miercuri, 9 iunie 2021

MARIAN ILIE - MAGDA URSACHE Striga acum...

 



PE CONTRASENS CU CONTE

 

Spuneam,într-un foileton mai vechi din „Acolada”, România în programul cultural RABLA, că nerecunoașterea valorilor de către criticari (deviație semantică de la circari), incompetenți cu tupeu, produce haos.Actualul proces al valorizărilor se face după ambiție și parti-priuri. Revizuirea, reexaminarea, regândirea  trecutului sunt binevenite, dar după criterii precise. În caz contrar, revizuirea devine revizionism.

Se lucrează după liste cu buni și cu răi. La 130 de ani de la moartea lui Kogălniceanu, s-a omis să se scrie despre el, din pricina rolului său de „făclie națională”, rol ironizat de te miri cine.Mihail Kogălniceanu știa că fără arhivă (document) nu exiști ca popor. Trec zilnic pe lângă statuia lui din fața Universității „Al.I.Cuza” și-i văd mâna arătând dincolo de Prut. Ar fi spus omul din Cogâlnic? „Istoria e o seamă de gheșefturi mai mult sau mai puțin reușite”. Nu ,desigur. A spus-o   un diplomat român, gândindu-se pesemne la o Clio re-coafată, care să servească celor convinși de Lucian Boia că „viitorul nu se clădește pe trecut”. În Mircea Eliade aceiași criticari văd doar „megalomanie și frustrare”. Proscrișii (citiți:des-țărații de nevoie), ca Vintilă Horia, Amăriuței, Horia Stamatu, Ștefan Baciu, sunt încă neîntorși în marile istorii literare. „Uriașii de litere”, cum formulrază Aura Christi, au încă poarta casei zăvorâtă. Ea însăși se simte exilată, depeizată, din cauza detractorilor marilor valori (v. Acasă- în exil, Editura Ideea Europeană, 2016).

Eminescu deranjează ca „exponent suprem al românismului”, în neștiința spusei lui Emil Cioran : „fără Eminescu neamul nostru ar fi neînsemnat și aproape de disprețuit.” Altfel  îl vede Boia : o făcătură, o născocire, un fake. Gyr și Crainic sunt condamnați de odraslele cominterniștilor, primul dezamăgindu-i ca poet, celălalt dezamăgindu-i ca teolog. Ca și V.Voiculescu, prea fundamentalist ortodox pentru atei.

Discreditarea marilor personalități se face cu o incredibilă energie mediatică. În plină democratură (vocabula lui Pierre Hassner),  sunt mulți cei care vor să bage soarele-n sac, așa cum ar zice Creangă. De-tabuizarea a fost pusă pe tapet de Școala Boia,discipolii săi fiind mereu dispuși să ne vadă popor de javre și de idioți, în frunte cu „idiotul național”, Eminescu, declarat, cu repetiție, „realmente nul”.

Istoria stă deseori cu minciuna la masă, poeziei și prozei le place să facă trotuarul, iar premierul Cîțu scrie „esee”, pentru care –minune!- e recompensat cu o bursă în Străinezia. Posibil să ajungă și-n „almanahe”, de vreme ce de la „succesuri” (creație EBA) încoace n-am întâlnit o mai mare schilodire a limbii române decât acest „esee”.

Cum e omul e și idiomul, ar exclama Gabriel Mardare, excedat de limba ce-o stâlcim la televizor. Radu Cosașu avea altă vorbă : omul și sindromul. Domnul Ghiță de la Craiova are sindromul Călinescu, câțiva profesori de liceu au sindromul Sadoveanu, userista doamnă Chichirău are sindromul Goga. Și câți nu detestă tema eroilor și a sacrificiului pentru etnie. Neomarxiștii recenți, ca și vechii marxiști, văd roșu când aud de neam, de trăsături etnice, de patrie, de eroi. N-ai alergie la etnie, cum cere trendul? Nu cauți pete-n soarele marilor istorici, Iorga și Brătianu, nu-ți repugnă Marea Unire, îți pasă de unitatea pământului românesc, atunci ajungi sigur pe lista neagră ca antieuropean. Ca și cum nu poți fi și sincronizat cu Europa, și ,totodată.  etnicist.Am spus listă neagră? Am călcat în strachina corectitudinii politice! Cum neagră, dacă nici șah n-o să se mai joace cu albele și cu negrele? Doar cărbunele negru se folosește cu sârg pentru un desen gros al românului care mai crede firesc în eroic, în bine, în frumos. Să asigurăm continuitatea a ieșit din tendințe.Acum trebuie să ne fragmentăm, ca să nu spun fărâmițăm. Aspirație? Ce cuvânt demodat! Ia mai taci, Magda U..

Cauza generală a culturii române? Ca să obții un Nobel ai nevoie de  o cauză mult mai îngustă: cea proprie. Cunoașterea mecanismului cultural folositor pentru sine te face ori marginal ori central. Altfel ieși din cărți.

Respect pentru trecut când lăsăm în paragină clădiri istorice? De ce distrugem muzeele? Ca să le uităm? Închidem biblioteci sau le pierdem. Vom pierde la CEDO Batthyaneum cu Codex Aureus cu tot, că averea Gojdu am cedat-o. Atâta doar : că de multe ori românii au învins imposibilul.

Întrecerea se face între etnoblasfemii  și între formulări lez-națiune. O munginerie? „Devine un gest patriotic să tragi românilor câte un șut în stima lor colectivă.” Și ce mare lucru era dacă lipseau românii din istorie?

„Profund și original”, cum a fost declarat, H.-R. Patapievici scrie în „esee”: „Blândețe, toleranță, spirit receptiv, curaj, patriotism –haida de! Eu nu am văzut nicăieri așa ceva la români”. Și încă : „românul e intolerant, xenofob,violent -și-laș-retractil-agitat-și-abulic.”Ei, da, epitetul e enorm, iar jocul de copule e bine plasat. Ca să nu fie pic de dubiu: „relația mea dominantă cu semenii a fost disprețul.” Cât despre „identitatea națională”, ăsta-i ceaușism sadea.

Degeaba au murit în pușcăriile comuniste marii unioniști.Degeaba a fost asasinat Anton Golopenția, ca „bandit”. Degeaba martirii s-au desăvârșit sub tortură. Degeaba închisoarea i-a desăvârșit pe Ioan Ianolide, pe Steinhardt, pe I.Dezideriu Sîrbu, pe Valeriu Anania... Raportul  domnului Tismăneanu a minimalizat imoral teroarea Dej-Pauker.

Trăim un război psihologic având ca țintă demoralizarea națiunii. Viziunea despre „neantul” etic și estetic al românilor se oglindește în cifra acordată în buget culturii : zero și. Iar educația primește 2,5 % din PIB, pentru  2021.

Soluția? Să nu așteptăm schimbarea la față și la minte a guvernanților , autori de „esee”. Dimpotrivă : să pledăm pentru personalitatea culturii noastre, în ciuda celor care ricanează numind-o personulitate. Avem personalități cu adevărat salvatoare, care se opun deșertificării culturale și scrisului facil, pe nisip.

Spune președintele  Academiei, Ioan –Aurel Pop, șagunistul, într-un interviu recent: „Suntem într-o epocă de decădere a spiritualității. Eu vreau să cred că e o criză trecătoare și că ne putem reveni.”

Și eu vreau să-l cred. Mă tem însă , așa cum avertiza Hegel, că spiritul se ascunde în pământ și lucrează de acolo, dar contra- spiritul pătrunde după el, să-l anihileze. Va reuși? Ce ni se întâmplă în aceste vremi pandemice nu-i încurajator. Vocabule ca biserică, familie, dar și libertate de opinie se desemantizează.Pe de o parte, suntem mai resentimentari ca oricând la vreme de „distanțare socială”; pe de altă parte,  resemnarea atinge cote de avarie și nu-i a bine.

Suntem curbați ca munții Carpați?  întreabă, de la Petroșani, Mihai Barbu:

„Spuneți-mi, de nu vă supărați, de ce sunt curbați

Falnicii noștri munți Carpați?

De ce spatele nostru se îndoaie atât de ușor?

De ce n-avem parte de drumuri drepte, autostrăzi,

Drumuri rapide și trenuri de mare viteză? De ce avem ,

oare, atâtea curbe la stânga? De ce-ntâlnim în cale

atâtea curbe la dreapta? Sunt, desigur,motive întemeiate

pentru fiecare caz. Putem face, pentru fiecare-n parte,

și cuvenitul haz de necaz.”

Vrem viață-n stare de curbură?

Îi răspunde basarabeanca Aura Christi. Se mobilizează pentru bătălie grea: apărarea legitimă a culturii vii (v. Apelul pentru salvarea culturii vii, 2006) și, împreună cu ea, „tribul Conte”, cum îi place să le spună colaboratorilor.

 Pentru că fiecare om cu minte și inimă are o biserică ( a Aurei este cultura română),  luptă, dar se și se roagă pentru „elita creatoare a țării”.

 Voi încheia  - nu pot mai bine – cu un citat din istoricul Ioan –Aurel Pop :

„ Trebuie să ne purtăm cu demnitate acolo unde mergem, nu poți să te porți ca un servitor în clipa în care trebuie să te porți ca un stăpân.”

 

 


 

Comentariu:

Eu strig demult, de unul singur, in unele din cartile mele. STRIG ACUM alaturi de D-na Magda Ursache, in deplin consens cu "Apelul pentru salvarea culturii vii" lansat de Aura Cristi si "tribul Conte", cum isi numeste Aura colboratorii, si cu solutia propusa de D-na Magda Ursche:

"Să nu așteptăm schimbarea la față și la minte a guvernanților , autori de „esee”.

Dimpotrivă: să pledăm pentru personalitatea culturii noastre, în ciuda celor care ricanează numind-o personulitate. Avem personalități cu adevărat salvatoare, care se opun deșertificării culturale și scrisului facil, pe nisip."

 

MARIAN ILIE







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu