luni, 13 decembrie 2021

Raluca Tulbure - A fi sau a nu fi Maia Morgenstern?

 



Raluca Tulbure

"recenzie aparuta in revista Teatrul Azi (nr.1-2).

 

A fi sau a nu fi Maia Morgenstern?

 

Nu cred că există iubitor de teatru sau simplu cetățean care să nu fi auzit de Maia Morgenstern. Dacă nu a văzut-o pe scenă, măcar a văzut filmul lui Mel Gibson, Patimile lui Hristos, care a făcut multă vâlvă la vremea lansării. Maia este exterm de activă pe scenă, la TES, la Național (TNB), la Teatrul de Comedie, în proiecte independente, la televiziune în seriale, la teatrul radiofonic, iar în perioada de pandemie a jucat nonstop în diverse spații neconvenționale. Are o energie inepuizabilă, debordantă pe care și-o consumă “arzând” cu fiecare apariție. Și totuși, Maia Morgenstern spune Nu sunt eu cea care credeți că mă cunoașteți. Întâi, a fost spectacolul regizat de Victor Ioan Frunză, iar recent, a apărut, la Editura Litera și cartea, "o poveste pe care n-aș fi vrut să o spun niciodată". Este autobiografia actriței, o incursiune în viața ei de copil, adolescentă, femeie, persoană publică, scrisă cu umor, cu duioșie, cu emoție. Un fel de jurnal care începe în aprilie 2014 și se termină în februarie 2020. Sunt gânduri și amintiri legate de familia ei, de prieteni,  de școală,  de numeroasele experiențe artistice. “Sunt lucruri foarte personale, sunt lucruri secrete, pe care nu știu dacă aș fi în stare să le spun vreodată cuiva. De- asta am scris”.

Faptele pe care le relatează Maia nu au o ordine cronologică, dar au legătură cu copilăria ei, cu imaginea părinților pe care i-a adorat și îi venerează și care sunt foarte prezenți în paginile cărții pe care ne invită să o lăsăm “un pic să se coacă. Să prindă mirosul ei de carte matură! Și apoi citiți-o... Unde vreți. Cum vreți. Când vreți. De la coadă la cap. Ori viceversa.”  Ceea ce m-a frapat citind cartea a fost umorul cu care autoarea descrie “feliile” ei de viață, modul misterios în care își pune sufletul pe masă: nu sunt eu!  Nu sunt eu cea pe care o vedeti pe scenă, nu sunt eu cea de la televizor, nu sunt eu Maia pe care o știe toată lumea! ”E camera mea secretă, cu comori și cu mistere. Pe care nu le-aș împărți. Cu nimeni. Poate doar cu prietenii mei buni? Poate cred cu putere că numai ei, prietenii mei buni, și generoși, și înțelepți vor gusta pe deplin bucuria regăsirii sinelui, a copilăriei?? Poate că doar ei, prietenii mei severi, și pretențioși vor înțelege. Uneori mai bine decât mine. Nu, nu sunt eu”. De ce? Poate pentru că actriță nu se dezvăluie complet, nu se „dezbracă” de tot în fața cititorilor/spectatorilor. Vorbește mult despre părinți, bunici, dar alte aspecte din familie le păstrează secret. Poate, nu trebuie să știm tot!

Atunci cine e Maia? O femeie, o actriță, o mamă care trăiește viața la cote înalte, care vrea să fie bunică, care judecă: „sunt fascinată, absolut fascinată (până la invidie, aș zice, dacă nu mi-ar fi frică de cuvinte) de mobilitatea și viteza cu care justițiarii de serviciu schimbă tabăra și ținta atacului. Cu câtă îndrăzneală și curaj știau (până mai ieri) să se gudure, să se răsfețe pe lângă mai mari și puternici zilei! Cu aceiași sfântă și dreaptă mânie împroașcă azi cu noroi!”

Cine e Maia? Copil fiind visa să fie soldat. Apoi, cu vârsta, și-a dat seama că nu vrea să fie înregimentată niciunde, ci să trăiască din munca ei, făcută profesionist, “cu chef și încredere, ori de câte ori și oriunde sunt chemată să o fac”, să spună adevărul sau ce gândește fără să insulte, jignească sau amenințe.

Cine e Maia? Fiica unor oameni deosebiți pe care îi amintește la tot pasul, se raportează la ei; mama a trei copii cărora le dorește să trăiască, “să se bucure de viață, să sărbătorească sărbătorile de sărbătorit”; un om credincios nu numai de sărbători; un om care știe să mulțumească celor care au însemnat ceva în viața și cariera ei, care dă sfaturi celor mai tineri din breaslă: „Să nu lăsați ca bunele voastre intenții, speranțele, nădejdile sau iluziile (pe care le-ați avut) să fie prăjite, abuzate, arse ca surcelele, date de a dura”.

Maia este toate astea, dar mai presus de orice este actrița unor roluri de anvergură în teatru și film, care a lucrat cu Andrei Șerban, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Victor Ioan Frunză, Theo Anghelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson, a luat premii, a bătut țara în lung și-n lat cu o forță inepuizabilă. Amintiri, gânduri, persoane, personaje strânse într-o carte, dar și într-un spectacol  ce aparțin Maiei Morgenstern care mai are de învățat un singur lucru: să zâmbească, așa cum o făcea tatăl ei.

Cartea scoasă în condiții grafice deosebite este însoțită de un set de fotografii inedite care completează jurnalul actriței.

 

Maia Morgenstern- Nu sunt eu. Editura Litera, București, 2020,200 pg."

https://www.facebook.com/100000346916083/posts/3924195980935260/

Sursa: RADU GABRIELA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu