luni, 10 octombrie 2022

Wolf Wagner - Restricții energetice. Când călăii se visează eroi

 




Restricții energetice. Când călăii se visează eroi

Wolf Wagner, jurnalist

10 Octombrie 2022

 

Iarna 2022/2023 care se anunță una dintre cele mai dure din punct de vedere politic, social și energetic. Miercuri, 14 septembrie, în timp ce Ursula Von Der Leyen explica pe scena europeană la Strasbourg de ce Uniunea Europeană ar trebui să urmărească fără îndoială sancțiunile impuse Rusiei, Élisabeth Borne a anunțat la Paris extinderea scutului tarifar, precum și o limitare la +15% din costul energiei în Franța în 2023.

 

 

Criza energetică, prin care trec în prezent Europa și Franța, se află în centrul tuturor dezbaterilor. În raza vizuală, teama de lipsă de aprovizionare  în iarna următoare. O teamă care își are originea în special în sancțiunile economice emise Franța și  de către U.E. împotriva Rusiei. Restricțiile economice impuse Moscovei, dar care ar trebui să slăbească definitiv Kremlinul, când ele nu ar trebui, potrivit lui Bruno Le Maire[1], ministrul Economiei, să meargă până la „să  provoace prăbușirea economiei ruse”.

 

Având în vedere prima jumătate a anului 2022 și cele 158 miliarde de euro  câștigate de Rusia doar în sectorul energetic, este clar că contul nu este acolo. Chiar nu. Mai grav, cu cât după doi ani de criză de sănătate și restricții economice pe care companiile franceze le sunt extrem de greu de suportat, economia țării se prăbușește din nou sub greutatea, de această dată, a acestei crize energetice fără precedent.

 

Când, pe de o parte, cifrele comerțului exterior național care, deja pe fondul crizei energetice și sanitare, anunță un deficit național record  de -84,7 miliarde de euro pentru tot anul 2021 și că, pe de altă parte, inflația face ravagii[2] portofelele francezilor si cresterea tarii, inevitabil, pilula se dovedeste a fi deosebit de greu de inghitit pentru o mare parte a opiniei publice. În orice caz, asta tinde să arate un sondaj Elabe[3], care dezvăluie că trei sferturi dintre francezi (74%) ar considera aceste sancțiuni ineficiente.

 

La fel ca restricțiile economice și măsurile de izolare luate la momentul crizei de sănătate - și considerate la fel de inutile  – executivul a fost din nou singur la conducere. A fortiori , în aceste vremuri deosebite (când deputații se aflau în vacanță), favorizând astfel absența dezbaterilor parlamentare și împiedicând orice formă de opoziție, totul sub acoperirea unui consiliu de apărare pentru comunicarea mai ermetică.

 

Și în jocul țării europene care are cel mai mult de pierdut odată cu apariția unei astfel de „crize eco-energetice”, Franța nu este singura afectată. Intr-adevar, situatia este identica in Germania, unde prima putere economica europeana, adevarat motor al UE si Frantei, prevede o recesiune în 2023[4], pe fondul  inflației galopante, unde se inregistreaza tot mai multe galimente. Este suficient să spunem că nu de partea Germaniei va trebui să căutăm să sperăm să ieșim din capcana economică spre care ne îndreptăm cu viteza maximă.

 

 

 

Von der Leyen: „Trimiteți-vă facturile la Moscova, ele sunt sursa problemelor noastre”

 

Indiferent de sentimentele populației din Franța sau Germania, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene care a fost prezentă miercuri, 14 septembrie în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a răspunde la întrebările deputaților europeni, nu se clintește asupra Rusiei : „  Sancțiunile sunt acolo și vor rămâne  ”, adăugând că „  trebuie să ne arătăm hotărâți, nu căutăm liniștirea".

 

 

Manon Aubry, europarlamentarul L.F.I., a ținut să o întrebe pe Ursula von der Leyen cu privire la explozia prețului facturilor la energie pentru anumiți francezi. Ca cel al lui Gilles care ar fi crescut cu „  110 euro pe lună  ”, sau ca cel al lui Grégoire, a cărui factură la gaz s-ar ridica la „  2.300 euro ”.

 

Pentru fosta ministru german al Apărării - despre care se așteaptă și ea să-și păstreze postul și să-și continue aventura în fruntea U.E. până în 2029  - dacă aceste facturi sunt „  insuportabile  ”, este mai presus de toate vina Rusiei. Ca atare, ea îi încurajează pe cei afectați de creșterea prețurilor la energie să-și trimită facturile direct „  la Moscova, pentru că ar trebui să fie trimise la ei, ei sunt cei care sunt sursa problemelor noastre”.

 

Mai mult, actuala președinte a Comisiei Europene a profitat de prezența sa la Strasbourg pentru a anunța că dorește să inițieze a o „  reformă completă și profundă  ” a pieței de energie electrică din Europa, argumentând că designul actual al acesteia „  nu mai face dreptate ”. consumatorilor, aceștia ar trebui să beneficieze de avantajele energiei regenerabile la preț redus. Prin urmare, prețurile la energie electrică trebuie decuplate de influența dominantă a gazului ”.

 

 

Elisabeth Borne oferă un voucher de energie, extinderea scutului tarifar și o creștere a facturilor limitată la „+15% în loc de 120%”

 

De partea guvernului francez, Elisabeth Borne a vrut să fie liniștitoare în timpul unei conferințe de presă susținute în aceeași zi la Paris. Prim-ministrul a declarat astfel că „  în acest context trebuie să continuăm să răspundem preocupărilor  ”. Pentru aceasta, șeful guvernului a anunțat extinderea scutului tarifar, asigurându-se totodată că prețul energiei va crește în 2023 „doar” cu „  15% în loc de 120%  ”.

 

O altă măsură adoptată, aceea de a trimite către cele mai modeste gospodării un cec energetic „  pentru 100 de euro sau 200 de euro  ” în funcție de veniturile beneficiarilor. În sfârșit, ultima măsură recomandată de câteva săptămâni de guvern, aceea de relansare a diferitelor reactoare ale flotei nucleare franceze care sunt în prezent închise sau în întreținere. Din 56 de reactoare disponibile Franței, 32 sunt în prezent neutilizate[5], care relatează că EDF a anunțat că 27 dintre ele ar fi trebuit să repornească până la Crăciun, când repornirea ultimelor cinci ar trebui să urmeze abia la începutul lui 2023.

 

Un anunț care[6], nu pare însă realist, întrucât „  jucătorii de pe piața angro nu cred în capacitatea EDF de a realiza această redresare. Dovada si un pret pe megawatt ora (1.000 kilowatt ora) de 1.200 euro pentru livrare in decembrie. Acest lucru corespunde unui scenariu mai întunecat decât cel mai pesimist dintre cele preconizate de RTE pentru această iarnă”.

 

Potrivit lui Le Figaro, viitorul pe termen scurt pare, așadar, periculos în ceea ce privește soarta energiei nucleare franceze. Și aceasta nu este singura incertitudine care planează asupra strategiei puse în aplicare de guvern. Într-adevăr, dacă Elisabeth Borne dorește să fie protectoare și atentă în fața zgomotului în creștere în cadrul populației, ea reamintește totuși că „  aceste măsuri au un cost pentru finanțele publice  ”. Un cost pe care Bruno Lemaire, prezent și el la această conferință de presă, îl pune la 17,8 miliarde de euro (11 miliarde pentru gaz, 5 miliarde pentru electricitate și 1,8 miliarde pentru voucherul de energie).

 

Un alt avertisment lansat la începutul discursului său de șeful guvernului: necesitatea de a ne asigura „  să nu ne adâncim mai mult datoria și să ne țintim dispozitivele așa cum anunțase președintele pe 14 iulie  ”.

 

 

Agnès Pannier-Runacher: „  Nu le vom cere niciodată francezilor aflați într-o situație de sărăcie energetică să facă niciun efort”

 

 

Dispozitivul recomandat de Emmanuel Macron este cel al  „sobrietății energetice” . În program, o sumă de măsuri mai mult sau mai puțin coercitive care vizează reducerea consumului nostru național cu 10%. Agnès Pannier-Runacher, ministrul tranziției energetice, prezentă și ea alături de prim-ministru la această conferință de presă, a afirmat că guvernul „nu va  cere niciodată francezilor aflați într-o situație de sărăcie energetică să depună eforturi. ". Se lasă de înțeles că dacă s-ar face eforturi, acestea nu ar fi responsabilitatea celor mai săraci în fața crizei energetice - dar și economice - care afectează țara.

 

Élisabeth Borne, la rândul ei, a fost mai evazivă în privința subiectului: „  Doar sobrietatea și solidaritatea europeană ne vor permite să evităm tăierile și raționalizarea în scenariile cele mai pesimiste, precum [acela de] o iarnă deosebit de friguroasă combinată cu dificultăți de aprovizionare. […] Sobrietatea nu înseamnă a produce mai puțin. Este vorba de a reduce putin incalzirea si a evita consumul inutil. (…) Prin urmare, milioane de decizii individuale ale fiecăruia dintre noi în fiecare zi sunt esențiale pentru ca iarna viitoare să meargă bine  ”.

 

 

 

Olivier Véran: „Suntem hotărâți să implicăm pe toată lumea, să-i aducem pe toți împreună”

 

 

Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al guvernului, a făcut deja ecou cu o săptămână mai devreme de la Palatul Élysée: „  Suntem hotărâți să implicăm pe toată lumea, să implicăm pe toată lumea”[7]. El adaugă că, potrivit lui, „  inteligența colectivă este suficientă pentru a atinge obiectivele pe care ni le stabilim colectiv  ”. „Colectiv”, poate, dar numai în cadrul guvernului și al consiliului de apărare.

 

 

Capacitatea unei afirmații de acest tip de a deveni în cele din urmă înșelătoare depinde întotdeauna de identitatea autorului său. Totuși, în timp ce Olivier Véran posedă, fără îndoială, calități lăudabile, simplul fapt că nu ne-a obișnuit întotdeauna cu cea mai infailibilă comunicare  (cum recunoaște el însuși), nici cu cea mai sinceră  (pe care de data aceasta mai greu de recunoscut), ridică semne de întrebare. Mai ales că nu este singurul în acest caz.

 

Într-adevăr, ne amintim că Emmanuel Macron a asigurat în aprilie 2021[8] că era de neconceput ca un posibil viitor permis de sănătate să devină „  un drept de acces care îi diferențiază pe francezi. Nu putea fi obligatoriu accesul în locuri din viața de zi cu zi precum restaurante, teatre și cinematografe, sau să meargă la prieteni  '... înainte de a o înfiinţa în această formă aproximativ trei luni mai târziu. Inevitabil, cuvintele personalităților politice nu mai cântăresc foarte mult în imaginația populară. Mai ales când același președinte a decis, un an mai târziu, să compare toți cei nevaccinați cu „  iresponsabili  ”, înainte de a concluziona că „  iresponsabilii nu mai sunt cetățeni”.

 

Odată făcută această observație, cum să mai acordăm credit promisiunilor recente ale acelorași personalități politice? Mai mult, atunci când mesajul transmis în prezent de puterea executivă pare în realitate deosebit de clar: atâta timp cât francezii vor fi capabili să ducă la îndeplinire eforturile cerute de guvern, nu vor suferi restricții individuale sau întreruperi de curent. Cu alte cuvinte: condițiile adoptate de guvern sunt susceptibile să varieze în timp, în funcție de concepția sa, ea însăși supusă modificării, despre ceea ce este „colectiv” rezonabil sau nu. Și va rămâne la latitudinea populației să se adapteze la aceasta.

 

 

 

Poliția de temperatură, voință efemeră sau pericol real?

 

 

Dacă nicio restricție individuală și țintită în ceea ce privește energia nu a fost observată deocamdată în Franța, Canard Enchaine[9] a dezvăluit totuși că înființarea unei „poliții de temperatură” ar fi luat în considerare deja în cadrul Consiliului de Apărare Energetică din 2 septembrie. Cu toate acestea, acest proiect nu ar fi fost reținut de Emmanuel Macron, în special pentru că acesta din urmă nu ar dori să constrângă companiile pentru moment.

 

Orice s-ar întâmpla în viitor cu această posibilă poliție a temperaturii, acest nou tip de monitorizare a văzut deja lumina zilei în Franța. Într-adevăr, când, în această vară, polițiștii au fost instruiți să patruleze negustorii pentru a verifica  dacă ușa magazinului lor rămâne bine închisă atunci când aerul condiționat le era pornit, acesta era deja un prim semn de „represie energică”. Viitorul ne va spune dacă acesta a fost un epifenomen sau dacă ne confruntăm cu prima etapă a unui nou proces coercitiv.

 

Totuși, dacă guvernul dorește cu adevărat să-i liniștească pe francezii, despre care știe că sunt îngrijorați, nu este sigur că a continua pe acest ton inducător de vinovăție și infantilizant are cea mai mică șansă de a da roade. Privindu-i din ce în ce mai mult de libertate din 2020, fără a recunoaște vreodată că deciziile luate în cadrul UE și de executivul francez au contribuit la producerea acestor diverse crize, este sigur că măsurile nepopulare prevăzute pentru a impune macronie asupra următoarele luni îl expune să se confrunte cu o rezistență acerbă... cu riscul dacă nu de a vedea poporul francez căzând într-o letargie cea mai îngrijorătoare pentru viitorul lor și dragostea pentru libertate.

 

Între timp, un lucru este cert, populația franceză se pregătește să facă față unei ierni 2022/2023 care se anunță a fi una dintre cele mai dure din punct de vedere politic, social și energetic.

 

A cui e vina?[10]

 

Aranjament grafic - I.M.

 

----------------------------------

[1] https://www.tf1info.fr/international/guerre-en-ukraine-russie-nous-allons-provoquer-l-effondrement-de-l-economie-russe-previent-bruno-le-maire-2212196.html  - 1 martie 2922

[2] https://www.francesoir.fr/societe-economie/inflation-juillet-atteint-plus-haut-niveau-depuis-1985-et-sousestimee - 12 august 2022.

[3] https://www.bfmtv.com/international/asie/russie/74-des-francais-jugent-inefficaces-les-sanctions-economiques-contre-la-russie-selon-un-sondage_VN-202209070500.html - 9 iulie 2022.

[4] https://www.nouvelobs.com/monde/20220912.OBS63098/l-allemagne-se-dirige-vers-une-recession-pour-2023.html - 12 septembrie 2022.

[5] https://www.bfmtv.com/economie/entreprises/energie/nucleaire-edf-confirme-la-remise-en-service-de-28-reacteurs-avant-la-fin-2022-puis-5-debut-2023_AV-202209020582.html - 2 septembrie 2022.

[6] https://www.lefigaro.fr/societes/energie-comment-les-errements-de-l-etat-et-les-deficiences-d-edf-mettent-la-france-a-genoux-20220914 - 14 septembrie 2022.

[7] https://www.bfmtv.com/politique/energie-olivier-veran-en-appelle-a-l-intelligence-collective_VN-202209070379.html - 7 septembrie 2022.

[8]  https://www.ouest-france.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-devoile-son-plan-de-deconfinement-notre-entretien-avec-le-president-36102b18-a8ea-11eb-a913-632e32e492a2 - 29 aprilie 2021

[9] https://www.francesoir.fr/politique-france/sobriete-energetique-bientot-une-police-des-temperatures - 8 septembrie 2022.

[10] Sursa: https://www.francesoir.fr/politique/restrictions-energetiques-quand-les-bourreaux-se-revent-en-heros








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu