea religiilor” pare sa fi intrezarit de multa vreme fenomenul, mai de-a dreptul spus, inaintea canonicului politolog american Samuel Huntington cu nu mai putin vestita lui teza a “ciocnirii civilizatiilor”. Caci civilizatiile, pana la urma, vor ajunge sa fie cam una sau, in orice caz, un construct global cu componente cat de cat compatibile, acolo le va duce globalizarea; culturile sunt, si ele, pandite de multiculturalitate, alienare si uniformizare, dar pana la apropierea intre religii “e-o cale-atat de lunga”…

 

Ce surprinde – adica, mai concret, atrage sau “deranjeaza” – in scrierile autorului Viorel Roman este maniera provocatoare, incitanta, uneori de-a dreptul abraziva prin care isi obliga cititorul sa se pronunte. Textele sale nu sunt adormitoare sau banale. In ele alterneaza sau coexista afirmatii ofensatoare si tolerante, sentinte fara drept de apel si invitatie la dialog, concluzii transante sau, voit, in coada de peste. Cum sa nu te faca sa raspunzi cumva unui asemenea discurs ce nu te poate lasa indiferent sau cum sa nu te puna macar pe ganduri cateva clipe? Autorul ii trateaza cu superioritate, dar si cu ingaduinta si condescendenta de bun crestin, pe “moldo-valahi” (in interbelic li se spunea regateni, dar, in sfarsit), le recunoaste ca ei au facut Unirea, dar nu poate sa nu adauge ca Ideea apartine, de fapt, “ardelenilor”. Parca mai merge. Dar alte afirmatii vor soca sau chiar revolta, cu siguranta, ca de pilda: “Romania Mare nu s-a orientat spre Roma cum sperau ardelenii la Alba Iulia” (pe ce ne bazam sa spunem apasat ca “sperau”?). La asemenea pasaje unii cititori se vor indigna, la alte pasaje altii, cu simtul umorului, se vor amuza copios: “Occidentalii il preamaresc pe Creator prin munca (pentru protestanti, catolici radicali, ea e conduita mantuirii), perfectionarea conditiiilor de trai. Ortodocsii cred ca astfel El este mai degraba trecut cu vederea si tradat. Vestul se uita de sus la mizeria materiala din Est, in timp ce ortodocsii cred in superioritatea lor duhovniceasca si soborniceasca absoluta”. Asadar, dr. Roman e pus pe provocare permanenta prin spusele sale. Dar provoaca la dialog, la polemica, disputa, de fapt la clarificare. Iata: intre cele doua razboaie, “fara un dialog cu Roma, totul s-a naruit in numai doua decenii”. Oricine poate replica, insa, ca nici Papa de la Roma nu ar fi putut rupe pactul Ribbentrop-Molotov. Sau: “Ortodocsii sunt mereu in criza si cei mai saraci europeni”. Dar alti crestini nu au fost, nu sunt si ei, in criza?

 

Oricum, redutabilii polemisti de pe Dambovita nu se prea grabesc sa incruciseze floreta cu agilul, dar nu neaparat invulnerabilul/infailibilul autor (tot roman) de pe tarmurile nordice. Cei care-i mai spun cate ceva sunt mai ales iubitorii acuratetei textului tiparit, care-i reproseaza greu egalabila neglijenta ortografica, gramaticala, stilistica, editoriala etc. Instrumente, si ele, ale provocarii cititorului. Dar nu prin asta ne incita in primul rand dr. Viorel Roman. De fapt, stau si ma intreb: oare ne incita? Sau, cum ne stim, asa ramanem : “la toate rece”? Viorel Roman, autorul care nu are cu cine polemiza, Corneliu Vlad, Lumea-i cum este, Ziarul Curentul, Bucuresti 25.09.2016

 

Romanul, Ciocoii vechi și noi, Ce naște din pisică șoareci mănâncă, de Nicolae Filimon

De ce e România un stat feudal, până unde ajunge șpaga de la vamă? de Lucian Davidescu

Filme: Leviathan; Ticăloşii, de Șerban Marinescu; Undeva la Palilula, de Silviu Purcărete

*

Romanii in laboratorul european 284 / sunt astfel, sau altfel?; 234 fara Proiect de tara realist; 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 51 / Puterea umbrei; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat; 26 / ciocoii vechi si noi

*

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://altculturesite.wordpress.com/2018/12/10/altculture-11-2018-drama-ortodoxiei/

https://www.academia.edu/27248447/ROMANIA_AND_THE_EUROPEAN_UNION

https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_Rom%C3%A2niei_la_Uniunea_Europeana

https://www.academia.edu/42621097/Viorel_Roman_un_laborator_european_Romania_2021

https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83

https://www.academia.edu/37200931/Modernizare_fara_occidentalizare_1

https://www.academia.edu/39820863/Viorel_Roman_Kleine_Schriften

https://www.academia.edu/37994295/ROMANIA_de_Viorel_Roman

http://www.ziarulnatiunea.ro/2013/01/24/viziuni-ortodoxe/

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://ioncoja.ro/viorel-roman-statul-la-romani/



Romanii in laboratorul european / 284 / sunt astfel, sau altfel?

 

Dimitrie Grama, Socul prezentului, ed. Conta: Romanul este „altfel“ ca scandinavul, francezul, englezul … Politiceanul roman este cunoscut in Vest ca fiind cel mai corupt din Europa si ca urmare a „nepotismului“ in functii este considerat si cel mai incompetent. Aici se pare ca este Romania pe primul loc! vezi Vintila Mihailescu, De ce este Romania astfel, Avatarurile exceptionalismului romanesc si Lucian Boia, De ce este Romania altfel.

 

Diaconu, G.: … ne e frică de Occident, care ne-a fost refuzat si, adânc, ascuns, îl urâm. Pentru că ne-a furat copiii de lângă părinți. Pentru că ne-a golit satele. Pentru că ne-a sedus medicii. Pentru că ne-a cumpărat femeile. Pentru că ne-a răpit slova. Pentru că ne-a siluit limba. Pentru că, la mâna lui, am stat o jumătate de secol după o Cortină de fier care persistă ... Încă ne mai uităm unii la alții din spatele unui zid invizibil.

 

Caţavencu: (şi mai lătrător) Să-şi vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu... N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre. I.L. Caragiale

 

Romanii in laboratorul european 274 / cu forme fără fond; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 232 / Mafia de partid si de stat; 124 / democratie originala cu capitalism de cumetrie; 234 fara Proiect de tara realist; 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 51 / Puterea umbrei; 43 / ca sclavi sau iobagi

 

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://altculturesite.wordpress.com/2018/12/10/altculture-11-2018-drama-ortodoxiei/

https://www.academia.edu/37994295/ROMANIA_de_Viorel_Roman

http://www.ziarulnatiunea.ro/2013/01/24/viziuni-ortodoxe/

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://ioncoja.ro/viorel-roman-statul-la-romani/

 

 

Romanii in laboratorul european / 283 / cu ce banii, a altora?

 

Lucian Croitoru: Ideologia socialistă atentează la libertate, daca crestem pensiile cu 40% si n-avem bani, majoritatea poate sa impuna un impozit progresiv, de la venitul personal la profit si avutie, poate fi extravaganta pe banii altora. Alt ex. Fondul Suveran de Investitii lua resursele de la intreprinderi, fondurile de pensii, si un grup de oameni urma sa decida ce fac cu bani, majoritatea exercita o “dictatura”. Fara libertate e fascism, national-socialism.

 

Margaret Thatcher: Socialismul nu durează decât până se termină banii altora.

 

Winston Churchill: Socialiștii sunt precum Cristofor Columb: atunci când pleacă nu știu încotro se duc, iar atunci când ajung, nu știu unde se află.

 

Caţavencu: (şi mai lătrător) Să-şi vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu... N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre. I.L. Caragiale, 1852-1912

 

Viorel Roman: Pana in 1989, in spatele Cartinei de Fier, in devalmasia ortodoxo-socialista, libertatea era jertfita pe altarul egalitatii din Lagarul de sclavi ai Moscovei.

 

Romanii in laboratorul european 265-264 / socialismul vestgerman; fascism sau socialism; 263-1 / fantoma fascista; Fascism vs. Capitalism; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 124 / democratie originala cu capitalism de cumetrie; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 56 / proasta guvernare, coruptie; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat

 

https://www.academia.edu/27248447/ROMANIA_AND_THE_EUROPEAN_UNION

https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://www.academia.edu/37200931/Modernizare_fara_occidentalizare_1

https://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

 

 

Romanii in laboratorul european / 282 / caracatiţa infracţională

 

2020, in aceste alegeri avem de ales între Firea la Primărie sau la puşcărie, cer votul bucureştenilor … care vor să scape de această caracatiţă infracţională, administraţia PSD, avertizeaza într-o conferință de presă candidatul PNL, USR și PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan. Gabriela Firea, PSD, primarul general în funcție, declara că, dacă ea va câștiga al doilea mandat, îi poate oferi lui Nicușor Dan un post de viceprimar general, întrucât unul este ocupat, iar celălalt este vacant. USL, Uniunea Social-Liberală, între stânga, PSD și dreapta, PNL, a existat in 2011.

 

Caracatiţa ortodoxa moldo-valaha - boier, vataf, serb -, si cea neu-feudala, democratica: 1. Boierii, politicienii au ciraci pe care trebuie să-i răsplătească. 2. Vatafii, structurile de forţă păstreza lucrurile neschimbate. 2.1. Funcţionarii, sinecuristii, beneficiarii de ajutoare, semiprivilegiatii tac si merg la vot. 2.2. Baronii locali fac reglajul între nevoile caracatiţei si comunităţile lor. 2.3. Clienţii banilor public. 3. Prostimea, poporului ii mărim dijmele sau tăiem simbriile? De aceast neo-fanariotism, 25% din populatia Republicii Romania si 50% din Republica Moldova au fugit in vest.

 

Ciocoii vechi și noi, Ce naște din pisică șoareci mănâncă, de Nicolae Filimon

De ce e România un stat feudal, până unde ajunge șpaga de la vamă? de Lucian Davidescu

Filme: Leviathan; Ticăloşii, de Șerban Marinescu; Undeva la Palilula, de Silviu Purcărete

*

Romanii in laboratorul european 274 / cu forme fără fond; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 232 / Mafia de partid si de stat; 124 / democratie originala cu capitalism de cumetrie; 234 fara Proiect de tara realist; 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 51 / Puterea umbrei; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat; 26 / ciocoii vechi si noi

*

https://www.academia.edu/38740477/Feudalismul_actual_moldo_valah_6_contiunarea_celui_ceausist

https://altculturesite.wordpress.com/2018/12/10/altculture-11-2018-drama-ortodoxiei/

https://www.academia.edu/27248447/ROMANIA_AND_THE_EUROPEAN_UNION

https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_Rom%C3%A2niei_la_Uniunea_Europeana

https://www.academia.edu/42621097/Viorel_Roman_un_laborator_european_Romania_2021

https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://www.academia.edu/37200931/Modernizare_fara_occidentalizare_1

https://www.academia.edu/39820863/Viorel_Roman_Kleine_Schriften

https://www.academia.edu/37994295/ROMANIA_de_Viorel_Roman

https://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://ioncoja.ro/viorel-roman-romania-stat-mafiot/

https://ioncoja.ro/viorel-roman-statul-la-romani/



Romanii in laboratorul european / 281 / ortodoxie vs catolicism

 

Deși îmi vine greu, nu pot să nu vă dau dreptate, ne-am cam odihnit în ortodoxie, vorba lui Nae Ionescu. Chiar Eminescu a zis, dacă am fi fost catolici destinul nostru ar fi fost altul. Nici Iorga n-a scăpat ocazia să sublinieze acest adevăr. … Oricât ai iubi ortodoxia înseamnă să fii orb să nu observi că partea cea mai dezvoltată a Europei, din mai toate punctele de vedere, este cea atașată catolicismului. Cu toate păcatele lui, catolicismul i-a împins pe europenii occidentali înainte. De asemenea, nu poți să nu observi diferența dintre Ardeal, unde (greco-)catolicismul, sub diferite forme, e prezent, și celelalte regiuni ale țării noastre. Ortodoxia, cel puțin în România, pare mai mult ca niciodată strâns legată de vechile canoane, refractare la orice încercare de înnoire, în timp ce Biserica Catolică caută căi de schimbare, de modernizare. Ion Tudor, facebook 20/09/2020

 

Intr-adevar e greu de intales dece Biserica Unita cu Roma, Scoala Ardeleana nu trec Muntii Carpati sa-i ajute si pe fratii lor moldo-valahi sa se emancipeze de devalmasia baronilor ortodocsi, lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane, obedienta orientala, si sa adere in mod real, nu numai formal, nesincer, la civilizatia occidentala, Europa.

 

Romanii in laboratorul european 194 / cu un stat ortodox moldo-valah; 218 / depresivi persecutati de psihopaţi opresori; 185 / creștinism cosmic; 242 / cu o devălmăşie ortodoxa moldo-valahă; 124 / democratie originala si capitalism de cumetrie; 271 / Democrația occidentala; 234 fara Proiect de tara realist; 232 / Mafia de partid si de stat; 149 / o teocratie laica; 92 / Țară a nimănui; 56 / proasta guvernare, coruptie; 7 / convertirea la catolicism; 5 / sau ruso-pravoslavnic?; 51 / Puterea umbrei; 43 / ca sclavi sau iobagi; 33 / romanii n-au stat; 26 / ciocoii vechi si noi

 

https://www.academia.edu/37200931/Modernizare_fara_occidentalizare_1

https://www.academia.edu/38740477/Feudalismul_actual_moldo_valah_6_contiunarea_celui_ceausist

http://www.mioritausa.news/opinii/vladcorneliu-un-secol-hiper-religios/

https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_României_la_Uniunea_Europeana

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/

http://www.opiniibnr.ro/index.php/macroeconomie/400-realitati-paralele

https://www.academia.edu/37994295/ROMANIA_de_Viorel_Roman

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030

https://ioncoja.ro/viorel-roman-statul-la-romani/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu