Ritualul de fiecare
dată când ne așezăm la masă.
Aceste alimente nu
trebuie să lipsească niciodată!
Tănasă Sabina
5 august 2021
Marele academician Ovidiu Bojor ne învață câteva reguli
esențiale atunci când servim masa pentru a ne putea bucura cu adevărat de
gustul mâncărurilor. Domnia sa, ne îndeamnă, în primul rând să mâncăm cu
lingurița – vom
putea mai mânca mai puțin, dar vom gusta din toate.
Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu
lingurița. Puțin și ușor, dar din toate.”, afirmă dr. Bojor.
Medicul spune că este total greșit să renunțăm definitiv la
proteinele din carne, în favoarea unei diete vegetariene.
“Din când în când şi în special pentru copii, în perioada de
creștere, de la 4 până 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie.
Explicaţia este foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în
proteine, lipsesc patru până la cinci aminoacizi esenţiali,
faţă de cei din carne. Aceştia contribuie la dezvoltarea
fizică, intelectuală, cerebrală, spirituală a tânărului. Pe măsură ce înaintăm
în vârstă diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de
exemplu. Conţine omega 3, omega 6, alte elemente, în afară de proteina aceasta
uşor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum
șalăul, știuca, bibanul, avatul și cleanul.”, spune dr. Bojor.
Ce trebuie să facem
când ne așezăm la masă
“În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de
reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din
jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să
închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom
obţine nişte rezultate formidabile.”, declară academicianul.
Câteva sfaturi de
viata cu zi
Dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă plată la
temperatura camerei în care s-au stors 2-3 felii lămâie. Orar strict de masă:
în fiecare zi mănâncă aproximativ la aceeaşi oră.
Exemplu: mic dejun, între 7.00 – 8.00; dejun, între 12.00 –
13.00; cina, între 18.00 – 19.00. Ideal ar fi să adaugi şi o gustare între mic
dejun şi prânz şi una între
prânz şi cină (ex: 150 g iaurt sau lapte degresat, fructe, 15
– 20 gr migdale, etc).
Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei sau
imediat după (primele 20-30 min)
Nu te feri de lămâie. Contrar „legendei”, nu produce arsuri
stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric. În plus, nu conţine
aproape deloc zahăr.
Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu
nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se
mănâncă singur.
Cea mai mare greşeală este să consumăm fructele pe post de
desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie, plus că îşi vor pierde
tot bagajul vitaminic. E de preferat să se consume fructele cu tot cu coajă şi
seminţe.
Mănânâncă cât mai încet posibil. Masticaţia consumă calorii,
aşa că nu înghiţiţi nimic nemestecat şi încercaţi ca fiecare înghiţitură să fie
mestecată minimum 10 secunde.
Culcă-te noaptea, pe
cât posibil, pe la aceeaşi oră
Nu ronţăi nimic între mese şi nu sări peste mese, cu excepţia
cinei. Chiar şi o alună luată între mese va perturba procesul de digestie
Nu confunda apetitul cu foamea. Nu te lăsa convins de
senzaţiile auditive (ce bun a fost…), simţurile olfactive (ce miros…), vizuale
(ce bine arată…).
Amăgeşte-ţi foamea! Înaintea meselor principale începe cu o
salată de crudităţi sau cu fructe (cu 20 – 30 minute înainte) sau pur şi simplu
bea 1 – 2 pahare cu apă.
Bea lichide (minimum 1,5 – 2 litri/zi – cafeaua nu se pune la
socoteală). Numai aşa poţi ajuta organismul să elimine deşeurile metabolice
Spune „NU” zahărului, sau înlocuieşte-l cu fructoză.
Ferereşte-te de prăjeli, maioneze, grăsimi.
https://www.doctorulzilei.ro/traditii-si-superstitii-de-sfanta-sarbatoare-schimbarea-la-fata-ce-trebuie-sa-faci-la-aceasta-zi-mare/?utm_source
Sursa:
RADU GABRIELA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu