luni, 10 ianuarie 2022

Marian Ilie - Ziua Culturii Nationale la Potlogi

 



Ziua Culturii Nationale la Potlogi

 

 

Dragi prieteni şi confraţi,

 

A fost 8 ianuarie, iar Eminescu a fost alături de noi la florilegiul de poezie şi muzică dedicat Lui şi sărbătorii patronate de El – Ziua Culturii Naţionale, activitate desfăşurată sub egida Editurii Betta şi revistei Arena literară. Ne-am grăbit un pic, dar nu ca să nu ne-o ia alţii înainte, ci pentru a nu ne suprapune cu activităţile similare organizate de instituţii oficiale  sau alte entităţi culturale. Oricum, pentru editură, revistă şi cenaclul Arenei literare este prima ieşire în public pe acest an, în care pandemia nu se dă bătută, dar nici literatura nu se lasă mai prejos, mai ales când îşi găseşte un sprijin de nădejde în celelalte fiice ale Euterpei.

I-am pregătit Eminului sosirea printre noi prin concursul fulger de poezie dedicată Lui, la care participarea cu o poezie publicată a fost doar “nada” prin care i-am ademenit pe confraţi ca în cele două săptămâni avute la dispoziţie să obţina de la El împuternicire de a-L reprezenta la manifestaţie.  “Nada” a “prins”, poeziile inedite prevalând.

 

Deci nu ideea de întrecere a stat la baza concursului, ci aceea de coeziune în jurul unei cauze, notele acordate de juriu constituind doar măsura aportului fiecăruia, în funcţie de care s-a stabilit reprezentarea în scenă a Eminului nostru drag. În funcţie de mediile obţinute de participanţi s-au acordat 10 diplome de excelenţă şi 16 diplome de merit, o mare parte a poemelor evidenţiate fiind prezentate publicului de către autori înşişi, sau de actriţa Doina Ghiţescu, pentru autorii ce nu au putut fi prezenţi.

 

Dar putea Eminescu să se mulţumească doar cu a fi reprezentat de iubitorii Lui, să nu le fie alături la un astfel de festin? Ei bine, a venit alături de noi, cu versuri ale Sale recitate de actriţa Doina Ghiţescu şi mai ales prin muzica pe versurile Sale în interpretarea excelentă a unui grup de artişti talentaţi de la Paltul Copiilor din Bucureşti îndrumat cu măiestrie de profesorul Stelian Coman şi a cunoscutului interpret Vasile Topârceanu. Vocile lor calde ne-au purtat şi prin alte spaţii – alte genuri muzicale, cu piese binecunoscute din patrimoniul naţional şi universal – ca probă vie de multiculturalism nepolitizat.

 

Şi, pentru ca lucrurile să fie bine orânduite în plan ideatic, despre locul şi rolul lui Mihai Eminescu în literatura şi cultura naţională şi despre univeresalitatea lui ca emblema a spiritulităţii româneşti a vorbit criticul Aureliu Goci.

 

Da, Luceafărul a coborât “în jos” doar ca să stea cu noi la taifas, ca în fiecare an când, simiţindu-I lipsa, îl chemăm alături, să ne sfădim cu El şi să ne sfătuiască  “ce e rău şi ce e bine” în tot ce facem noi. Ce păcat că încă nu-I ascultăm sfatul! Eu, umil ispravnic născut cu 100 de ani mai târziu, am profitat şi de acestă dată de întalnirea anuală cu Imensitatea Sa Universalul Eminescu, să ciocnesc cu El şi cu prietenii o cupa de Capşunică de Potlogi, întru slăvirea cărărilor bătute de noi pe urmele Sale.

 

Tuturor, cu preţuire,

Marian Ilie


imagine trimisa de: PAVEL RATUNDEANU FERGHETE




COMENTARII:

Este foarte îmbucurător faptul că în fiecare Centru dotat cu scriitori se găsește o activitate culturală bine închegată, o revistă, un grup cultural mobilizator. Cu o mică deschidere către absorbția de cultură toți membrii societății  pot beneficia de îmbogățirea sentimentelor patriotice și  obștești.

În densitatea problemelor vieții, viața culturală este cea care ne poate da unele satisfacții și marea speranță că vom rămâne în realitate și în istorie ca Tară, popor, limbă și credință.

Multe Felicitări Importanților Organizatori și laude participanților,

 Cu stimă și respect.

Melania Rusu Caragioiu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu