vineri, 27 august 2021

Marian Ilie - Dacii si scrierea - Daniel Roxin

 



Dacii si scrierea

 

Dovezi ale existente unei scrieri si a unei limbi a tracilor - ambele intrucatva asemanatoare cu cele ale vechilor greci - exista inclusiv in Anatolia, unde intre secolele VII - III i.Ch. a inflorit civilizatia frigienilor, cunoscuti ca migrati in Anatolia din zona balcanica, de pe cursul inferior al Dunarii, incepand cu sec. XII I.Ch. Citez:

 

"The Paleo-phrygian alphabet counts 19 letters. 17 appears in every area of Phrygia. They are similar to the Greek ones for the typography and their likely pronunciation."

 

"We cannot understand the Phrygian but we can read it. The typography is close to the Greek one and we can assume that the letters are pronounced in the same way. The endings according to their function in the sentence are similar. Therefore we can read Phrygian and propose an order in the sentence but the signification is obscure. We need a bilingual dictionary to understand the meaning of the words."

 

Atasez doua serii de articole (in engleza si franceza), cu mentiunea ca exista si bibliografie in limba turca si ca Muzeul Civilizatiilor Antoliene din Ankara are o sectie consacrata civiliztiei frigiene, dar si cu regretul ca pana acum nu am reusit sa conving istorici romani sa-si indrepte atentia asupra acestui subiect.

Stau la dispozitia oricui este interesat in descifrarea acestor aspecte.

 

Marian Ilie

 


 

Istoricii care pretind că DACII nu știau să scrie sunt niște incompetenți! Iată 5 Dovezi care arată că elitele DACILOR cunoșteau scrierea…

 

Dovezi materiale, izvoare istorice, logică și bun simț

 

 

În rândul istoricilor români sunt încă destui care îi consideră pe geto-daci reprezentanții unei culturi minore, primitive și sălbatice, exprimându-și adeseori satisfacția că au venit romanii și i-au învățat să se spele… Evident, din rândul acestei clase cu o defectuoasă viziune asupra istoriei ies în prim plan cei care pretind în mod tâmp că dacii, în bloc, nu au știut să scrie niciodată! Că, na, dacă erau niște brute, cum să știe să scrie? De ce acești istorici sunt niște incompetenți penibili voi demonstra în cele ce urmează…

 

Orice om minim informat știe că în Evul Mediu, spre exemplu, majoritatea populației țărilor europene, fie că vorbim despre Țările Românești, Franța sau Anglia, era analfabetă. În acea vreme nu erau școli pentru țărani, pentru oamenii simpli, singurii care știau carte fiind nobilii, membrii bisericilor, comandanții militari și funcționarii. Acest lucru nu s-a schimbat radical nici măcar în secolul XIX când analfabetismul a continuat să fie foarte răspândit în Europa.

 

Oare în epoca geto-dacilor nu era o situație asemănătoare? În sensul că, deși majoritatea populației era analfabetă, liderii militari, preoții și funcționarii acelor vremuri cunoșteau scrierea… Este evident că da. Nu puteai să conduci un teritoriu ca cel al lui Burebista (de câteva ori mai mare decât România de astăzi) sau un stat ca cel al lui Decebal dacă elitele nu erau capabile să scrie un mesaj sau să semneze o înțelegere scrisă.

 

De altfel, dovezile materiale susțin exact această variantă. Chiar dacă puține, ele nu pot fi contestate. În acest sens pot fi prezentate cel puțin CINCI DOVEZI ale prezenței scrisului la daci…

 

PRIMA DOVADĂ. Un fragment ceramic descoperit în Munții Orăștiei care conține acest text cu litere latine: DECEBALUS PER SCORILO, lucru care este posibil să însemne „Decebal, fiul lui Scorilo”.

 

 

 

 A DOUA DOVADĂ – Un alt fragment ceramic care a fost descoperit într-o cetate getică de la Ocnele Mari (Vâlcea) conține următorul text cu litere grecești: BASILE [US] TIAMARCO [S], cu trimitere la regele get Tiamarcos.

 

 


 

 A TREIA DOVADĂ – Pe 60 de blocuri de piatră descoperite la Sarmizegetusa Regia au fost incizate una, două sau trei litere grecești.

 

 


 

Prin urmare, geto-dacii nu doar că știau să scrie, dar foloseau chiar două alfabete – cel grecesc și cel latin.

 

Acum, fără îndoială, cârcotașii vor reclama faptul că doar două bucăți ceramice și niște blocuri de piatră cu câteva litere nu sunt edificatoare. Ba sunt, cu atât mai mult cu cât nu s-a cercetat sistematic nici măcar 2% din siturile arheologice din perioada geto-dacică.

 

În plus, într-o perioadă de decenii dominată de fanaticii romanizării cu orice preț, nu putem ști dacă nu cumva multe alte probe materiale care conțin scrierea geto-dacilor nu au rămas îngropate undeva prin pivnițele muzeelor.

 


 A PATRA DOVADĂ – Totuși, probele faptului că geto-dacii cunoșteau scrisul nu se reduc la cele prezentate mai sus. Izvoarele istorice consemnează și ele același lucru. Iată ce spune, spre exemplu, istoricul roman Dio Casius în ISTORIA ROMANĂ: “Când Traian a pornit împotriva dacilor şi se apropia de Tapae, locul unde barbarii îşi aveau tabăra, i se aduse o ciupercă mare pe care era scris cu litere latine că atât ceilalţi aliaţi, cât şi burii sfătuiesc pe Traian să se întoarcă şi să facă pace.”

 


A CINCEA DOVADĂ – Susținând la rândul lor că geto-dacii cunoșteau scrierea, Academicianul Ioan Aurel Pop (Rectorul Unversității Babeș-Bolyai din Cluj) și Profesorul univ. dr. Ioan Bolovan, ambii istorici și LATINIȘTI CONVINȘI, spun următoarele în cartea Istoria Transilvaniei, la pagina 18: “Dacii cunoșteau și scrisul cu litere grecești și latine, dar alfabetizarea era un lucru rar, o excepție, ca mai peste tot în lumea antică, mai ales în afara statului roman. Domițian, după un prim război cu dacii, a trimis Senatului o scrisoare primită de el de la Decebal. (…) Ca urmare, trebuie admis că regele, preoții și membrii curții știau să scrie – trebuie să fi existat la curte chiar o cancelarie sau un atelier de scriere – , dar restul poporului nu avea astfel de cunoștințe și nici nu simțea atunci nevoia lor.”

 

Prin urmare, oameni buni, geto-dacii cunoșteau scrierea! Iar cei care pretind că nu este așa, împotriva evidențelor, nu sunt decât niște incompetenți penibili, niște impostori sau, mai rău, niște agenți ati-români! Când îi depistați, spuneți-le-o în față!

 

Daniel Roxin

https://daniel-roxin.ro/de-ce-istoricii-care-pretind-ca-dacii-nu-stiau-sa-scrie-sunt-niste-incompetenti-dovezile/

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu