duminică, 20 iunie 2021

Valentina Teclici - CU FOCUL PASIUNII NESTINS

 



CU FOCUL PASIUNII NESTINS

 

Înainte de-a o cunoaşte pe doamna profesor Elena Anuşca-Doglan în persoană, auzisem multe lucruri extraordinare despre ea de la prietena mea de-o viaţă, Vasilica Grigoraş. Locuiam încă în România când am aflat cum şi-a folosit creativitatea ca să transpună în proiecte dorinţa ei de a deschide ferestre dincolo de graniţele României prin care să strălucească frumuseţea dansurilor populare şi a costumelor noastre naţionale. Dorința i s-a împlinit într-un mod admirabil prin iniţierea Festivalului de Gimnastică și Dans „Prietenia”, cunoscut de-a lungul timpului peste țări și mări. Proiectele derulate au încorporat pasiunea ei pentru dans, gimnastică şi muzică, talentul unor copii, disciplina pe care şi-au impus-o ca să atingă performanța de artişti, precum şi crezul insuflat de profesoara lor, că munca făcută cu bucurie şi temei dă rezultate spectaculoase. Am primit de la prietena mea, Vasilica, fotografii din locurile unde au fost cu ansamblul de dansatori, punând cu mândrie Vasluiul pe harta Europei. Aceste lucruri minunate se întâmplau pe la sfârşitul anilor ‘90.

Am emigrat în Noua Zeelandă (NZ) în 2002, dar distanţa dintre România şi NZ, nu a făcut altceva decât să invite veștile bune despre activităţile pline de succese ale doamnei profesor Elena Anuşca.

În 2009, când am revenit în România împreună cu soțul meu, Robert, și am stat la Vaslui o săptămână, găzduiți de prietena mea, Vasilica, am reușit să o cunosc personal pe doamna Anușca-Doglan, care pentru mine a devenit Elena. Căldura care emana din întreaga ei ființă, a topit dintr-o dată distanța impusă de pronumele de politețe. Elena, vecina și prietena Vasilicăi, a fost deseori invitată la o cafea ori la prânz de prietena mea. Simțeai energia Elenei, înainte de a-i deschide ușa, pentru că venea întotdeauna grăbită de undeva ori se grăbea să ajungă undeva, acel undeva fiind Colegiul „Anghel Rugină”, Palatul Copiilor, o bibliotecă școlară, o întâlnire importantă... Când Elena povestea despre munca ei cu copiii, ochiii îi căpătau o strălucire de mamă extrem de mândră de pruncii ei. Am simțit din plin energia pozitivă pe care o emana atunci când vorbea despre munca ei. Părea, și de fapt și era, o persoană extrem de ocupată.

Ocupată, dar cu inima ei generoasă, a reușit să-și facă timp și să folosească mașina familiei ca, împreună cu soțul ei, să facem o excursie de o zi la Huși, unde eu și Robert, am vizitat mormintele părinților și bunicilor mei, o verișoară și câțiva prieteni apropiați. Soții Anușca-Doglan au mers să viziteze niște rude într-un sat de lângă Huși, lăsându-ne vreo 6 ore la dispoziție pentru vizitele programate. Mi-amintesc că a fost o zi de vară însorită, că am reușit să facem poze, că am povestit și râs în mașină, că a fost o atmosferă plăcută și destinsă. La întoarcerea spre Vaslui, domnul profesor Gheorghe Anușca-Dolgan, șoferul expediției, a oprit să facem un popas la statuia lui Ștefan cel Mare, prilej cu care soțul meu, curios și foarte dibaci la pus întrebări, a primit de la Elena o adevărată lecție de istorie despre Ștefan cel Mare. Cu altă ocazie, când am petrecut câteva ore cu soții Anușca-Doglan, în mașina lor, mergând la Galați, am aflat mai multe unii despre altii, apropiindu-ne și mai mult.

În 2018, când am revenit în România și am stat câteva săptămâni la prietena mea Vasilica, întâlnirile matinale la o cafea împreună cu Elena erau adevărate oaze de bună dispoziție. Pasiunea pentru munca ei de a învăța copiii să danseze, nu-și pierduse nimic din intensitate. Deși pensionară și arăta fizic puțin obosită, energia ei spirituală lucra la capacitate maximă, viața ei fiind și mai complexă decât ultima dată când petrecusem timp împreună, fiindcă între timp se îmbogațise cu nurori, nepoți și un câine de apartament.

Sunt beneficiara unui gest extrem de generos al Elenei. Într-un an, mi-am propus ca la începutul primăverii, să le povestesc colegilor mei poeți din NZ, la şedinţa lunară de cenaclu, despre semnificația zilei de 1 Martie în tradiția, spiritualitatea și cultura românească. Am dat „zvon” în țară că am nevoie de mărțișoare. Vasilica a vorbit cu Elena, Elena a mers la Palatul Copiilor, iar dna Mirela Nistoroschi, directoarea instituției, cu aceeași disponibilitate de a dărui i-a pus la dispoziție Vasilicăi mai multe cutii pline cu mărțișoare realizate de copiii care veneau la Palat, din care a ales circa 100 și mi le-a trimis în Țara Norului Alb și Lung. Cum să nu iubești asemenea oameni? Cum să nu-i respecți?

Întâlnirile cu Elena au continuat pe Skype, prin e-mailuri, prin invitațiile de a participa la diferite activități. Entuziasmul ei a fost mereu la cote înalte, fie că era vorba de o lansare de carte, un simpozion în care tema principală a fost Violența cu efectele ei pe toate planurile umane și sociale, fie că era vorba de spectacole date de copii și care puteau fi vizionate on-line.

Aș dori să menționez modestia Elenei, o calitate pe care o au doar oamenii care își dăruiesc timpul, talentul, abilitățile necondiționat. Lucrând la o carte aniversară, am avut nevoie de o fotografie de-a Elenei, care era unul dintre colaboratorii cărții. Am fost plăcut surprinsă să aflu că anul trecut  a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Vaslui, de care nu mi-a spus niciodată, deși am comunicat via - email.

Elena face parte din categoria oamenilor aleși, care iubesc copiii și cred că pot să le insufle dragoste pentru artă, indiferent de forma ei de expresie, care pun acțiunile mai presus de cuvinte, care nu au timp de problemele altora pentru că-și folosește timpul pentru soluții, care pun pasiune și entuziasm în toate datoriile și rolurile vieții care ne leagă unii de alții și ne armonizează: cele de cetățean, dascăl, coleg, partener de viață, părinte, bunic, vecin…

La mulți ani, dragă Elena! Păstrează nestins focul pasiunii cu care le faci pe toate! Continuă să înfrumusețezi pe cei pe care-i atingi cu talentul, crezurile și idealurile tale. Să fii sănătoasă și binecuvântată!

 

Dr. Valentina Teclici

Napier, Noua Zeelandă








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu