duminică, 1 august 2021

Adrian Munteanu - CONTRIBUȚIE LA ISTORIA LITERATURII ȘI A TEATRULUI

 




CONTRIBUȚIE LA ISTORIA LITERATURII ȘI A TEATRULUI BRAȘOVEAN ȘI NAȚIONAL

 

George Bariț (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj - d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. A fondat la Brașov, în 1838, Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Transilvania.  În același an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă și literatură, una dintre primele reviste literare românești.

 În 1861, din inițiativa sa și a canonicului Timotei Cipariu, a luat ființă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra).

 În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.

În anul 1987 am descoperit o piesă de teatru inedită a lui George Bariț: "Inimile mulțămitoare" în “Manuscriptum”(Muzeul Literaturii Române, București, VIII, 1977, nr.3, p. 58-69). Ea fusese scrisă și jucată la Brașov în anul 1838 de către o trupă de diletanți.

În același an în care am descoperit piesa, 1987, în calitate de coordonator al sectorului teatru de la Casa Municipală de Cultură Brașov (azi Așezământul Cultural Reduta), am introdus piesa în repertoriul formației de teatru în limba română, recunoscând valoarea de restituție literară și teatrală, ca și importanța piesei, ca una dintre primele scrise și jucate la Brașov, în secolul XIX. Am fost și unul dintre membrii distribuției.

Vă prezint mai jos câteva imagini din spectacolul care avea să obțină premiul I pe țară.

Direcția de scenă a fost încredințată regizorului FLORIN FĂTULESCU (Los Angeles) și este ultima piesă pusă în scenă de acesta înainte de plecarea din țară.

Distribuția: Adrian Munteanu, Viorel Marinescu (Vancouver), Iuliu Benția (Freiburg), Mihaela Stef, Ion Rotaru, Simona Roman.










Sursa: ADRIAN MUNTEANU




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu