miercuri, 12 octombrie 2022

Veronica Dobozi - De ce sunt periculoși banii electronici

 



De ce sunt periculoși banii electronici

Veronica Dobozi, Avocat

12 Octombrie 2022

 

Banii electronici au denumiri diverse, cum ar fi banii electronici, banii digitali și moneda electronică. Este un tip de bani care sunt stocați digital, în comparație cu hârtia tangibilă sau moneda. Teoretic, cel mai mare avantaj al banilor electronici este că se pot utiliza cu ușurință prin transferuri online și wireless. Banii electronici sunt cel mai simplu mod de a face cumpărături și de a primi plăți oricând, oriunde, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, 365 de zile pe an.

 

Crize precum pandemia de Covid-19 au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea banilor fizici. Deși există mai multe avantaje de a trece la banii electronici, există și câteva dezavantaje care pot speria clienții în ceea ce privește frauda, ​​problemele de confidențialitate, istoricul de credit prost etc.

 

Pentru a obține o imagine mai clară, iată câteva avantaje și dezavantaje ale monedei electronice.

În favoarea utilizării banilor electronici:

- Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;

- Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;

- Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;

- Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;

- Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.

În defavoarea utilizării banilor electronici:

- În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;

- Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;

- Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;

- Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;

- Tentația de a cheltui excesiv poate crește.

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc.

 

De curând, „Federal Reserve Bank” (banca centrală a S.U.A.) a lansat un nou concept: „moneda digitală a băncii centrale” („Central Bank Digital Currency (C.B.D.C.)”)  [1]. Totul este digital, „urmăribil”/“programabil”  [2]. În plus, o recentă știre ne anunță că“peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC C.B.D.C. 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali”  [3].

 

În multe privințe, „banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

 

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

 

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți![4]

 

----------------------------------------

  [1] Federal Reserve Board releases discussion paper that examines pros and cons of a potential U.S. central bank digital currency (CBDC), Press release, ianuarie 20022.

  [2] CBDC – How Dangerous is Programmability?, Duke Financial Economic Center.

  [3] Raport PwC: Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, Hotnews.ro, 6 aprilie 2022.

[4] Sursa (cu acordul autorului) -  https://www.juridice.ro/804562/de-ce-sunt-periculosi-banii-electronici.html - 10 octombrie 2022.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu