vineri, 16 decembrie 2016

Antiintelectualismul protestant si ortodox






Antiintelectualismul protestant si ortodox

au dominat recentele alegeri prezidentiale din SUA si cele parlamentare din Romania. Impotriva tuturor prognozelor, asteptarilor intelectualilor mondialisti aserviti politic corect establishment-ului, samsarul de case d-ul Donald Trump, d-ul si d-na Bombonica Dragnea au iesit invingatori. In America si Romania exista o veche traditie antiintelectuala. Vezi Richard Hofstadter: Anti-intelectualism in American Life, NY 1970, 434 p.

Dictatura de dezvoltare ortodoxo-comunista, 1949-1989, a proletariatului eliberat de exploatare, era prin definitie antiintelectuala. Aceasta componenta a mai multor generatii de oameni noi, cu origine sanatoasa, muncitoreasca, a partidei ortodoxe moldo-valahe - PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD - este sustinuta discret si de Biserica nationala ortodoxa, revoltata si ea de lipsa de unitate crestina, de incompatibilitatea cooperarii si coordonarii activitatii social-politice cu occidentul fara intermediari evrei, maghiari, masoni etc.

Mai ales preponderenta intelectualilor evrei in satul global, in economia fara granite, pe care o slujesc in mod firesc inca din antichtate, printr-o diaspora globalizata, omni prezenta si mult mai bine pregatita profesional decat autohtonii, genereaza pe langa antisemitismul religios unul antimodernizator si antiintelectual. Daca la protestanti exista insa o simbioza anglo-mozaica, jumatate din familia Trump sunt israeliti, la ortodocsi antisemitisnul este si o forma discreta de antioccidentalism religios.

Lumea moderna, dinamica, genereaza nesiguranta pentru masele largi marginalizate, care nu pot sau nu sunt ajutate sa tine pasul cu schimbarile tehnologice rapide ale inteligentiei artificiale. Iar daca modenitatea actuala, globalizarea, e numai in folosul unei minoritati, rezultatul alegerilor populiste antiintelectualiste e o consecinta cat se poate de fireasca.

Pentru cei fara multa scoala intelectualul e si el slujbas, care foloseste mai multe cuvinte decat e necesar ca sa spuna mai mult decat stie. De aceea tendinta alegerilor anti politic corect, antiintelectuale, antiestablishment, vor continua dupa Anglia, America si in Franta, Germania, Olanda etc.

Link: http://melidonium.ro/2016/12/12/viorel-roman-romania-2017/
http://www.viorel-roman.ro/admin/modify.php?id=315
http://www.viorel-roman.ro/admin/modify.php?id=316
http://www.viorel-roman.ro/admin/modify.php?id=231
https://arhivaepoca.wordpress.com/voci-eretice/-viorel-roman-germania/

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de
Bangkok la 16 decembrie 2016










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu