sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Andrei Plesu: Faptul ca sunt român





Andrei Plesu: Faptul ca sunt român e, totuşi, o pură întîmplare...



Nu o regret, dar nici nu mi-o pot pune la butonieră. Pot doar spera să valorific atît cît pot şansa aceasta "genetică", să nu-mi fac de rîs locul  naşterii  şi concetăţenii, să mă port frumos cu limba română şi, vorba lui Constantin Noica, să povestesc şi altora cîte ceva despre "partea noastră de cer".

    Dar privesc în jur. Ziarele sunt pline de politicieni aflaţi în urmărire penală, sau foarte aproape de ea. Unii sunt vechi

 
”înţelepţi" de partid, care au făcut ani, de-a rîndul, "jocurile" de la vîrf, cu dexteritatea discretă a unor eterne şi impenitente eminenţe cenuşii.Alţii sunt jurişti, adică inşi care încalcă legile cu extremă competenţă. Pe unul din ei l-am auzit  tunînd şi fulgerînd, în campanie, împotriva hoţilor care sărăcesc patria, după care, iată, e chemat  să justifice, împreună cu soţia sa,averi de milioane de euro.

    Grupurile "infracţionale" sunt trans-partinice: dintr-odată, vezi aliniaţi în boxa acuzaţilor şi pesedişti şi penelişti şi pedelişti şi băsişti şi anti-băsişti. Afacerile creează solidarităţi inefabile, diferenţele de tabără politică sunt simple mofturi.

   Numai noi, prostimea, credem că asistăm la mari lupte ideologice. În realitate, mulţi dintre cei care mimează, pe scenă, duşmănia,"se descurcă" eficient, uniţi, subteran, în cuget şi simţiri.

    Reprezentanţii bisericii noastre .... Am trăit să văd cum Întîi-Stătătorul comunităţii noastre duhovniceşti ridică un banal (dar puternic) mahăr de provincie la rang de laureat al unui ordin legat de numele Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Lecţia pe care ne-o transmit ierarhii noştri e simplă: dai bani - eşti "vrednic"!  Mîntuirea devine astfel un statut sponsorizabil.


     Gazetele şi posturile de televiziune au devenit, şi ele, un soi de trupe de comando, cu misiuni de lichidare şi propagandă. Moderatorii au ceva între miliţieni, procurori şi vecine de bloc. Invitaţiile la diverse "talk-show"-uri se fac, pare-se, pe bază de "abonament". Aceiaşi inşi, cu aceleaşi păreri, prestează tenace, fără exces de imaginaţie, în teritoriul aceleiaşi, previzibile obedienţe.Cînd nu se face politică, se organizează chermeze deşucheate, în care cîteva fete cu buze de ştiucă îşi valorifică abundent posteriorul, în timp ce cîţiva băieţi de comitet fac glume în doi peri.


    Peste tot, numărul VIP-urilor care nu ştiu româneşte şi gîndesc intermitent e în creştere. Atmosfera generală e de bălăcăreală groasă, de îmbrînceală zglobie, sau sîngeroasă, de suspiciune, de mîrlănie.


    Unde trăim?  Ce mai putem spera?  De care români să fim mîndri?


    Ştiu că, dincolo de cei pe care i-am pomenit, există marile majorităţi tăcute, oamenii de ispravă care fac ca lucrurile să meargă, "civilii" onorabili şi neglijaţi.

   Dar am o veste proastă pentru ei: ţara nu mai e de mult a lor!Ţara este a unei adunături de netrebnici, care se amuză şi se îmbogăţesc pe spezele tuturor celor  care nu au "cultura" cîrdăşiei.

   Ţara a ajuns sa fie proprietatea privată a unor derbedei.




Sursa: melania rusu - Fw: Andrei Plesu pune degetul pe rana.....










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu