joi, 1 august 2013

Un pictor american cu elemente de “inspiratie” romaneasca: Jerry W. McDaniel

Jerry-and-Ileana-Dialog-of-the-Arts-aintingswithflowers-DusseldorfDec2011
 

Viitorul Roman Society – Seria de Activitati Culturale

Creation Category:
ART
Societatea Viitorul Roman din California, infiintata in 1926, organizeaza activitati culturale: lansari de carte, prezentari pe diferite teme, evenimente de arta. In cadrul activitatilor culturale din 2012, duminica 23 Septembrie s-a tinut la Academia de Arta Klein din Beverly Hills expozitia "Vreau sa Joc" a artistului eterogen american Jerry W. Mc Daniel. Maestrul a prezentat 4 picturi din seria de 6 "Vreau sa Joc" inspirate de poezia cu acelasi nume de Lucian Blaga. Aceste picturi fac parte din lucrarile create cu ocazia unui turneu de recitaluri Blaga  in California de Sud in mai 2008 cu artista bucuresteana Lidia Laza a fost invitata in America de Ileana Costea. Intreaga serie de picturei "Vreau sa Joc" au fost prezentate si la Evenimentul "Dialogul Artelor" organizat de Fundatia Atheneum din Germania. Doua din seria celor 6 se afla acum intr-o colectie privata la Dusseldorf. In Octombrie 2010 artistul american a fost unul dintre cei doi invitati de onoare la Salon Artis 2010 la Bucuresti, organizat de Marina Nicolaev. Aici sunt prezentate doua articole despre expozitia/receptie a picturilor lui Jerry W. McDaniel: unul scris de Ileana Costea, urmat de un alt articol scris de Anca Adumitroaie. Apoi puteti vedea anuntul expozitiei.

Un pictor american cu elemente de “inspiratie” romaneasca: Jerry W. McDaniel

de Ileana Costea










Tin minte cat m-a impresionat o expozitie despre Maramures la Muzeul Omului de la Paris (Musée de l’Homme) cu multi ani in urma, in care am descoperit cele mai frumoase poze si texte neaose romanesti din acea minunata zona a Romaniei unde fotograful nu era roman ci japonezul Kosei Miya. In acelasi spirit de “intorsatura etnica”, pictorul american Jerry McDaniel, poposeste din cand in cand ‘con gusto” asupra unor subiecte romanesti:  desene si picturi cu elemente repetitive à la Tuculescu, ilustratii pe baza poemelor lui Blaga, si un poster de la un turneul cu jucatorul de tenis  Ilie Nastase.


Anca Madalina Adumitroaie (Director Cultural si Press Secretary, Viitorul Roman Society, castigatoarea tabloului "Vreau sa Joc" insiprat dupa poezia cu acelasi nume de Blaga), artistul american eterogen Jerry W. McDaniel; Diana Cosma (castigatoarea nocturnei europene “Champs Elysee”), si Ionela Kloes (Presedinta Viitorului Roman Society). (Fotografie: Ileana Costea)
Expozitia/Receptie de Arta din Beverly Hills de duminica dupa-masa, Septembrie 23, a fost unul din evenimentele din Seria de Activitati Culturale ale Societatii, inscrise in California, “Viitorul Roman.”


Infiintata in 1926, Societatea Viitorul Roman a organizat de-a lungul anilor evenimente care au adunat romani, in jurul unei mese de banchet, cu ocazia vizitei unei personalitati, ca cea a principesei Irina, a Regelui Mihai, serata data cu ocazia incheierii termenului Consulului General al Romaniei, Catalin Ghenea, si diverse evenimente culturale: Lansare de carte (Petru Popescu – O Fata Numita Maria, Aura Imbarus “Transilvania mea”), prezentare de Profesorul Istoric Ion Toderascu din Iasi despre Gheorge I. Bratianu, “Un Savant si Un Soldat” , si de data aceasta expozitia lui Jerry W. McDaniel.  Picturi in stiluri variate au fost prezentate la expozitia/receptie  care a avut loc la Klein Academy of Art in Beverly Hills. Expozitia a fost organizata de Ileana Costea (www.ic-art-gallery.com) in colaborare cu Societatea Viitorul Roman (http://viitorulroman.com/english/).

O larga parte din activitatea creativa maestrul McDaniel si-a petrecut-o ca ilustrator, pentru companii ca Pan Am, Phillip Morris, Malboro, etc. Cunoscuta Asociatie a Ilustratorilor din Statele Unite i-a publicat un poster (Formula 1, Grand Prix) in Albumul Annual in care selectia lucrarilor este foarte stricta.


Poster istoric de tenis, creat de Jerry W. McDaniel pentru APT (Asociatia Profesionala de Tenis) pentru campionatul Via Copa del Caribe - Malboro in care a participat jucatorul de tenis roman Ilie Nastase (Copyright Jerry W. McDaniel)



In anii 80, Jerry a fost invitat sa faca toata Campania de reclama a companiei Marlboro in America de Sud; de la turnee de tenis, la curse de masini, de cai. Si pentru unul din turnee a facut un poster, acum istoric, al campionatului in care a participat si Ilie Nastase al nostru. Pe atunci Nastase nu era cunoscut in Statele Unite. Iar imaginea de reclama cu cowboy a companiei Marlboro de mare success commercial in USA si alte parti ale lumii, nu a fost deloc bine primita de publicul din America Latina, unde “cowboy”-ul simboliza americanul-“gringo” dispretuit acolo, sau “gaucho”-ul sud American, si el lipsit de respect, cunoscut ca pirat de teren. Si iata-l deci pe Jerry creind un poster care include in tipografie numele tenismenului roman. Intalnire intamplatorare prin arta de afis a unui roman cu un American, cu multi ani inainte ca maestrul sa aiba ocazia sa rasfoiasca carti de arta si cultura romananeasca care au dus la crearea seriei de tablouri “Vreau sa Joc” inspirate din poezia cu acelasi nume de Lucian Blaga. Culoarea si compozitia sunt elementele pregnante ale operei lui McDaniel. Culoarea de la Van Gogh, ordinea de la Mondrian,  si combinarea lor de la Stuart Davis.

O dupa-masa foarte calduroasa de vara Los Angeleana in Septembrie, intr-o cladire cu caracter mediteranean, Academia de Arta Klein, cu o curte interioara cu multe plante tropicale si suprafete acoperite cu fete de masa provensale, placut, viu colorate. Adunata pe scanune pliante in mijlocul galeriei, lumea a inceput prin a asculta introducrea facuta cu prestanta  de Ionela Kloes, Presedinta Viitorului Roman: despre originea si misiunea societatii acesteia de traditie romaneasca, despre activitatile culturale ale societatii, prezentarea pictorul ui American eterogen Jerry McDaniel si a Ilenei Costea cu care maestrul  va face o prezentare in dialog animat al picturilor expuse. Expozitia reprezinta o mica selectie din foarte numeroasele lucrari ale maestrului. Inchegata, desi cu stiluri si medii variate, cu texte bine alese sa prezinte “povestea” reflectata in picturi. Un mic tablou suav ‘gen Klimt”, o guasa cu cantareti de Jazz, plina de culoare si miscare, un tablou mare patrat intitulat “Acesta este creierul meu”, un panou cu 6 elemente giclees imprimate pe canvas Italian reprezentand scene nocturne din plimbarile pictorului prin Europa: Champs Elyssée-ul decorat de Craciun, Amsterdam-ul  la 4 dimineata privind spre luminile misterioase ale canalului, Nori mov Magritte intr-un mic golf la Peguera in Mallorca, motociclete uriase parcate in mijlocul Parisului langa lumini de felinare, Turnul Eiffel Pretutindeni, cum se vede in diverse marimi in drumul cu autobuzul 80 traversand orasul in zig-zag din centru spre arrondismentul 15, si vedere de la fereastra atelierului pictorului din Montparnasse, unde, la etajul partu, pare ca plutesti printe sfere de lumini de sarbatoare, si apoi patru (din seria de 6) variante coloristice ale picturii “Vreau sa Joc” dupa poezia lui Blaga, doua dintre ele fiind acum intr-o colectie privata la Dusseldorf, vandute la evenimentul organizat de fundatia Atheneum in Decembrie 2011.




Au fost si americani in audienta. S-au servit sandwichuri cu sunca, si castraveti, saumon fume, si o salata de boef (fara carne de vita) decorata pentru eveniment ... Audienta aleasa, evident apreciind arta, citind atent povestile tablourilor pe micile panouri explicative, si facand comentarii interesante sau punand intrebari cu miez. Printre participanti Dna. Stefania Magdison, Presedinta Fundatiei Blue Heron pentru orfani din Brasov (ati mai intalnit-o si in numarul trecut caci ea a fost gazda seratei date in onoarea lui Ion Caramitru la Hollywood). Stefania era, ca doeobicei, imbracata special, de data asta cu o fusta bordata cu un volan bufant in ”aripi de fluturi verzi”, creatie a designer-ei de moda romanca din Los Angeles, Aura Cercel; Maria Zamfir Blyberg, cea care a inlesnit inchirierea salii prin profesoara ei de pictura Shirley Klein, si Ligia Toutant co-organizatoare cu Ileana Costea  a expozitiei Brancusi-Mateescu din 2004 la universitatea CSUN organizata tot cu sprijinul Viitorului Roman. Sampanie, vin rosu, discutii despre arta, voie buna si … o tragere la sorti pentru doua picturi donate Viitorului Roman de McDaniel: una din cele 4 “Vreau sa joc” la alegere si una din nocturnele europene, tot la alegere. Anca Madalina Adumitroaie, Director Cultural si Press Secretary, Viitorul Roman Society, s-a intimplat sa fie norocoasa castigatoarea tabloului dupa poezia lui Blaga, si Dianei Cosma i-a iesit numarul pentru o nocturna din care a ales “Champs Elysees”.

Iata inca o ocazie in care Viitorul Roman a excelat in promovarea artei si culturii romanesti.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu