miercuri, 12 aprilie 2017

Turcoazul





Turcoazul

Denumire: mineralul a fost denumit in decursul timpului in multe feluri, insa denumirea de Turcoaz dateaza din secolul XVI si este derivata dintr-un cuvant vechi din limba franceza care insemna "piatra turceasca" ("pierre turquoise"), datorita faptului ca mineralul a fost adus in Europa pentru prima oara prin Turcia din zona Orientului Mijlociu (Liban, Iran). O alta denumire, cea de "Peruzea" are la baza, dupa unele surse, cuvantul persan "firusa" care inseamna "piatra a fericirii" iar dupa alte surse cuvantul persan "pirouzeh" care inseamna "victorie".

Descriere: Turcoazul este fara nici o indoiala una dintre cele mai vechi pietre semipretioase cunoscute de om. Este un mineral secundar ce apare cel mai adesea in zonele hidrotermale, de modificare potasica a depozitelor porfirice de cupru sau prin actiunea apelor meteorice, in regiunile aride, pe roci magmatice sau sedimentare aluminoase. Caracteristica acestui mineral este structura criptocristalina, cel mai adesea fiind intalnit in structuri masive sau nodulare dar poate forma, foarte rar, cristale mici prismatice.

Compozitie chimica: CuAl6 (PO4)4 (OH)8 · 4H2O (fosfat hidroxid de cupru si aluminiu).
Duritate: 5 - 7 (din 10).
Luciu: ceros pana la subvitros, opac.
Sistem de cristal: triclinic.
Culori: albastru, albastru-verde, verde.

Fapt divers: cele mai vechi piese de bijuterie ornate cu Turcoaze sunt cele patru bratari descoperite pe bratul mumificat al Reginei Zar. Aceasta a domnit in Egipt in urma cu aproximativ 5500 ani B.C.

Legenda: fiind un mineral cunoscut de mai multe mii de ani de ani, folosit de Egipteni si exploatat de acestia in Peninsula Sinai, poarta cu el o sumedenie de legende. Persanii credeau ca oasele celor care au murit din dragoste se transforma in Turcoaz. Aztecii denumeau aceasta piatra "kalchihyuitl" si credeau ca este formata din lacrimile zeitatilor ceresti. In Asia si Caucaz Turcoazele  au fost parte componenta a rochiilor de mireasa. 

In Evul Mediu, femeile care doreau sa atraga un anumit barbat, coseau in interiorul hainelor acestuia o bucata de Turcoaz. Negustorii din Est aveau convingerea ca inelele decorate cu Turcoaz nu se vor demoda niciodata iar indienii nativi din Mexic considerau aceasta piatra ca fiind "piatra razboiului". Foarte venerata in Tibet, acesta piatra a fost folosita la un moment dat ca moneda de schimb, cele mai bune pietre fiind considerate mai valoroase decat aurul.


PIATRA RECOMANDATA PENTRU:
ZODIILE: Taur, Rac, Leu, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator, Pesti.
LUNA DE NASTERE: Iunie, Iulie, Decembrie.
TALISMAN NOROCOS: pentru cei nascuti in zodia Sagetatorului.
ZIUA DE NASTERE: Vineri.
ANUL NASTERII: Calului.

PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTA: Venus si Neptun.
INFLUENTA NUMEROLOGICA: pentru cei nascuti sub influenta numarului 1.
ANIVERSARE: se ofera la aniversarea a 5 si 11 ani de la casatorie.
CHAKRE : Chakra Inimii (4), Chakra Gatului (5), Chakra celui de Al Treilea Ochi (6).
POLARITATE: Yin.

ALTELE: este considerata a fi piatra Arhanghelului Sandalphon, ingerul muzicii, care ajuta la comunicare si exprimare.


EFECTELE ASUPRA PURTATORULUI:
Este una dintre pietrele cu cele mai mari efecte curative.

Bun pentru meditatie si concentrare. Unii amerindieni denumeau aceasta piatra "Piatra Cerului" si credeau ca poate da puteri psihice puternice utilizatorului iar vibratiile ei pot crea o punte spirituala intre lumi. Asigura protectie in timpul calatoriilor astrale.

Stimuleaza capacitatea de autovindecare a organismului, tonifica si intareste corpul fizic, ajuta la regenerarea tesuturilor. Imbunatateste activitatea sistemului imunitar.
Benefic pentru inima si sistemul circulator, echilibreaza tensiunea arteriala, este indicat pentru hipertensivi.

Are puternic rol protector impotriva oricaror pericole si riscuri, atrage protectia si gratia divina. Daca este purtat perioade lungi de timp poate deveni talismanul dumneavoastra personal de iar daca este plasat in incaperi sau spatii diverse reprezinta un bun scut impotriva energiilor negative. Exista credinta ca Turcoazul are puterea de a intoarce deochiul la cel care l-a generat.

Se spune despre Turcoaz ca este una din acele pietre care te pot avertiza de un pericol iminent (boala, invidie, ura,  infidelitate etc) prin schimbarea culorii pietrei. Acesta este motivul pentru care in trecut foarte multe pumnale si stilete aveau manere confectionate din Turcoaz. Cel mai grav semn este atunci cand piatra se sparge din senin, aceasta insemnand ca anunta moarte.

Aduce bogatie si fericire utilizatorului. In trecut aceasta piatra era folosita in mod curent pentru a obtine avere sau era purtata in timpul ritualurilor (vrajilor) pentru atragere de bani.

Promoveaza armonia conjugala, mentine si consolideaza relatiile. Se spune despre Turcoaz ca daca este daruita partenerului in cadrul unei relatii, culoarea pietrei va pali proportional cu interesul si atentia acordata celuilalt de cel care a daruit piatra.

Este considerat a fi un simbol al generozitatii, sinceritatii si afectiunii. Ajuta la pastrarea prieteniilor si chiar poate transforma in timp dusmanii in prieteni.

Ajuta la echilibrarea energiei vitale (Chi sau Prana) si o buna circulatie a acesteia prin meridianele energetice in tot corpul. Curata aura si aliniaza chakrele.

Are efect antiinflamatoriu si detoxifiant, ajuta la o mai buna absorbtie a substantelor nutritive in organism, reduce crampele si durerile. Bun pentru sistemul digestiv, sistemul respirator, sistemul muscular si sistemul nervos.

Bun pentru aparatul reproducator feminin, este indicat pentru tulburari sexuale sau infertilitate.

Mareste creativitatea, capacitatea de comunicare si aduce o mai buna organizare si eficientizare a timpului. Cand va aflati intr-un impas, va va ajuta sa gasiti cea mai buna cale de iesire la liman.


Va asteptam pe GlamBazaar.ro» .

Cu drag,
Ioana Parvu



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu