duminică, 25 august 2024

Gheorghe Constantin Nistoroiu - Alain Delon - un Adonis contemporan

 



Alain Delon - un Adonis contemporan

Prof. dr. Gheorghe Constantin Nistoroiu, Cavaler de Clio

25 August 2024

 

„În liniștea adâncă sufletească, acolo vei găsi adevărata, unica frumusețe...” (Mihail Eminescu)

 

Adonis - tânăr de o rară frumusețe, din mitologia pelasgo-traco-elenă, născut din iubirea dintre regele Ciprului, Cinir și Mirra. Adorat de fiicele lui Zeus, Afrodita zeița frumuseții, a iubirii și de Persefona, cea răpită de Hades și dusă în Infern, a fost hărăzit de Tatăl lor să acorde grația o jumătate de an Afroditei și o jumătate de an Persefonei. (Ovidiu, Metamorfoze, X, 519; G.B. Marino, Adonis, poem; Jean de la Fontaine, Amor și Psiche, poem; P. Veronese, Venus și Adonis)

 

Frumusețea fizică, psihică și artistică a marelui Actor Alain Delon, a dat întâlnire unor puzderii grațioase de pelicule cinematografice, bucurând nenumărate seminții ale pământului, astfel că fascinația lui s-a imortalizat în acea ambianță rămasă ca o taină nepătrunsă și de nepătruns.

 

Eram în pragul trecerii spre adolescență, când l-am cunoscut pe ecran pe fermecătorul Delon și de atunci m-a uimit permanent prin ce a fost și a rămas și de acum înainte: frumusețe! Cunoașterea de sine, cunoașterea chipului din omul frumos, nu poate căpăta deplina frumusețe, deplina splendoare și amploare decât în consonanță vie cu sublimul sacru! Dominația crescândă a interpretării rolurilor de primă vibrație scenică a avut rolul de a-i contura marea și frumoasa personalitate cu care a înconjurat lumea de la un capăt până la altul.

 

Alain Delon avea o înaltă conștiință despre valoarea sa de artist rafinat, pe care a ilustrat-o și a descris-o amănunțit în toate filmele sale ce au devenit pentru iubitorii de frumos, capodopere... Știind că Arta cinematografică este un echilibru între materie și spirit, nu a lăsat-o să fie doar un simplu joc și nici o simplă trecere realistă, ci și-a apropiat-o, dându-i intimitate, prietenie, făcând din ea o suverană eliberatoare prin proporțiile ingenioase ale interpretărilor sale.

 

Alain Delon, între puținii mari actori care au fascinat scena și lumea, a avut sensul frumosului! Frumusețea lui a avut în arta scenică o echitate regală, absolută, care a dat valoare sublimului! L-am urmărit deseori pe țărmurile ecranului, ce reflecta o parte a lumii cotidiene, arătându-mi în evidența unui orizont cinematografic o forță miraculoasă ce provoca mirare, mit și legendă. A trăit cu patos de foc două mari pasiuni: filmul și emeia!

 

L-am urmărit ca un neobosit cercetător al frumosului într-un lung șir de înlănțuiri printre scenariile proiectate pe pânza peliculelor, uimindu-mă deseori și întrebându-mă căt este Legendă și cât Adevăr! L-am regăsit, în sfârșit - artist aproape de neîntrecut în frumusețe - în privirile ațintite de foc ale tuturor divelor hollywoodene ale Cinematografului, care și-au aprins frumusețea din el. Frumusețea lui și-a întronat măreția ca un suveran peste Franța și peste lume. Palmaresul scenic al actorului-artist a dat mai multă faimă Franței, decât a dat Franța pentru el.

 

Noi geto-daco-românii, am iubit, iubim frumusețea, fiindcă ea s-a născut în Proto-Dacia Mare, prin regi, împărați, filosofi, astrologi, preoți, profeți, poeți, muze, vestale, sybile etc.

 

În lumea mare a filmului, Alain Delon nu a fost un om frumos de acțiune, ci un frumos artist! „Căci e mult mai ușor, mărturisea Edward Gordon Craig, să produci cinci sute de oameni de acțiune decât un singur artist” (Eduard Gordon Craig, „Le theatre at marche” Galimard, 1964).

 

Delon a admirat România, pe care a vizitat-o. Poate, chiar și un mănunchi de români frumoși. Frumusețea lui Delon degaja o mare putere magnetică! Arta lui a avut înrâurire asupra frumuseții și-a cântării! A trăit vremea în care frumusețea lui cânta! Cântarea lui ne-a chemat pe mulți la frumusețe! Frumusețea și cântarea lui - o incantație vestalică! El ne-a transmis prin artă vibrație și farmec! Frumusețea s-a îndrăgit cu cântarea și-a născut sublimul! Frumosul și-a revărsat asemănarea peste chipu-i de lumină! El și-a cădelnițat zilnic Aura în liturghia vieții, Un cânt - acatist și-a înălțat din pragul frumuseții!

 

Alain Delon nu se numără printre stelele căzătoare, ci printre cele arzătoare care urcă. În Olimpul cinematografiei mondiale Alain Delon a fost un Luceafăr. Asemeni tracului Adonis va trăi o jumătate de an în Aurora sublimului printre stele și o altă jumătate de an în tărâmul umbrelor printre licăririle patrupedelor lui care l-au iubit curat, fidel, nescenaric și necondiționat.

 

Hristos Dumnezeu - Frumusețea absolută îi va oferi o picătură din roua sublimului Său ceresc!

 

La revedere Adonis - Delon, Mag al frumuseții!

 

Notă - Alain Delon (n. 8 noiembrie 1936 - d. 18 august 2024)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu