marți, 7 decembrie 2021

CRĂCIUN TRIST - Fă, Europo, nu murim!

 



CRĂCIUN  TRIST

 

~*~

 

Îți plânge sufletul de dor și lăcrimează

Dacă nu ești acasă la tine de Crăciun,

Esti doar un om ș-atât, nu mai contează

De ești păgân, ateu ori ești un bun creștin.

Să simți miros de pâine scoasă de pe vatră

Cu aluatul de seara lăsat pentru dospit,

De mâna cea crăpată a mamei,  frământată

Și coaptă în cuptorul pe care-l știi de mic.

Să vezi umerii tatei ,candva tari ca  o piatră

Care  pe an ce trec sunt parcă  mai căzuți,

Mersul greoi și legănat al mamei ,aplecată

De gânduri ca și tatăl ,de timpuriu cărunți .

Mirosul de cârnați și carne -n sobă friptă

Ce vine dinspre tindă prin ușa-întredeschisă,

Trezindu-ți amintirea de jarul ce arde-n plită

De luminița candelei de sărbători aprinsă.

Când stați la masă toți , păi sunteți  invitați

Se tot ridică tata și merge să vă aducă apă ,

Mama pune pe masă piftie, tort, cârnați

Făcuți de tata, din carne cu barda lui tocată

Îi vezi cum nepoțeii și-i strâng la piept ușor

Le tremură bărbia,  dar nu vor să v-arate,

Tu știi  că ridurile feței  sunt de la plâns și dor

Pentru cei dragi ce nu le sunt aproape.

Și vine implacabil momentul trist și greu

Când ochii goi  și  plânși  rămân fixați pe drum

Privind în urmă voastră , iar către Dumnezeu

O rugă  să-i mai țină vii  la  celălalt Crăciun.

Auzi bătăi în ușă și buimăcești după covrigi

Cand vin colindătorii în rânduri  câte unul,

Ai merge către geam, să urli  mult ,să strigi

Rămâi cu fața-palme , capul plecat și plângi ,

De părinți esti departe, iar ai ratat CRACIUNUL.

 

~*~

CINE A SCRIS ACEASTA POEZIE?

 

 


Fă, Europo, nu murim!

 

Circ și nedumerire în Italia, de ce românii nu mor și nu sunt "responsabili, esențiali", sau cum naibii mai vor ăștia "luminați" de la UE. Nu murim, fă Europo! Când vrei tu!

Știi de ce? Pentru că de sute de ani, trei sferturi din țara asta mică, a trăit izolată de tine. Și-a văzut de amărăciunea și mâhnirea ei, la sate, unde cele mai importante momente sunt atunci când bate toaca și clopotul mare al bisericii.

Pentru că neamul asta, idiot, nespălat, necivilizat, așa cum i-ați învățat voi pe cretinii de la putere, să ne zică, trăiește între două Stânci: una este Nașterea Domnului, iar cealaltă Învierea Lui! Asta înseamnă anul la români! Înseamnă cele patru posturi care stau ca pilonii neclintiți din negura vremurilor. Nu i-a dărâmat nimeni. Nici tu, fă, Europo, nu o să poți face asta!

Chiar dacă ne-ai trimis pe cap, precum plăgile Egiptului, pe ăia "învățați" de tine, să spună Maicii Domnului "Doamna de pe perete" și preotului "bărbatul acela în negru care da cu niste buruieni și apa peste copilul meu"!

 

Chiar dacă ai livrat grămezi de arginți, guriștilor care urlă pe la televiziuni, toate porcăriile învățate de la tine.

Fă, Europo, neamul asta e de piatră! Rămâne pe loc, indiferent câtă furtuna vine, pentru că el a învățat să se facă piatra în fața apei și apă în fața pietrei! Pentru că neamul ăsta, idiot, așa cum îți place ție să-l faci, știe că apa spala tot. Știi de unde fă, Europo?

De la popa care l-a botezat cu apă și Duh! Pentru că neamul ăsta, fa, Europo, e neam de Ostaș al Lui Hristos din Botez! Pentru că el a fost Pecetluit Cu Sfântul Duh în Lucrarea de Taina din cristelniță! Nu știți voi d-astea!

Pentru că tu, fă, Europo, ți-ai pierdut Calea și te-ai lăsat sedusa de ce l-a făcut pe îngerul ăla să cadă: Vanitate și mândrie! Și iubire de arginți! Le-ai avut pe toate, fa, Europo! Și pentru că nu ai știut ce să faci, le pierzi pe toate dintr-o dată! Ți-ai pierdut Calea, ți-ai pierdut tradiția, ți-ai smintit oamenii, bisericile tale plâng transformate in baruri și bordeluri, bărbații tăi îmbracă fuste, pruncii tăi se droghează de la 10 ani, femeile tale fac carieră! Pentru că ai clădiri din beton și inimi de nămol. Pentru că la tine, fă Europo, totul e permis. Nu mai ai nici o rânduială!

Neamul ăsta, tace, răbda, înghite și suportă până te atingi de credința lui, de biserica lui, de Crucea lui. Atunci se scutură, se uită la Cer, își face o Cruce mare și știe că Dumnezeu lucrează! Harul Lui prisosește în vremuri grele! Ca cele de azi! Pentru că neamul asta simte, și miroase Dictatura și în somn. Pentru că neamul ăsta tace și face! Cu smerenie. După cum ai văzut, fă, Europo! Neamul ăsta nu vrea să moară, nu poate să moară, pentru că are legământ de viață!

Să răzbească împotriva tuturor! Acum a venit rândul tau, fă, Europo!

Neamul ăsta o să rămână în picioare și după nenorocirea asta mare pe care ai adus-o pe capul lui.

Știi de ce?

 

Pentru că nu te-a crezut niciodată! Nici pe tine! Doar s-a făcut că te crede! Doar a zis ca tine și a făcut ca el. Pentru că oriunde a plecat neamul ăsta în lume, și-a luat biserica cu el. Icoanele Maicii Domnului și Mântuitorului i-au urmat peste tot în lumea largă!

Și în ceas de Sărbătoare, au fost puse la loc de cinste, în odăile închiriate de la bogătașii tăi, neamul ăsta românesc a îngenuncheat în fața Lor! În mijlocul tău, fă, Europo, tu aveai biserici multe, doar că nu știai! Nu te ducea capul! Și nu vedeai, pentru că mintea și ochii tăi erau doar la arginți!

Dar neamul asta românesc, simte! Îți simte duhoarea de departe și știe că el are un Drum! Pe care-l urmează cu sfințenie, de multe ori fară să știe!

E drumul Golgotei! Uite, fă, Europo, că a ajuns la final! A murit și a înviat in ciuda ta! Și-a traversat Golgota cu lacrimi de sânge! Și-a îngropat morții în sacii ăia negri, cu lacrimi de sânge. Și e aproape de Înviere pentru că a făcut Ascultare!

Pentru că știe, are adânc înrădăcinate în esența lui, in fibra lui, Cuvintele care au rupt ușile iadului. Ăla în care tu trăiești azi, fă, Europo!

 

"Hristos a Înviat!" Și din pieptul unui neam batjocorit de tine, fă, Europo, se aude că un tunet răspunsul:"Adevărat a Înviat"! Neamul românesc!

 

Neam de Marii și de Ioni! Așa ne-am făcut toți Fii Tatălui! Vii!>>

 

Autor: Zoe Dantes

 

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu