duminică, 25 decembrie 2016

România, tărâm de basm



Cred ca imaginile care urmeaza vor implini urarile mele de Sarbatorti fericite si La multi ani sub semnul Frumosului, al Libertatii si Sperantei in bine si dragoste. Cu prietenie, Vasile Bogdan

 

România, tărâm de basm. 31 de lacuri spectaculoase


http://dezvaluitorul.ro/romani a-taram-de-basm/

În România există numeroase locuri de o frumusețe inimaginabilă. Din păcate, unele dintre acestea nu au parte de promovarea pe care o merită cu adevărat. Vă prezentăm câteva dintre cele mai spectaculoase lacuri din țara noastră, aflate în zone extrem de pitorești.


Lacul Gâlcescu, aflat la o altitudine de 1.925 de metri în Munții Parâng, are o suprafață de aproximativ 3 hectare și o adâncime de până la 9.3 metri. Pitorescul ochi de apă a fost declarat monument al naturii.



galcescu
Foto:  Klaudia Klu via I Love Transylvania


Tinovul Mohoş, aflat pe teritoriu comunei Cozmeni, în județul Harghita, s-a format într-un crater vulcanic al Masivului Ciomatu. Aflat în apropierea Lacului Sfânta Ana, acesta face parte din Rezervația Naturală Tinovul Mohoș, care adăpostește numeroase specii rare de plante, unele fiind unice în România. Tinovul Mohoş înseamnă “Lacul cu Mușchi” și este o mlaştină activă tipic oligotrofă. Grosimea stratului de turbă ajunge până la cel mult 20 de metri. Aria protejată de interes național, cât și european, se întinde pe aproximativ 240 de hectare, din care suprafața tinovului este de vreo 80 de hectare.   Vizitatorii pot admira micile lacuri cu apă aproape neagră,  dar şi  spectaculoasa plantă carnivoră Roua Cerului.



mohos
Foto: Dani El via Viața la țară


Lacul Cuejdel (“Lacul Crucii”) ocupă o suprafață de 150 de hectare și are un volum de apă de un milion de metri cubi. Aflat în județul Neamț, pe teritoriul comunei Gârcina, acesta este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din Europa.



cuejdel
  Foto: Tudor Ghioc via Informatii Romania


În Valea Drăganului, la vreo 70 de kilometri de Cluj-Napoca, se află unul dintre cele mai spectaculoase baraje din țara noastră. Ne referim la barajul Drăgan (Floroiu), care are o înălțime de 120 de metri. De o frumusețe aparte este și lacul de acumulare, care se întinde pe o suprafață de aproape 300 de hectare.



dragan
Foto: Marius Petric


Lacul Tarnița, aflat între  comunele clujene Râșca, Mărișel și Gilău, are o suprafață de 215 hectare și o adâncime de până la 70 de metri. Barajul în arc a fost construit în 1974, având o înălțime de 97 de metri și o lungime de aproape 240 de metri.



tarnita
Foto: Larisa Şandru via Cluj Capitala


Lacul Iezer Ighiel este unic în țara noastră, fiind singurul lac  de baraj natural care a luat naștere, în urma unor alunecări de teren,  pe o suprafață calcaroasă. Spectaculosul “ochi” de apă de culoarea smaraldului este situat pe teritoriul satului Ighiel, la aproximativ 25 de  kilometri de Alba Iulia, și are o suprafață de peste 5.200 de metri pătrați.



iezer ighiel
Foto: Ela Vaida via I Love Transylvania

Citește și Peisaje IREAL de frumoase, într-un colț de rai prea puțin cunoscut. Iezerul Ighiel, o minune a României (FOTO)

În comuna suceveană Sadova se află un lac ce pare a fi desprins din povești. Iezer este un lac alpin de alunecare, având o suprafață de 1,5 hectare și  o adâncime de până la 12 metri.



iezer
Foto: Toma Bonciu/ tomabonciu.ro via Un milion de locuri de vazut in Romania


Lacul Iacobdeal din Munţii Măcinului este  unic în România. Aflat pe  raza comunei Turcoaia, județul Tulcea, acesta este numit de localnici “La fântână”, formându-se în urma unor încercări de extragere a granitului, prin dinamitare. Lacul are o adâncime de peste 20 de metri.



iacobdeal
Foto: Corina Martin

Citește și  Un colț de rai prea puțin cunoscut. Acest “paradis de smarald” este UNIC în România! (FOTO)

De o frumusețe aparte este și Lacul Mare, din orașul Oravița. Acesta are o suprafață de 8,8 hectare, spun reprezentanții primăriei.



lacul mare
Foto: Ciprian Floare via Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj


La o altitudine de 1.255 de metri în Munții Șureanu se află unul dintre cele mai spectaculoase “ochiuri” de apă din țara noastră. Este vorba despre Lacul Oașa, situat la granița județelor Sibiu și Alba,  acesta fiind cel mai mare și cel mai pitoresc „ochi” de apă amenajat pe cursul râului Sebeș. Lacul are o suprafață de aproximativ 460 de hectare și un volum de peste 130 de milioane de metri cubi.  Versanții sunt înconjurați de păduri dese, astfel că molizii falnici care se oglindesc în apele limpezi  ale lacului îi conferă acestuia un farmec aparte.



oasa
Foto: Romania,te iubesc! via Romania in imagini


Lacul glaciar Avrig, aflat la o altitudine de 2.011 metri în Munții Făgăraș, județul Sibiu, are o suprafață de aproape 15 hectare și o adâncime de până la 4,5 metri.



avrig
Foto: Cristian Golea via Sub cerul Romaniei


Extrem de pitoresc este și lacul de acumulare Colibița, aflat la poalele Călimanilor, în stațiunea cu același nume, unde se poate respira un aer ozonat ca-n Alpi. Spectaculosul „ochi” de apă are aproximativ 270 de hectare și are un volum de aproximativ 65 de milioane de metri cubi.



colibita
Foto: Peter Lengyel via Bistriţa

Citește și Minunile unui loc paradisiac, UNIC în Europa: ape de safir, plajă fină și aer ozonat ca-n Alpi

Lacul Ursu, din Sovata, se mândrește cu trei recorduri mondiale. Acesta este cel mai mare lac helioterm din lume, fiind, totodată, unic în Europa. De asemenea, vorbim despre singurul lac cu apă sărată înconjurat de o oază de verdeață, ca urmare a solului vulcanic depus de-a lungul anilor.  Al treilea record mondial se leagă de faptul că în Sovata se află singurul lac din lume în cazul căruia data în care s-a format se cunoaște cu exactitate: 27 mai 1875, la ora 11:00.



lacul ursu
Foto:  Albin Fulvius Sebastian via La pas prin România


Situat la aproximativ 26 de kilometri de orașul Gheorgheni, județul Harghita, Lacul Roșu este inclus în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și este cel mai mare lac de baraj natural, luând naștere în urma surpării unei porțiuni din  muntele Ghilcoş. O vale întreagă, acoperită de brazi și molizi, a fost inundată. Și astăzi se mai văd, la suprafața apei, trunchiurile retezate ale fostei păduri de rășinoase, de unde și unicitatea  acestui lac.  Mai mult, “pădurea scufundată” se află într-o stare perfectă de conservare, ca urmare a carbonatului de calciu și  a oxidului de fier pe care le conține apa.



lacul rosu
Foto: Attila Tatár via Made in Romania

Citește și Pădurea de sub ape. Tainele unui loc paradisiac din România, unic în Europa (FOTO)

Lacul glaciar Bâlea se află la o altitudine de aproximativ 2.040 m, în “inima” Munților Făgăraș,  și are o suprafață de aproximativ 4,6 hectare și o adâncime ce depășește 11 metri.



balea
Foto:  Ionut Vlad via Siebenbürgen süsse Heimat


Lacul Trei Ape este cel  mai înalt lac de acumulare din Munții Semenic. Această minunăție aflată în stațiunea cu același nume, din comuna Brebu Nou, județul Caraș-Severin, are aproximativ 45 de hectare și un volum de peste șase milioane de metri cubi.



trei ape
Foto: Foto: Nedici Dragoslav via WWR


Lacul de Smarald  s-a format în fosta carieră de bazalt din comuna brașoveană Racoș.



smarald
Foto:   Eduard Gutescu via Peisaje De Vis


De o frumusețe aproape ireală este și Lacul Poiana Mărului. Peisajele vă vor lăsa fără suflare. Aflat la aproximativ 20 de kilometri de localitatea Oțelu Roșu, lacul se întinde pe o suprafață de 272 de hectare și are un volumul ce depășește 96 de milioane de metri cubi.



lacul poiana marului
Foto: Munții Banatului via Poiana Marului – Caras Severin

Citește și Poiana Mărului, locul paradisiac din inima munților! Da, acest colț de rai chiar există! (FOTO)

Un peisaj a cărui frumusețe cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Asta îi așteaptă pe cei care ajung în zona Lacului glaciar Capra. Situat pe versantul de sud al Masivului Făgăraș, la 2.230 de metri altitudine, lacul are o suprafață de 1,8 hectare și o adâncime maximă de 8 metri.



capra
  Foto:Natea Gabriel via Surprising Romania


Lacul Vulturilor este cunoscut și sub numele de „Lacul Fără Fund”, aflându-se în Masivul  Siriu, la 1.420 de metri altitudine. Lacul periglaciar aflat în apropierea localității buzoiene Gura Siriului are o suprafață de 0,9 hectare și o adâncime de până la 2,5 metri.



vulturilor
Foto: Auras Mihaiu via Frumusetile ascunse ale Romaniei


Laguna Albastră are o apă ca a Mării Mediterane. Pitorescul lac se află în apropierea comunei Aghireșu, judeţul Cluj, luând naștere pe locul unei foste exploatări de caolin (n.r.- rocă argiloasă de culoare albă). Drept urmare, culoarea intensă a apei se datorează reziduurilor rămase pe fundul lacului. De jur împrejur există dune de nisip uriașe, verdeață și stufăriș.



laguna albastra
...








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu