miercuri, 7 august 2024

Alesandru Duţu - Jurnal de pe Frontul de Est (67)

 



Jurnal de pe Frontul de Est (67)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

07 August 2024

 

Războiul de 1 421 de zile (1941-1945). Iulie -august 1941. Între Nistru şi Nipru! 400 de km în 25 de zile!

 

După forțarea Nistrului, armatele 3 română şi 11 germană au acţionat ofensiv pe direcţia generală Moghilev-Voznesensk-Berislav (pe Nipru) şi la nord de Marea Azov.

 

Ofensiva s-a încadrat în concepţia generală a Înaltului Comandament al Armatei Germane (O.K.W.), care viza iniţial înfrângerea forţelor sovietice din compunerea Frontului de „Sud-Vest”, comandat de generalul S.M. Budionîi, printr-o manevră dublu învăluitoare executată cu Armata 17 germană, dinspre nord-vest, cu efortul la flancul stâng, spre Niemirov, şi cu armatele 11 germană şi 3 română, dinspre sud-vest, pe direcţia Moghilev-Gubnik, pe Bug.

 

Retragerea forţelor sovietice spre Uman a determinat schimbarea misiunilor şi direcţiilor de înaintare pentru cele două armate, comandamentul german hotărând efectuarea unei manevre rapide spre sud-est în flancul trupelor sovietice care rezistau la Odessa, în faţa Armatei 4 române.

 

Armata 11 germană a trecut la urmărirea inamicului cu Corpul 11 armată german (și Diviza 6 infanterie română) și Corpul 30 armată (și Divizia 13 infanterie română), Corpul 54 armată forțând Nistrul abia la 25 iulie 1941. În timp ce un detașament moto din Armata 11 a ajuns la Balta, forțele principale au continuat înaintarea spre sud-est, inamicul rezistând puternic în cazematele de la Rașov și la sud de localitate.

 

Conform hotărârii generalului Eugen von Schobert din 29 iulie 1941, Corpul 30 armată a primit misiunea să facă siguranța flancului de nord al dispozitivului de atac și să înainteze spre Ananiev, în situația în care inamicul ar fi început retragerea. În acest timp, Corpul 11 armată trebuia să înfrângă forțele sovietice la sud-vest de Bug.

 

În acest context, Armata 3 a constituit „aripa ocolitoare”, aşa cum aprecia generalul Petre Dumitrescu, a manevrei germane.

 

Începută la 21 iulie 1941, ofensiva s-a caracterizat prin lupte frecvente cu ariergărzile inamicului. Până la 25 iulie 1941 în linia întâi a atacat Corpul de cavalerie, după care, ca urmare a accentuării rezistențelor inamice, s-a acționat cu Corpul de munte, până la 29 iulie 1941, apoi din nou cu Corpul de cavalerie, considerat a fi mai mobil. Cele mai grele lupte s-au desfășurat la Karpova, Kozinți, Vierhovka, Krivoe Ozero, Vradievka etc., de multe ori trupele române fiind supuse bombardamentelor de artilerie inamice, așa cum s-a întâmplat la 25 iulie.

 

După ce a ajuns, în seara zilei de 25 iulie 1941, la nord de Savinți și Kitaigorod, Brigada 1 mixtă munte a reluat, în dimineața zilei următoare, atacul pe tot frontul pentru a cuceri succesiv satul Kozinți și înățimile situate la nord de valea Bermandinka și de valea Dolina. Focul puternic al artileriei inamice a obligat batalioanele să înainteze cu prudență, ajungându se, la ora 10.30, pe liziera de sud a pădurii nord Vierhovka, cu Grupul 5 vânători de munte, și în apropierea satului Kozinți, cu Grupul „Dumitrescu”.

 

Prin lupte grele, batalioanele brigăzii au ajuns pe platoul situat la sud de Kozinți și în dreptul lizierei pădurii de la sud vest de sat, obligând inamicul să se retragă. Pentru a nu și pierde bateriile aflate în poziție inamicul a contraatacat imediat cu forțe superioare, în special în sectorul Batalionului 7 vânători de munte, care a luptat la grenadă și baionetă, păstrând poziția. Fără rezultat au rămas și contraatacurile inamice date în după amiaza și în seara zilei de 26 iulie 1941.

 

Acţiunile Brigăzii 2 mixtă munte au fost elogiate de generalul Ion Dumitrache în ordinul de zi nr. 31 iulie 1941: ,,Ați atacat cu hotărâre și ați trecut prin surprindere pădurile dintre satele Odaia și Kapuștiani. Ați cucerit Kapuștiani. Ați luat în piept pe inamic la Savinți-Vierhovka. Nu v-a putut opri nici focul ucigător de mitraliere și de brandturi și nici grindina de proiectile a unei artilerii speriată că-i pătrundeți în baterii”.

 

Orientându-și acțiunea spre sud - sud-est (1 august 1941), în lungul malului drept al Bugului, pentru a pune stăpânire pe regiunea păduroasă de la sud de Savran și pe înălțimile de la est și vest de Plașca, Armata 3 a ajuns (3 august 1941) pe valea Kodimei, cu Corpul de cavalerie în zona Bobrik, și cu Corpul de munte la vest de dispozitivul Corpului de cavalerie, continuând apoi, conform ordinului Armatei 11 germane din 8 august 1941, înaintarea spre Bug (în cooperare cu Corpul 11 armată și Corpul 16 blindat germane), ajungând la Voznesensk, unde a ocupat dispozitiv de apărare, între 10 și 12 august 1941.

 

În afara rezistenței opuse de inamic, militarii români au trebuit să învingă și dificultățile provocate de căldura toridă și de drumurile desfundate de ploi: „Acum, după înălțătoarea victorie de la Nistru începe calvarul unei lungi etape, într-o zonă de acțiune mereu fără niciun drum practicabil, pe o ploaie care desfundă continuu câmpurile și drumurile de pământ natural. De foarte multe ori, nici drumuri de acestea nu se găseau decât câte unul în toată zona de mișcare pe care se înșiră toată căruțăraia și samarele Corpului de munte și aproape întotdeauna și cele ale Corpului de cavalerie. Eforturile depuse de unități, oboselile și privațiunile suferite de trupă au fost continui și grele” - releva generalul Gheorghe Avramescu.

 

Luptele din valea Kodima au rezultat din misiunea primită de Corpul de munte român de a asigura flancul stâng al Corpului 11 armată german împotriva reacțiunilor inamice dinspre est, în timp ce aceasta ataca puternicele rezistențe sovietice de la Balta. Deplasat de la Pujakov spre sud, Corpul de munte a întâlnit (3 august) rezistențe sporadice la nord de valea Kodima, în sectorul Ploskoe, pe care avangărzile Brigăzii 1 mixte munte le au anihilat cu ușurință, ajungând în seara zilei cu elementele înaintate pe valea Kodima. La 4 august, acțiunea a continuat, la sud de vale, cu detașamente de cercetare, care au pătruns printre formațiunile de luptă inamice. Avangărzile Brigăzii 1 mixte munte au întâmpinat, la amiază, rezistențe în satul Iasienovo, în timp ce de pe înălțimile de la sud vest de localitate contraataca o companie inamică însoțită de cinci tancuri. Concomitent, alte subunități ale brigăzii erau atacate la nord de pădurea Alexandrovka, de circa un batalion sovietic. Cu toate acestea, până seara s a reușit să se ocupe toate înălțimile situate la sud de valea Kodima, care avea să fie deschisă definitiv la 6 august când Brigada 2 mixtă munte a învăluit pe la nord, cu un grup de vânători de munte, rezistențele inamice din satul Lukanovka.

 

Ajunse pe malul Bugului, trupele române au beneficiat (până la 19 august) de o binemeritată perioadă pentru odihnă. „De 40 de zile trupa unităților luptătoare n-a avut odihnă, a mâncat, a luptat și a dormit în ploaie, pe câmp, totdeauna în dispozitiv de luptă. De 40 de zile n-a putut spăla rufe, n-a avut cu ce să se schimbe, mișcarea fiind continuă, iar ranițele lăsate în căruțe la forțarea Nistrului, nemaiputând să ajungă din urmă trupele. E prima destindere în care se refac forțele fizice și morale, în care începe revederea instrucției și reorganizarea mai judicioasă a unităților” - consemna generalul Gheorghe Avramescu.

 

În continuare, începând cu 19 spre 20 august 1941, Corpul de munte, încadrat la nord de Corpul de cavalerie și la sud de Corpul 30 armată german, a înaintat spre est pe un timp extrem de călduros, secetos, pe drumuri prăfuite, militarii români suferind de lipsa apei, până la 25 august, apoi de ploaia măruntă și deasă, care a desfundat drumurile și a îngreuiat deplasarea, locul prafului fiind luat de noroi. „După ce am trecut Bugul, am mers în continuare 50 de km. Năuciți de nesomn și oboseală - ne strângem unii în alții pentru a ne susține în mers. Praful stârnit intră în gură, în ochi și în nas, amestecat cu transpirația ce curge pe ceafă. Bocancii rupți, cu tălpile desprinse, cască găuri întunecate prin care se văd degetele, iar obielele și ciorapii sunt ferfeniță. Un marș care nu se mai termină. În curând ne apropiem de Nipru și ne oprim în satul Voda; suntem epuizați, dar în sfârșit, avem câteva ore să ne tragem sufletul” - rememora fostul locotenent Gheorghe Vornicu din Batalionul 23 vânători de munte.

 

După ce au parcurs cei 180 km dintre Bug și Nipru, în 12 zile (într-un ritm mediu de 15 km pe zi, trupele Armatei 3 au făcut, la nord de Berislav, siguranța flancului stâng al Armatei 11 germane, care forțase fluviul la 30 august 1941, Corpul de cavalerie acționând la flancul stâng al armatei (între Gavrilovka și nord Zolotaia Balka), iar Corpul de munte la cel sudic (între Gavrilovka și Berislav). Cei 400 de km dintre cele două fluvii au fost parcurși în 25 de zile, într-un ritm mediu de 16 km pe zi.

 

Modul în care Armata 3 și-a îndeplinit misiunile a fost apreciat din nou de generalul Eugen von Schobert, care a vizitat de două ori postul de comandă al armatei (la Karpovka și Vradievka) adresând felicitări și mulțumiri și decorând pe generalul Petre Dumitrescu și pe comandanții de corp de armată cu „Crucea de Fier”, clasele II și I.

 

Între 1 şi 15 septembrie, trupele române au respins încercările forţelor sovietice de a trece la vest de fluviu și au făcut numeroase incursiuni pe malul stâng al acestuia spre a verifica pozițiile deținute de inamic și a captura prizonieri. La rându-le, sovieticii au procedat la fel, cele mai grele lupte dându-se la Fisch şi Sablukovka, care au trecut de mai multe ori dintr-o mână în alta (la 3-5 septembrie), Balka (5 septembrie), Leontievka (7 septembrie) şi Gavrilovka (9 septembrie).

 

Notă - Alesandru Duțu, „Armata română de la Prut la Stalingrad și înapoi la Prut, 1941-1944”, Editura Lexon-Prim, Chișinău, 2015. Extrase.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu