vineri, 3 decembrie 2021

Ioan Miclău-Gepianu - BEN TODICA – Un hermeneut născut precum Pasărea Phoenix

 

foto: GEORGE ANCA                                      


Oameni de seamă ai prezentului

(Restituire)

BEN TODICA – Un hermeneut născut precum Pasărea Phoenix

(Revăzută și adăugită)

 

     Ben Todica, un hermeneut născut precum pasărea Phoenix, însă din acea plămădeală românească în care s-a scufundat și din care a ieșit câștigător prin dragostea lui de autodidact spre ași dovedi întâi lui, apoi povestindu-ne și nouă, despre adevăruri din vremile când Limba noastră strămoșească devenea o matrice de turnare pentru multe alte limbi ale multor altor neamuri omenești.

       Căutând prin acea inimă din centrul izvorului graiului românesc, iată, și eu, acum, mintenaș, cum și după graiul lui Ion Creangă și Aron Pumnul dascălul lui Mihai Eminescu, căci tot din Ardeal se trag, Ardealul poartă inima României,  acolo în  Munții Orăștiei la Sarmizegetusa. Cine dorește a iubi Ardealul, dorește a iubi întreaga Românie!

       Așa am priceput eu personalitatea lui Ben, atunci când i-am descoperit talentul său excepțional, fiindcă el purta deja în ființa sa multe cărți ce se așteptau a fi scrise. Pornind din  locul său iubit Iezer, precum Eminescu din Ipotești la vremea sa. Așadar, iată-ne, cu Ben grămadă peste noi, un adevărat student la universitatea lui Dumnezeu, cu ochii minții sale deznodând probleme și ecuații pe care se străduiau în înțelepciunea vremilor lor, strămoșii Limbii noastre Valahe-Daco Gete spre a ni le da comoară de viață și de învățătură.

       Dar și profesiunea sa ulterioară  de crainic al Limbii Române în Australia, face dovada talentului său atît de bine și unitar frământat în liantul unui viu patriotism dedicat binelui și a unei vieți cât mai umană.

Cu aceeași măsură dumnezeească îi vine darul filmărilor peisajelor frumoase ale Naturii, Florei și Faunei din jurul său, considerându-se parte a acestor frumuseți universale!

       Iar de cărțile autorului Ben Todica, mai ales de cartea ”Între două lumi” dacă te apropii cu o privire cât de cât mai atentă,  vom surprinde acel fir invizibil, dar practic devenit vizibil prin tot ceea ce realizează dumnealui, prin fapte, dovedind o minte lucidă și pătrunzătoare, specifică oamenilor de seamă în cele ale gândirii și înțelegerii lumii din jur!

     Ben mai are un dar aparte și anume acela de a ajuta pe cei începători în ale scrisului românesc, și mai ales pe cei ce datorită sorții vitrege mai greu răsar la orizontul luminos al breslei scriitoricești. Deci un caracter cu principii de bunăvoință și ajutorare, de care ne dorim să avem cât mai multe în dezvoltarea culturii românești, și în general al tuturor artelor prin care ne înfrumusețăm viața!  

Să ne trăiești la MULȚI ANI  BENULE

  Ioan Miclău-Gepianu – 12/4/2021

 

 

 

 

*

 

De Sfintele Sărbători ale Nașterii Mântuitorului

IISUS HRISTOS!

Rugăciunea unui fiu al satului său natal!

”...Doamne Isuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu

Miluește-mă pe mine păcătosul.” Căci pentru mine

Tu esti stânca cea tare a Pământului, Mării și Focului,

Ești întradevăr Calea, Adevărul și Viața!

Când totul se cutremură, înflorește și tinde spre lumină

Tu Doamne ești lângă noi. Ești Doamne în fiecare rază de soare,

Luminezi și viața mea. Când privesc Cerurile, senine sau nouroase,

mi-se înveselește inima și zic în rugăciunea mea:

”Ce frumoasă e Fața Ta, Dumnezeule Sfânt!” Mi-se bucură întreaga

ființă în fața minunățiilor ce Ai Creat!

Miluește-mă pe mine neștiutorul cu înțelepciunea binefăcătoarei

Tale Iubiri.

Miluește Dumnezeule Sfinte, satul în care m-am născut, holdele

de bucate ale sătenilor, spre a le dărui Doamne pâinea cea de toate zilele,

pacea și iubirea Ta cea veșnic neschimbătoare!

AMIN

Ioan Miclău-Gepianu

12/4/2021

 

 

 

Multumire:

Frate Ionica pe mine laudele ma sperie pentru ca ma scot din normalitate. Eu sunt un om obisnuit. Nu fac decat sa ma bucur de frumusetea celor din jur. A stelelor ce pulseaza constiinta inocentei divine. Cand l-am ascultat pe Cioran in cantina lagarului de refugiati din Latina, necunoscandu-l atunci am zis ca e un tacnit, un balbait nebun care isi imbarliga cuvintele. Bajbaia prin cuvinte. Cauta, nu tinea un discurs. Abia acum il inteleg prin ce trecea, in 1980 ca simtire - constiinta plutitoare divina anesteziata de rational. Printre cei aproximativ 2000 de refugiati era si el in ochii mei un alt nebun visator neinsemnat. Istoria insa vedea! Era atenta! Tu iti dai seama ce insemna daca ai fi trecut pe langa Isus, ca ateist fara sa fii capabil sa simti inobilarea divinului din tine la patrunderea aurei Sale? Ai fi trecut ca printr-o perdea de ploaie. Isus stie cine esti, oita inocenta si tI-a facut darul sa cresti/vezi. El Te va imbratisa APOI ca frate. Ce binecuvantare frate Ionica, ce iubire! Cu imbratisare, Ben Todica (magarul lui Isus)

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu