miercuri, 6 noiembrie 2019

Marin Neacsu - Se schimbă șobolanii la cașcaval




Se schimbă șobolanii la cașcaval
Col. (r) Marin Neacsu 
06 Noiembrie 2019


Gata, cu chiu cu vai, târâș-grăpiș, guvernul P.N.L. fu instalat. Bineînțeles, așa cum se fac toate treburile „serioase” la noi, cu palpitații, palme, învinuiri de trădare, trădări mai pe față mai prin dos, dar cu circul de rigoare și rezultatul scontat. Cu tot scorul strâns, aproape de limită, guvernul fu aprobat din prima. România are un guvern legitim- ca să parafrazez un premier în funcție-  un guvern  chinuit de legitim.


Preludiu de „mandolă”

Chinuitul vot din 4 noiembrie 2019 a fost precedat de activități specifice, cu nimic mai prejos :

Viorica Dăncilă a ținut să iasă din joc așa cum a început,  cu o prostie mai mare decât ea. Nu ar fi fost ea, dacă nu mai dădea odată cu mucusul în făsui. „[…] nu lupt împotriva unui om, lupt împotriva unei țări din care să facă parte toți românii”. Și când te gândești că unii o învinuiau și îi scoteau ochii că nu saltă ochii din hârtii. Păi cum păcatele mele să vorbească fără prompter, când imediat ce ridică ochii de pe text (iar uneori și cu textul în față) dă numai bombe? Să fim serioși, spre binele ei și mai ales al nostru e mai bine să nu vorbească la liber, sau,  dacă se poate chiar  deloc. Mai țineți minte cum îi dădea Hamsterul peste mână când voia să  răspundă presei în primele săptămâni de la numire? Știa el ce știa. Cred că a fost prima oară când Dragnea a ghicit un prim ministru dar numai pe acest aspect, punctual că în rest a dat-o în bară cu toți[1].

Dan Barna, pornit în cavalcada, călare pe un cal alb și mare în Cluj și în campanie, s-a întors de la Cluj și se pare că se va întoarce și din campanile, pe jos, sau eventual cărând el mârțoaga în spinare. Îmi amintesc cât de sigur pe el era imediat după moțiunea de cenzură, cum bătea cu pumnul în masă și spunea că nu va intra la guvernare și nici nu va susține un guvern P.N.L. dacă nu i se garantează că se vor organiza alegeri anticipate. După ce i s-a arătat scheletul din dulap a lăsat-o mai moale a mai muiat tonul și a mai „nuanțat” pretențiile pentru ca în final partidul său să se facă mic mic mic și să voteze guvernul Orban. Nu ar fi exclus ca la acest final să fi ajuns și după plimbarea prin Cluj unde, aflat în campanie electorală, a reușit să strângă abia jumătate de sală. Este la fel de adevărat că se poate să spune că  sala a fost jumătate plină, dar  și că a fost jumătate goală. Chestie de poziție, depinde în ce direcție privești. Oricum, dacă cumulăm rezultatul sondajului I.M.A.S. cu sala Florin Piersic putem spune că Barna ar trebui să se apuce de lucru și să lase aerele. O fi el băiat înalt dar să lase nasul mai jos, că o să îi cânte și lui, Băsescu, „Mai Dănuțe, nici nu știi,  cât de mic o să devii!”

Pisoiul Ponta, gură-mare a făcut și el subiectul știrilor. După ce duminică seara, pe cai mari și el,  îl șantaja pe Orban spunându-i că se mai gândește dacă va vota sau nu  guvernul, că ar putea să asigur totuși forumul, că dacă Orban îi retrage pe cei trei miniștri propuși care fuseseră respinși în comisii, poate votează guvernul, luni  s-a trezit că o parte din „oamenii lui” au trecut în partea cealaltă, printre ei fiind nominalizat  chiar „marele Tudose”, cel care mai trădase odată (ca și el de altfel). Se zvonea luni dimineață că Tudose ar purta vorbe cu Manda să reintre în P.S.D. Ponta a luat foc, Manda i-a sărit la beregată lui Ponta spunându-i (pe bună dreptate) că tocmai el se plânge de trădare, când e specialist în trădări iar partidul lui e format ca și cel al lui Oprea din trădători? Ciudat însă, Manda deși l-a apostrofat pe Ponta, nu a contestat zvonul că Tudose ar vrea să se întoarcă la P.S.D. sau că el l-ar sprijini. Claudiță, păi dacă ești gata să îl reprimești pe Tudose, să nu te mire că vei avea soarta lui Ponta.

Pe de altă parte, ca și Barna, și Ponta se crede acuma pe cai mari, pentru că el chiar crede în sondajul I.M.A.S. și chiar crede că Mircea Diaconu, candidatul pe care îl sprijină, are șanse să ajungă în turul 2. Cât de prost să fii să crezi așa ceva ? El nu știe că cel care se va opune cel mai puternic unei asemenea variante este nu Barna, nu Viorica, ci Iohannis. Iar Iohannis, ca să se asigure că Barna nu îi face probleme tocmai a dat liber redeschiderii dosarului acestuia, dosar  care fusese închis de D.N.A. Alba, noua portocală a D.N.A. Deci, Barna nu va prinde locul 2. Mircea Diaconu, dacă chiar crede că va prinde sau vrea să prindă turul 2, să se uite bine prin dulapuri, prin cămări, prin beci, să ciocăne zidurile, să se uite sub cadă, să nu cumva să aibă un schelet, că va prinde viață brusc precum cele care au votat de atâția ani la alegeri.


Votarea propriuzisă

Și a venit ziua cea mare, după scremete și icneli, prin cezariană, „guvernul meu” nr. 2 (al lui Iohannis) se născu. Mulți au pus sub semnul întrebării obținerea voturilor, dar două evenimente au grăbit votul din prima și anume: perspectiva nedorită de nimeni - și de  acuma nici chiar de U.S.R. - a alegerilor prezidențiale și mai ales, urgența numirii comisarului European pe care Klauss îl voia neapărat tot „al lui”, să-i facă „drumuri europene”. Așa că a fost ordin să se încheie din prima și s-au luat măsuri mai ceva ca la moțiune. Rezultatul? Orban a trecut, cu ajutorul a 5 voturi de la P.S.D., 7 de la Pro (dar nu și Tudose) 5 de la neafiliați, adică fugiți de la P.S.D., U.S.R. și  A.L.D.E.

Ceea ce nu spune însă nimeni este cu ce s-au ales U.D.M.R.-iștii pentru susținere, pentru că ăștia nu dau nimic degeaba, nici măcar un vot. Despre asta nu vorbește nimeni. Nici Băsescu nu a dat voturile degeaba dar el e mulțumit cu coco, că acuma are nepoți de crescut și foamea e mare. Dar este posibil să fi cerut și el o repartizare  bănoasă a voturilor, că doar știe foarte bine cum se numără electronic voturile.


Cui îi mai pasă?

Ei, și marile adevăruri se spun abia la beție, la beția puterii. La fel și marile greșeli, acestea se fac tot la beție, pentru că atunci lași garda jos, uiți de precauție și te descoperi. Ascultând discursul domnului Iohannis la investirea guvernului Orban, mi-au atras atenția demagogia și contradicția dintre afirmațiile acestuia pe parcursul celor 10 minute de „eliberare” în care a uitat că este totuși președintele României, că e în campanie electorală și că trebuie să păstreze distanța, sau echidistanța politică, cum îi mai spun alții. Domnul Iohannis are impresia că toți suntem beți și nu mai dăm atenție vorbelor sale.

La început acesta i-a laudat pe cei prezenți pentru că „au reușit să îi convingă pe cei din celelalte partide, altele decât P.N.L. și chiar membri ai  P.S.D., să voteze guvernul P.N.L., făcând din cumpărarea conștiinței unora și șantajul asupra altora (vezi cazul Barna) motive de mândrie. Apoi, brusc, după numai un minut, domnul Iohannis a uitat cum au obținut peneliștii votul și înfierează cu mânie prezidențială „meschinul aranjament politic”. Citiți și vă cruciți: „Vreau astăzi să felicit şi pe ceilalţi parlamentari care au votat alături de cei din P.N.L. Sunt parlamentari din U.S.R., P.M.P., A.L.D.E., minorităţi, chiar din Pro România şi unii chiar din P.S.D. Dvs. toţi care aţi votat pentru investirea Guvernului Orban aţi făcut un lucru foarte inţelept, aţi înţeles să lăsaţi deoparte micul, meschinul aranjamant politic într-un moment în care Romînia a fost într-o criza parlamentară”[2]. Deci înfierezi meschinul aranjament politic, dar îi lauzi pentru că au reușit să obțină votul de investitură prin astfel de aranjamente meschine. Bă ești prost?

P.N.L. face campanie cu microbuze colantate pentru Klaus Iohannis, deși B.E.C. a decis că nu sunt permise autovehiculele colantate cu mesajele de campanie sau figura candidaților la prezidențiale

Cred că da, e prost, pentru că ceva mai departe domnul Iohannis cu toată imunitatea sa și protecția oferită de calitatea de candidat nu numai că se amestecă în lupta politică, dar recunoaște singur că timp de trei ani a făcut același lucru, a dus o luptă politică cu PSD, cu guvernul. Dacă acuma este ok, că e în campanile, pentru cei trei ani de zile despre care singur spune că i-a petrecut într-o luptă de uzură domnul Iohannis poate fi suspendat și poate și judecat, foarte ușor, dar nu are cine să încerce măcar chiar după alegeri. Iată ce spune acesta cu propria guriță, clar și răspicat:

„Aceasta schimbare care s-a produs astăzi este încununarea unei lupte de uzură dusă în ultimii trei ani de mine cu Opoziţia parlamentară, a fost încununata cu success”. Apoi şi-a dat seama că „a pus-o” și o întoarce pe „voința populară”: „dar este un succes indus de voinţa populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare de atitudine a românilor, românii au votat pentru România moderna, pentru România europeană care va fi repusă în aceasta seară în funcţiune, au votat românii la referendumul din 26 mai pentru România dreaptă, pentru o justiţie independentă, pentru continuarea luptei anticorupţie, iar votul pe moţiune şi votul de astăzi vine ca răspuns la ceea ce au vrut să ne spună romanii: că s-au săturat de P.S.D.”. Dar porumbelul zburase. Să mai amintesc sloganul său drag: „o Românie fără P.S.D.” care ne duce cu gândul la persoane de aceeași gintă născute cu 70 de ani înaintea sa care doreau o Germanie fără evrei ?


Câțu Selfi

Bomboana pe colivă însă a pus-o „ședința de guvern informală” care a avut loc luni seara, „noaptea ca hoții” la guvern, cu membrii noului cabinet care nu au mai rezistat tentației de a se vedea la masa cu bucate și au plecat să vadă și ei, să simtă cum e cu cașcavalul pe masă, că cine știe, poate se răzgândea careva și își lua votul înapoi, și nu mai apucau să aibă și ei o ședință de guvern nu? La ședință a venit și Klauss. A venit, s-a așezat pe scaun, s-a ridicat, i-a felicitat și a plecat. Săracii oameni, de când le saliva gura la cașcaval, nu au mai rezistat tentației, nu au mai avut răbdare până a doua zi măcar, au fugit repede la palat să se tragă în poze la „ședința de guvern”.


Feriți, se schimbă șobolanii!

Oare câte selfiuri și-o fi făcut Câțu? Cred că a schimbat câteva cartele și baterii la telefon numai pe selfiuri: „eu la Parlament”, „eu la parlament 2”, „eu la parlament 3”, „eu la Parlament 1.000”, „eu în autobuz”, „eu la vespasiană”. Mă mir că nu și-a făcut selfie și când a depus jurământul. Penibil, jenant, oameni mari cu minte mică. Acești oameni ne conduc. Viorico, ești răzbunată, are cine să încălzească scaunele lăsate libere. Și dacă am vorbit de graba celor care abia au fost votați, la fel de condamnabilă este și atitudinea celor care urmau să plece. Bănuiesc că au lăsat sertarele și dulapurile goale, nici nu vreau să știu câte tone de hârtie s-au tocat în ultimele zile prin ministere, mai ales cele care dispar prin reconfigurare. În armată, un comandant de pluton avea cam 7 zile  să își predea gestiunea și plutonul celui care îi lua locul. Ministerele nu se predau, se părăsesc,  pleacă fiecare când vrea, intră cine vrea, unde vrea, nu dă nimeni socoteală. Cum au intrat oamenii ăștia într-o gestiune care practic nu le aparține? Doamne, în ce țară trăim ? Feriți, se schimbă șobolanii!

A, să nu uit. Pentru cei care  țipau că Ciucă, proaspătul ministru de la Apărare este penelist, sau vândut politic, să privească fotografiile de la parlament și de după ale guvernului P.N.L. și vor constata că (deși putea să apară în ele, că doar e membru al guvernului) Ciucă nu apare pentru că erau fotografii de partid iar el nu face parte din partid, dar celălalt ministru tehnocrat, respectiv Bogdan Aurescu apare. Deci Ciucă nu a vrut să fie asimilat grupului P.N.L. chiar dacă face parte din guvernul P.N.L.  Nu știu câți au sesizat asta, dar este o bilă albă pentru el. Nu știu ce sarcini i s-au trasat sau și-a propus în această scurtă perioadă, cât va apuca să facă din ceea ce crede sau speră că va face, dar voi face tot posibilul să aflu. Orice ar spune alții eu cred că pentru armată, e mai bine să  fie el acolo, decât oricare alt politician care a tras doar cu pistolul cu apă.


Aranjament grafic - I.M.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu