duminică, 16 aprilie 2017

Zece lucruri despre bani






Zece lucruri pe care poate nu le stii
despre bani

Bacnotata de hartie a fost folosita in China dinastiei Tang (de n618 la 907, d. Hs.), cu aproape 800 de ani inate de aparitia primelor bancnote de hartie in Europa in sec. XVII.

Banii sunt murdari. La PROPRIU!

Un studiu facut in 2002 a scos la iveala ca 94% dintre bancnotele americane erau pline de stafilococi si alte agenti patogeni. De ce? E foarte simplu banii circula prin tot felul de medii, de la baruri frecventate de betivi si oameni ai strazii, pana la medii cu grad ridicat de toxicitate, spitale, WC-uri publice si asa mai departe. Mai mult, majoritatea bancnotelor de dolari au urme de cocaina pe ele, datorita traficantilor de droguri care ii folosesc in tranzactiile lor.

Care este ce-a mai frecventa fata de pe bancnote?


Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii, este persoana al carei chip apare cel mai frecvent pe bancnotele si monedele din intreaga lume. Ea este suveranul a peste 30 de tari de pe Glob iar chipul ei apare pe 33 de valute, de la lira sterlina pana la dolarul canadian sau cel australian.

Care este originea simbolului dolarului?


Simbolul dolarului vine de la… pesos. Pesos-ul este moneda utilizata in tarile din America Latina si isi are originea in pessos-ul spaniol, o moneda utilizata in sec. XIX. Initial simbolul $ desemna pesos-ul spaniol si era o abstractizare a literelor suprapuse P si S (de la pesos si de la Spania).

Bancnota de un milion de lire sterline


Ea a fost emisa in 1948 de BancaAngliei si a avut o viata foarte scurta, de doar cateva luni. Bancnota a fost destinata doar uzului guvernamental, fiind folosita in cadrul Planului Marshal de reconstructie a Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dar faptul ca a fost scoasa din uz acum aproape 65 de ani nu inseamna ca acum nu mai valoreaza nimic. Avand in vedere ca a fost scoasa intr-o serie foarte limitata, putin sunt cei care o detin. O astfel de bancnota s-a vandut la o licitatie in 2008 cu suma de 120 000 de dolari americani.

Cea mai mare bancnota cu valoare nominala


Aceasta a fost emisa in Zimbabwe, tara cu cea mai mare inflatie din lume, 234 000 000%. Aici a circulat bancnota de 100 de trilioane (1, urmat de 14 zerouri).

Primele sisteme bancare


Ele au aparut pe langa templele antice, acum circa 4 000 de ani, in Mesopotamia, in jurul Babilonului, la popoarele semite de acolo. Pe atunci nu existau bani ca acum, deci primele banci nu operau cu bancnote si monede ci cu niste obiecte standardizate, cu o grutate stas, din argint, care tineau loc de bani si care se numeau sicli.

Prima aparitie


Prima mentiune occidentala a unei forme de bancnota a fost facuta de Marco Polo la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Banii virtuali sunt mai multi decat banii fizici


Altfel spus, banii virtuali din conturile bancare exista doar pe hartie in proportie de aproape 90% si doar 10% au acoperire reala.
Asta datorita faptului ca aceiasi bani figureaza in contabilitatile mai multor entitati, la unii sub forma de credite, la altii sub forma de depozite.

Povestea leului romanesc


Numele monedei romanesti este luat dupa talerii olandezi din sec. XVII, care au circulat si pe aici, si care aveau gravati pe revers un leu.
La propunerea lui Heliade Radulescu, moneda nationala ar fi trebuit sa se numeasca “român”, dupa modelul francului francez. Parlamentul a respins insa aceasta denumire la sesizarea unui deputat care a atras atentia ca pot aparea situatii penibile, si a dat ca exemplu un caz ipotetic in care, la un targ de vite, cineva ar putea intreba: ”cati români costa un bou?”.Acest argument a fost decisiv pentru impunerea denumirii de “leu”.

Sursa: George Balica












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu