duminică, 25 august 2024

Petru Romoşan - Pledoarie pentru democrație, unitate și colaborare în perspectivă istorică

 



Pledoarie pentru democrație, unitate și colaborare în perspectivă istorică

Petru Romoşan

25 August 2024

 

„Democrația este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum” - este poate cea mai importantă maximă a secolului trecut, secolul al XX-lea, și îi aparține, așa cum știe toată lumea, marelui om politic britanic Winston Churchill. Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt, Chales de Gaule, Iosif Vissarionovici Stalin sunt pentru multă lume cei mai mari oameni politici ai secolului al XX-lea. Perioadele de mare cumpănă, cum a fost cel de-al doilea război mondial, dau oameni politici mari. Celor patru mari li se poate adăuga și Konrad Adenauer, înțeleptul lider german, fost primar al orașului Köln în perioada interbelică, cel care împreună cu Charles de Gaulle, au reușit să împace istoric Franța cu Germania. În condițiile în care până târziu, în 1970 să zicem, Germania nu a existat ca stat suveran, era o țară sub ocupație, armatele americane, britanice, franceze și ale U.R.S.S. în nou inventata Republică Democrată Germană (1949-1989), împreună cu serviciile secrete ale celor patru ocupanți, împreună cu capitalul străin, dictau aproape totul în fostul Reich.

 

Celor patru mari care au câștigat războiul și au dictat pacea, li s-au adăugat, în epocă, de asemenea Hitler, Mussolini, Ion Antonescu, numit pe coperta unei cărți „cel de-al treilea om al Axei” și împăratul Japoniei, Hirohito. Ei s-au regăsit de partea rea a istoriei. Ei sunt cei învinși și reprezintă și astăzi partea neagră a istoriei, întunecată, a secolului trecut.

 

În 1989-1990, în România s-a așteptat să vină democrația. Dar nu s-a întâmplat. Ion Iliescu a adus la noi „comunismul cu față umană”, pe care ar fi trebuit să îl implementeze după 1975, după cele două mandate ale lui Nicolae Ceaușescu. Nu a fost să fie. În primii cinci ani de putere ai lui Ceaușescu, cei mai buni ai săi, au fost activi la vârf Ion Gheorghe Maurer, Mircea Malița și alți lideri de anvergură. Ceușescu a rămas la putere, o putere din ce în ce mai dictatorială, încă trei mandate, socotite după ritmurile de alternanță ale democrației.

 

După 1989, după așa-zisa revoluție-lovitură de stat în România, puterea a fost preluată de statul profund, care îi înlăturaseră violent pe Nicolae Ceaușescu și pe al său partid „comunist”, care a fost scos, absurd, în afara legii. Cel puțin treizeci de ani serviciile secrete și statul profund au condus, au controlat țara fără să împartă puterea decât cu „factorul extern”, din ce în ce mai prezent. Partidele, sindicatele, oamenii politici, reprezentanții poporului, mass-media nu au fost decât niște marionete, o curea de transmisie, „siguranțele”, folosite la vedere și sacrificate fără milă când lucrurile o luau prea de tot razna. Câți oameni politici din 1990 mai activează și mai contează astăzi?

 

Dar și în țara noastră, după pandemie și vaccinuri care nu sunt vaccinuri și mai ales după confruntarea dintre Occident și Rusia prin războiul din Ucraina s-a întâmplat ceva enorm, ceva pe care nimeni nu îl prevăzuse și încă prea puțin analizat. „Securitatea” a început treptat să piardă puterea. S-a spart în „bisericuțe”, în găști, care au început să se lupte între ele, antrenând întreaga societate. Haosul și imprevizibilitatea politică de azi vin din această divizare a „Securității”, atotdominatoare până mai ieri. Nimeni nu mai poate face o predicție serioasă, ceața e prea deasă.

 

S-au compromis și sociologii, stăpânii sondajelor manipulate, media s-a decredibilizat aproape total. Aceste arme aflate în mâna sistemului „securisto”-oligarhic au devenit ineficiente. În acest moment România se confruntă cu o confuzie politică nemaivăzută de generațiile actuale. Dar astfel premisele pentru nașterea democrației există. E evident că actualul haos politic, asortat copios de incompetență și corupție, de trafic de influență, nu mai poate continua.

 

Dacă începând cu alegerile din acest an în România nu va fi democrație, vom avea o nouă dictatură. Serviciile secrete, oligarhii, statul profund, din care fac parte și înalții funcționari de stat intangibili, ar trebui să înțeleagă să lucreze și pentru poporul din care fac parte, să servească și nu să se „deservească”. Ar trebui să apară câțiva oameni politici excepționali, providențiali. Poporul oropsit ar trebui să-și ia soarta în mâini.

 

Spre deosebire de Ucraina vecină, în România a existat o lungă perioadă democratică. A început odată cu marele patriot Alexandru Ioan Cuza, cu Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, a continuat cu marele om politic I. C. Brătianu, cu Eugeniu Caranda, însoțitorul său indefectibil, cu guvernările alternative liberale și conservatoare. Pe lângă „dinastia” Brătienilor (adevărata dinastie a României) – I. C. Brătianu, Gheorghe Brătianu, Ionel Brătianu, Vintilă Brătianu, istoricul Gheorghe I. Brătianu - am avut și alți mari liberali care și-au servit cu talent și înțelepciune țara: C. A. Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, I. G. Duca și mulți alții. I-am avut de asemenea pe bravii noștri conservatori, Lascăr Catargiu, P. P. Carp, Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman și atâția alții, susținuți de marele ziarist Mihai Eminescu. Acestei perioade faste pentru țară i s-a pus capăt brutal prin moartea regelui Ferdinand, prin moartea lui Ionel Brătianu și a lui Vintilă Brătianu, toți asasinați după informații încă nu suficient documentate.

 

Confuzia și instabilitatea a început odată cu aducerea la putere a lui Carol al II-lea. Iuliu Maniu nu avea decât vocația opoziției învățată în imperiul austro-ungar, era un opozant și din poziția de prim ministru. Odată cu venirea la putere a lui Adolf Hitler în Germania, România a trecut și ea în deceniul trei al secolului trecut printr-o perioadă foarte tulbure. După război, după mareșalul Ion Antonescu, a venit lunga și teribila perioadă a ocupației străine sovietice, regimul Ceaușescu iar după evenimentele din decembrie 1989 am avut dictatura „Securității” mascată în democrație.

 

Ce se va întâmpla în următorii ani? Nimeni nu știe. Se va extinde războiul din Ucraina la toată Europa? Conflictul va deveni un Aal Treilea Război Mondial? Va supraviețui N.A.T.O. după declararea înfrângerii din Ucraina în fața Rusiei? Dar Uniunea Europeană din care facem parte? Pe 6 august 2024 războiul din Ucraina a luat o turnură surprinzătoare. Ucraina a invadat Rusia în regiunea Kursk și atacă și în regiunea Belgorod. Belarus și-a masat trupele la granița cu Ucraina. De două săptămâni formidabila armată a Rusiei nu găsește un răspuns adecvat. Ucraina atacă și în profunzime Rusia, rețeaua electrică, aeroporuri și baze militare. Rusia va contraataca foarte probabil pentru a liniști opinia publică internă azi șocată și va mai anexa încă patru regiuni din Ucraina: Donetsk, Lugansk, Zaporojie, Herson, Odessa, Mykolaiv, Dnepropetrovsk, Harkov, adică toată Novorusia, după Vladimir Putin. Folosirea armelor nucleare tactice e avută în vedere din ce în ce mai presant. adeveri e imposibil de anticipat.

 

România trăiește, că vrea sau că nu vrea, într-un context foarte larg de care depinde. Decisive sunt și alegerile din noiembrie din S.U.A. America trece printr-o mare criză și e ruptă în două, aparent ireconciliabil. Orice s-ar întâmpla România nu va dispărea de pe hartă și nici nu se va împărți. A tot trecut prin perioade grele, unele foarte lungi. Să ne amintim doar de epoca fanariotă care a durat aproape 150 de ani. Dar dincolo de supraviețuirea României în granițele ei adevărate contează viața românilor care în acești ani este din ce în ce mai grea. Obiectul muncii politicienilor chiar acesta este, viața tuturor cetățenilor români, maghiari, romi, evrei, lipoveni, turci, ortodicși, catolici, musulmani sau de celelalte confesiuni.

 

Suveraniștii, naționaliștii, patrioții ar trebui să se unească, iar dacă nu vor reuși istoria îi va judeca aspru. Orgoliile hipertrofice, ambițiile nerealiste ar trebui să dispară. „Unde-i unul nu-i putere/ La nevoi și la durere/ Unde-s doi puterea crește/ Și dușmanul nu sporește!”. Unirea face puterea!


-----------------------------------------------

https://solidnews.ro/petru-romosan-o-pledoarie-pentru-democratie-pentru-unitate-pentru-colaborare-pentru-negocieri-pusa-in-perspectiva-istorica/









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu