duminică, 3 noiembrie 2024

Alesandru Duţu - Jurnal de pe Frontul de Est (67)

 




Jurnal de pe Frontul de Est (67)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

03 Noiembrie 2024

 

30 octombrie 1941. Vânătorii de munte pătrund în Crimeea prin fortificaţiile sovietice din istmul Salkovo. Puternicul sistem fortificat din istm au făcut ca luptele să fie extreme de grele. Succesul s-a datorat elanului cu care s-au bătut vânătorii de munte, dar și pătrunderii trupelor germane prin istmul Perekop.

 

„Pentru prima dată, Corpul de munte se izbește de un sistem de fortificații atât de complet organizat prin diversitatea lucrărilor, care constau din: cazematele cele mai moderne; șanțuri protejate de raiuri de C.F. din metru în metru; cu rețele de 10 rânduri de pari și, în sfârșit, un câmp de mine înfricoșător organizat ca densitate și adâncime; dar, mai mult, în zona Ciongar erau 3 baterii grele de coastă care băteau peste 30 km. Istmul Salkovo prezintă o deschidere de 2 km și are o adâncime de 25 km. Este străbătut de un drum și o C.F. și deschide în ordinea de importanță a II-a poartă a Crimeii.

 

Organizarea defensivă a acestui istm s-a făcut după un plan ingenios și un atac fără mijloace adecvate era de la început sortit unui eșec sigur. Procedeul de a deschide drumul infanteriei în câmpurile minate, prin detașamente de pionieri, este elementar și obligatoriu. Dar aici nu mai era vorba de un câmp de mine organizat după un plan, ci pur și simplu de un adevărat ,, «câmp al morții», saturat până la refuz de cantități enorme de explozibil care era așezat fie în cutii de lemn de dimensiuni variabile, fie în vase, butoaie, cisterne etc. de mărimi înspăimântătoare. Adâncimea acestor câmpuri de mine nu se poate preciza; ele erau peste tot. Deschiderea drumului pentru infanteria atacatoare era o problemă extraordinară pe care pionierii noştri au rezolvat-o fără reproș.

 

Bordura comunicațiilor era îngrămădită de mii de kilograme de explozibil și cine pășea un metru din culoar era victimă sigură. Acest procedeu impresionează trupa prin nesiguranța locurilor minate, prin puterea de distrugere și prin moartea ce sfârtecă și împrăștie într-o secundă carnea celui care atinge o mina. Totuși, ostașii noştri s-au obișnuit cu recunoșterea și deminările într-un timp foarte scurt. Atacul cazematelor s-a făcut cu greutăți enorme deoarece focul artileriei nu producea nicio alterare cazematei. În zadar se fac pregătiri de artilerie de ore - betonul armat rezistă și luptătorul care e conștient și pătruns de spiritul de sacrificiu o apără cu succes.

 

Tunurile anticar din apropiere au fost foarte folositoare unităţilor noastre, dar tot omul este cel care pecetluiește soarta cazematelor. Pionierii au distrus 6 cazemate prin explozibil. Se impune în mod categoric selecționarea și formarea acestor elemente în condițiuni perfecte pentru a-i aduce la nivelul pionierilor germani, care constituiesc crema armatei... Dacă în câmp deschis, o infanterie manevrieră și mijloacele mecanizate și-au spus cuvântul, într-o poziție fortificată lupta trebuie dusă pas cu pas... Bravura trupei și a ofițerilor se tine la aceeași înălțime și splendoare, trecând prin acest câmp al morții cu un calm de nedescris” (mențiune într- o dare de seamă întocmită de generalul Gheorghe Avramescu).

 

Aranjament grafic – I.M.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu