luni, 1 august 2016

Un serafim printre oameni







Cinci copii şi cele cinci cruciuliţe

Dardas Nikolaos, Doctor, Tesalonic
M-am căsătorit cu soţia mea cu binecuvântarea Stareţului Paisie. La puţin timp după căsătorie, l-am vizitat la Souroti. Ne-a dat binecuvântarea lui şi cinci cruciuliţe de binecuvântare. Într­-adevăr, am făcut cinci copii. Când soţia mea a rămas însărcinată cu al cincilea copil, Stareţul a prevăzut că copilul va veni cu pi­cioarele înainte. Într-adevăr, aşa a fost până la ultima săptămâ­nă, aşa cum ne-au confirmat şi la ecograf. Atunci l-am vizitat pe Stareţ la Panaguda ca să-i cer să se roage pentru noi şi mi-a zis atunci că bebelușul se va naşte în mod fiziologic. Cu adevărat, în penultima zi înainte de naştere, ginecologul ne-a anunţat că fătul a luat o poziţie fiziologică.
(Nikolaos A. Zournatzoglou, Mărturii ale închinătorilor. Cuviosul Paisie Aghioritul, volumul al II-lea, Editura Egumeniţa, p. 197) Sântul Ilie și soldatul care înjura de cele sfinte 20 Iulie 2016 Monahul Lazăr Dionisiatul
Traducere și adaptare: Ioan-Lucian Radu

Sursa:
www.johnsanidopoulos.com


Vorbind cu fratele Teoctist din Epir, la 20 iulie 1972, el m-a întrebat dacă am auzit de minunea care a avut loc în urmă cu cincisprezece ani în Ioanina (Grecia), unui soldat care era rânduit de strajă la cazarmă. I-am spus că nu și l-am rugat să mi-o spună ca s-o pot scrie, spre slava profetului Ilie.
Un soldat era staționat să păzească o baracă și, la miezul nopții, a auzit pașii unei persoane, care se apropia de el. Soldatul a crezut că era un ofițer care, așa cum se obișnuiește, venea să îl verifice. A strigat: „Stai!”, dar din nou a auzit pașii apropiindu-se de el. Pentru a doua oară a strigat: „Stai! Cine-i acolo?”. Cu arma în mână, nu a primit nici un răspuns. A fost apoi forțat să spună: „Stai sau trag!”. De îndată ce a spus „trag”, arma i-a fost smulsă din mâini și a aterizat la aproximativ cincizeci de metri distanță. Apoi a văzut, dintr-o dată, în loc de un ofițer, așa cum a crezut că ar fi, un preot învăluit de o lumină strălucitoare, asemenea fulgerului. S-a înfricoșat foarte tare. Preotul i-a spus: „Nu te teme, copilul meu, nu-ți fie frică, dar spune-mi, binecuvântatule, de ce hulești cele sfinte? Pe Hristos, pe Maica Domnului și pe Sfinți?”. Simțind remușcări, soldatul a început să plângă și și-a cerut iertare, spunând: „Iartă-mă, Părinte Sfinte, fac asta din cauza răutății mele și a multor ani petrecuți în obiceiuri rele. Iartă-mă!”. Sfântul i-a răspuns: „Trebuie să predici tuturor să se pocăiască și să nu hulească cele sfinte (în societatea românească, cea mai întâlnită hulire este înjuratul de cele sfinte). Să comunici acest lucru și în metropolă, și tuturor. Chiar și ziarele ar trebui să publice acest lucru...” „Nu mă vor crede, Sfinte. Dar spune-mi, cine ești?” „Eu sunt profetul Ilie. Și pentru ca oamenii să te creadă mai mult, le vei spune că în acea stâncă (și a arătat cu degetul) vor săpa și vor găsi o biserică veche de-a mea și deasupra ei, să construiască o biserică nouă”. El a mers și a povestit acest lucru întregului oraș și întâmplarea fost publicată în toate ziarele locale. Mulți au crezut și ș-au schimbat viața. Brutarii și asociația acestora, care îl cinstesc pe profetul Ilie ca patron al lor, au săpat în stânca ce a fost indicate și au descoperit o biserică veche și, după cum a fost cererea, au construit una nouă, deasupra ei, în cinstea Profetului Ilie. Soldatul a schimbat multe vieți și a trăit tot restul vieții sale ca un model de un bun creștin.
(Călugărul Lazăr, de la Mănăstirea Dionysiou, Muntele Athos)


Puterea rugăciunii Sfântului Serafim întoarce credincioșii din calea morții
19 Iulie 2016


Rugăciunea Sfântului avea mare putere. Tămăduia bolnavi care ajunseseră deja în pragul morţii. În mai 1829 se îmbolnăvise grav soţia lui Alexei Iurievici Vorotilov, din satul Pavlov, regiunea Gorbaciov. Vorotilov avea mare credinţă în puterea rugăciunii Sfântului, dar şi Sfântul îl iubea ca pe un ucenic de-al lui. A plecat deci îndată spre Sarov, unde a ajuns la miezul nopţii. Cu toată ora nepotrivită la care a sosit, s-a dus direct la chilia părintelui Serafim. Acela, ca şi când îl aştepta, şedea în pragul chiliei sale.
- Ce te-a făcut, bucuria mea, să vii la chilia sărmanului Serafim la ora asta?
- Am venit să cer ajutor pentru soţia mea bolnavă.
- Soţia ta, i-a spus atunci Sfântul vizitatorului, e scris să moară.
Acela însă a căzut la picioarele lui cu lacrimi şi l-a rugat să mijlocească la Domnul, pentru a-i dărui sănătate soţiei sale. Sfântul s-a adâncit imediat în rugăciune, vreme de zece minute. Apoi şi-a deschis ochii, l-a ridicat pe Vorotilov şi i-a zis:
- Iată, bucuria mea, Domnul îi dăruieşte viaţa soţiei tale. Mergi la casa ta cu pace.
Când a ajuns acasă, a aflat că în ceasul în care părintele Serafim se ruga, soţia sa a simţit o uşurare. Curând s-a însănătoşit complet.

(Un serafim printre oameni – Sfântul Serafim de Sarov, traducere de
Cristian Spătărelu, Editura Egumenița, pp. 184-185)

Sursa: Pr Alexandru Stanciulescu Barda








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu