miercuri, 19 ianuarie 2022

Ben Todică - ÎNTÂLNIRILE SUNT BINECUVÂNTĂRI DIVINE

 



ÎNTÂLNIRILE SUNT BINECUVÂNTĂRI

DIVINE

Ben Todică

 

„Luni, marți, miercuri, joi croiesc hăinuțe pisicilor mele. Vineri, ziua toată trag la mașină, ca sâmbăta pisicuțele mele să aibă un curat și ordonat spectacol. Duminica, mă bucur deplin și încerc să mă distrez și să mă joc cu cei de vârsta mea, cu prietenii, ca pisicile mele să se odihnească.” Din cartea „Prințesa călăreață” de Valentina Teclici.

Valentina nu scrie doar poezii, povești și povestiri pentru copii, ci este autorul mai multor volume de poezii în mai multe limbi: română, engleză, franceză. S-a format în școala și mediul universitar din România, devenind doctor în sociologie al Universității din București în anul 1999. Este cunoscută poetă, scriitoare, editoare și traducătoare.

Emigrând în Noua Zeelandă, locuiește împreună cu soțul ei, Robert Anderson în însoritul oraș al Artei Deco, Napier și a practicat ani la rând profesia de psiholog și sociolog în diferite organizații neguvernamentale și instituții de stat.

Am simțit căldura amândurora, soț și soție când au venit în vizită la noi în Australia, în februarie 2020, chiar la începuturile izbucnirii pandemiei covid. Ne-am dat întâlnire la un bar, unde am avut și prânzul, apoi la noi acasă cafeluța și vreo câteva ore de socializare. Amândoi sunt foarte cumsecade și agreabili. Am împărtășit câte ceva din viața noastră și am realizat ce frumoasă muncă de vindecare duce Valentina în societatea țării adoptive. Ea vindecă tot felul de traume psihologice dobândite în urma situațiilor și conjuncturilor nefericite din lumea super-industrializată, dependențe și neputințe de a duce o viață normală. Și pe lângă toate aceste datorii, mai are timp și pentru literatură și relații culturale între națiuni cu ajutorul acesteia. Prin poezie a realizat legături de prietenie între poeți din Noua Zeelandă și poeți români din patria mamă ori locuitori pe alte meleaguri ale lumii. Înfrățire culturală.

Ce mare suflet e Valentina! În timpul întâlnirii am simțit puterea ei vindecătoare atât ca psiholog, cât și ca părinte cu experiența unei vieți trăite în două culturi, România și Noua Zeelandă. Dragul cu care a povestit despre fetele și nepoții ei care locuiesc în Wellington, Noua Zeelandă a confirmat cu brio acest lucru. Am împărțit cadouri, am făcut câteva înregistrări pentru radio și am recitat din cele 120 două volume bilingve, intitulate „Poetical Bridges – Poduri lirice”. Această întâlnire împărtășită pe calea undelor radio a fost un exemplu de prietenie între românii din diasporă, simțire de bine pentru comunitatea românilor din Australia și prin internet, a românilor din lume.

Ne-am despărțit de invitați cu dorința de a ne revedea și în Noua Zeelandă și să revină oricând la noi, în Melbourne. A fost o adevărată binecuvântare să ne cunoaștem și în direct. Și încă un secret: Suntem născuți în același an.

La Mulți Ani, dragă Valentina!

Cu doriri de sănătate, fericire și împliniri,

prietenii, Ben și Mingming












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu