sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Teodora Buiță - La mulți ani, de Sf. Ioan Botezătorul!

 



La mulți ani, de Sf. Ioan Botezătorul!

 

    Ziua Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în calendarul ortodox pe 7 ianuarie.

    Ioan Botezătorul, una dintre cele mai cunoscute figuri ale creștinismului și islamului, predicător și botezător pe malurile râului Iordan, este numit de Iisus și „cel mai mare dintre cei născuți din femeie”.

 

    În calendarul ortodox, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit drept cel mai mare dintre sfinți.

 

    Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, mama sa era Elisabeta, descendentă a seminției lui Aaron.

 

    Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că Zaharia nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, acesta va rămâne mut până la punerea numelui Sfântului Ioan.

 

    Când s-a născut, vecinii și rudele voiau să-l numească pe prunc Zaharia, la fel ca pe tată, dar Elisabeta spunea că se va chema Ioan. Pentru că toți cei din jur obiectau, Zaharia a scris pe o tăbliță „Ioan este numele lui”, iar din clipa următoare a putut din nou să vorbească.

 

    Ioan este nume iudaic cu prescurtarea Iohanan din Iehohanan și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

 

    Despre o lungă perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul nu se cunosc prea multe informații. Se cunoaște faptul că acesta s-a retras în pustiu, acolo unde a dus o viață grea, până în momentul în care a primit porunca să predice.

 

    Rolul său a fost atât să pregătească poporul pentru nașterea lui Iisus, cât și să-L descopere lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mesajul pe care Sfântul Ioan îl transmitea adesea era „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”.

 

    Persoanele care renunțau la păcate erau botezate în Iordan. Sfântul Ioan le atrăgea atenția celor care ascultau de cuvântul lui, că el botează cu apă spre pocăință, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea Mântuitorului. Acesta este și motivul pentru care Sfântul Ioan apare deseori în anumite icoane drept un înger cu aripi.

    În toate fotografiile, chipul Înaintemergătorului pare să ne arate că fermitatea și asprimea pentru Dumnezeu nu sunt sau nu trebuie să fie incompatibile, în Duhul, cu smerenia, blândețea și dragostea!

 

    În aceste vremuri ciudate și îngrijorătoare, vă dorim ca Sfântul Ioan să vă ocrotească, să vă călăuzească pașii inimii spre curățenie sufletească, iubire, iertare, credință, să vă bucurați de sănătate deplină, să aveți parte de împliniri nenumărate, de tot ce e bine și frumos, de tot ce sperați, cu pace și liniște în casă și în suflet!

 

    Sărbătoriților, tuturor celor ce îi poartă numele, calde urări de sănătate, fericire, realizări și succes în toate, sub binecuvântare divină! Vă dorim să găsiți fântâna viselor împlinite, speranțelor realizate, bucuriilor fără de margini și iubirii fără de sfârșit!

 

    LA MULȚI ANI!

    Cu prietenie și prețuire,

 

    Teodora Buiță și familia

 

    P.S. Pentru sărbătoriți și nu numai, un video muzical emoționant, într-o interpretare deosebită, „You Raise Me Up”, cu traducere în limba română! 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu