sâmbătă, 26 iunie 2021

Dorina Cornelia Aldea - Festivalul iei si costumului popular romanesc la Vancouver

 



Festivalul iei si costumului popular romanesc la Vancouver

 

 

Dupa un an ce a insemnat pentru toata lumea uimire, ingrijorare, neincredere, suspiciune, incorsetari si masuri obligatoriu de respectat, iata ca a sosit o zi in care romanii din Vancouver si imprejurimi, oameni insetati de a se reintoarce la normalitate, au imbracat costumul popular si au participat la Festivalul Iei, 2021.

 

Romanii care au ales sa plece, au luat cu ei o Romanie frumoasa, au luat cu ei amintirile dragi sufletelor lor, au luat costumele populare, cantecele, horele si voia buna, si au demonstrat ca a fi roman nu tine de locul in care te afli, ci a fi roman inseamna sa fii capabil sa pastrezi si sa arati ce e frumos in Romania, iar pentru mine, ia romaneasca reprezinta ; inspiratia tuturor lucrurilor frumoase ale poporului roman, traditie romaneasca si mandrie nationala.

 

Si-uite asa, pentru a sarbatori floarea vestimentatiei portului nostru popular, inegalabile prin frumusete - iile pe care le numim cu atata drag, iile "noastre" si cum am spune in engleza: the wonderful Romanian blouse, la inițiativa echipei Rompost TV si cu sprijinul Consulatului General al Romaniei din Vancouver, in spatiul generos al gradinii bisericii Sf. Nicolae din Port Kells, Surrey, in perioada 19 -20 iunie, a avut loc Festivalul Iei Romanesti.

Evenimentul a fost foarte bine organizat a avut un program incarcat si bogat in divertisment, care a reusit sa transmita unicitate, fericire, copilarie, momente pline de bucurie, mandrie, truda, istorie, dar și multa emotie.

 

Ceremonia de deschidere a festivalului iei si costumlui popular a fost facuta de Preasfintitul Parinte Episcop Ioan Casian, ca Episcop Ortodox Roman al Canadei, care a fost intampinat cu paine si sare, un obicei al romanilor pastrat de ani si ani.

Preasfintitul Parinte in cuvintele Sale printre altele a spus: “Ne bucuram ca pastrati apartenenta la spiritualitatea ortodoxa si traditii, fie in tinda bisericii prin aceste frumoase manifestari, dar mai ales in viata de zi cu zi a familiei si comunitatii”. Totodata a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor prezenti cat si Comitetului de organizare a Festivalului Iei Romanesti.

 

A fost o mare onoare sa primim aceasta binecuvantare, chiar si virtual, in aceste vremuri cand incercam sa reasezam si sa afirmam identitatea si creativitatea neamului nostru.

Programul festivalului a inceput cu intonarea imnurilor Canadei si Romaniei. Apoi, conform programului stabilit, toți participanții au vizitat standurile de prezentare cu ii, icoane si alte articole artizanale autentice ce apartin doamnei Maria Marcu, o romanca inimoasa, cu suflet mare care iubeste traditiile si pastreaza aceasta comoara a costumelor populare de ani si ani.

 

Scena festivalului a fost decorata, de catre Parintele Corneliu-Iulian Dragomir, ca un interior de casa taraneasca al secolului trecut. Acesta a fost locul unde peste 30 de romani, enoriasi ai Bisericii Sfantul Nicolae si ai Bisericii Sfanta Treime, au defilat imbracati in costumul popular.

Despre frumusetea si povestea fiecarui costum popular, multe dintre ele salvate din negura vremurilor, a comentat doamna Roxana Ralea. Cu modestie, cu eleganta, cu calm si abilitatea de comunicare a stiut sa scoata in evidenta fiecare detaliu al costumului prezent pe scena, a creat o atmosfera calda, placuta si relaxanta, pentru care ii multumim.

 

Grupul Tezaur Romanesc coordonat de doamna Olga Manea a fost cap de afis la deschiderea festivalului. Membrii grupului au prezentat un colaj de melodii populare, adevarat bijuterii ale muzicii populare romanesti. Iar surpriza spectacolului a fost dansul fetelor de la Capalna, dans unic si spectaculos, in linii serpuite de-a lungul aleilor din gradina, intrepretat de peste 20 de femei invesmantate in costume populare- alb si negru- pastrand distantarea ceruta, dar unite la brau cu tricolorul romanesc.

 

Pe langa prezentarea colectiei de ii si costume populare au urmat o serie de recitaluri, de cantece si poezii romanesti. De remarcat a fost Emilia Arsici, tarancuta tanara, zvelta, imbodobita cu o marama vaporoasa, cu un ulcior pe umar si a recitat poezía – Portul romanesc. La incheierea evenimentului domnul Radu Stana ne-a incantat cu melodii pe acorduri de chitara.

Dar pe langa ingredientele culturale care au contribuit decisiv la succesul evenimentului, s-a numarat (trebuie s-o recunoastem) standurile – LA GRIGORE - aprovizionat cu aperitive romanesti sau - LA NICU- unde-ti potoleai setea, alaturi de alte standuri cu mancare romaneasca.

 

Si…. pentru ca la o petrecere cu stralucire si fast nu lipseste sampania si tortul, iata ca doamna Elena Jemnea ne-a pregatit un tort ca o superba ie romaneasca, care ne-a impresionat de la prima vedere si ne-a “indulcit” de la prima degustare. Frumoasa si gustoasa ie!

La acest eveniment festiv ce a bucurat multe suflete a fost prezenta televiziunea ROMPOST TV, in persoana doamnei Adelina Suvagau, realizator TV, care prin intermediul emisiunilor sale, va aduce in casele romani de aici sau de ACASA, imagini de la aceasta frumoasa manifestare.

Gazda acestui festival, Parintele Dragomir Cornel, merita toate multumiririle pentru aceasta initiava, pentru ospitalitate si pentru sufletul daruit romanilor. Dumnezeu sa va ocroteasca, Parinte!

 

In ceea ce ma priveste, pot spune ca sunt solidara cu toti cei care nu au renuntat niciodata sa traiasca si sa simta romaneste si este datoria noastra de a transmite cu sfintenie din generatie in generatie, portul, obiceiurile si traditiile. Nu le putem pierde, sunt mult prea preþioase, fiind chiar o particica din fiinþa noastrã.

Sper sa ne revedem sanatosi si voiosi si cu alte ocazii !

 

pentru Observatorul

Dorina Cornelia Aldea, Vancouver

http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=22762



COMENTARII:

Ne bucurăm nespus de faptul că odată cu infloritoarea primăvară, dragostea de viață și de afirmare a romànilor din Canada este tot mai prezentă.
Revista.. Observatorul” este printre primele reviste care a semnalat ,,Sărbătoarea iei” românești, trăită în Vancouver, oraș -port, unde se pare că este o mare diversitate de etnii,
 Dar cum toți locuitorii Canadei formează un singur popor, cel canadian, ( neutând noi dubla noastră cetățenie)  se simte solidaritatea tuturor locuitorilor și bucuria reciprocă a sărbătorilor.
 Dacă Limba română este un apanaj major al românilor, pe llângă multe insemne, tradiții și credință, iia  românească este unul din simbolurile neamului nostru.
 Felicitări tuturor care s-au grăbit să ridice la rang însemnat sărbătoarea iei românești spre fala noastră cei care continuăm aceasă frumoasă tradiție.
 Mulțumiri Revistei ,,Observatorul” Revista care ne prezintă toate evenimentele, aci de față evenimentul ,,Iia românească”!
 Cu stimă,
 Melania Rusu Caragioiu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu