miercuri, 25 ianuarie 2017

Beneficiile imbratisarii si ale atingerii




Beneficiile imbratisarii si ale atingerii




“Milioane si milioane de ani si tot nu mi-ar putea da jumatate din timpul suficient  pentru a descrie acea mica clipa de eternitate cand iti pui bratele in jurul meu si eu imi pun bratele in jurul tau.”
Jacques Prevert
Imbratisarea… un gest mic, banal, facut doar pe jumatate sau din obisnuinta, un gest pe care il luam de cele mai multe ori ca atare… Dar acest gest mic poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Lasati-va imbratisati cand simtiti nevoia. Acordati o imbratisare daca cel de langa voi are nevoie de ea. Imbratisarea este un medicament universal. Uneori o raza de soare. O consolare… O mangaiere… O speranta… Un gest usor prin care ii amintesti celuilalt ca ii esti alaturi, la bine si la rau …
Imaginati-va ca doua inimi isi strig mainile cu caldura… Este ceea ce se intampla in timpul unei imbratisari. Distanta dintre oameni si inimi se scurteaza considerabil in timpul unei imbratisari autentice. Suntem cel mai aproape de latura noastra umana. Imbratisati cu sinceritate si din toata inima! Imbratisati fara un motiv anume. Imbratiseaza pe cineva cel putin o data pe zi. Imbratiseaza de doua ori intr-o zi ploioasa. Imbratiseaza cu un zambet. A tine ochii inchisi este optional. ‘Cuibareala’ este o imbratisare prelungita. Imbratisarile de dinainte de culcare alunga visele rele. Nu imbratisa niciodata maine o persoana pe care ai putea sa o imbratisezi astazi. Nu poti da o imbratisare fara sa primesti una inapoi.
De ce sa oferim si sa primim imbratisari?
Beneficiile imbratisarii si ale atingerii:
1. Imbratisarea reuseste, mai pregnant si mai vizibil decat multe din lucrurile care ne inconjoara, sa ne imbunatateasca starea de spirit si sa scada in schimb nivelul de stres. Conform unui studiu efectuat in cadrul Universitatii Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale in conditii de stres si tensiune, a scazut semnificativ cand persoanele participante la studiu au fost imbratisate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare al cortizolului poate determina cresterea tensiunii si a nivelului de zahar din sange.
2. Imbratisarea reduce tensiunea arteriala, avand astfel un efect benefic asupra inimii si prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat ca in timpul imbratisarii are loc o eliberare semnificativa de oxitocina, hormonul atasamentului si al iubirii, cel care determina sentimentul de afectiune si de apropiere fata de cineva. Tot oxitocina joaca un rol esential in relatia dintre mama si copil, creand legatura unica dintre cei doi.
3. Imbratisarea are un efect calmant, avand rolul de a regla bataile inimii. Conform unui alt studiu, frecventa cardiaca a celor care se imbratiseaza se reduce cu 5-10 batai pe minut. Un alt studiu efectuat in 2000 arata ca bebelusii care au fost imbratisati in timp ce li se efectuau anumite teste la sange au plans mai putin si au avut un ritm al inimii mai regulat decat cei care nu au fost imbratisati.
4. Obiceiul de a imbratisa o persoana si de a-i freca usor spatele faciliteaza circulatia sangelui catre organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inima.
5. Imbratisarea are un efect stimulant pozitiv si asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca si tehnica terapeutica de catre multi psihologi.
6. In timpul imbratisarii, se elibereaza in mod natural si alte substante chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanta secretata de creier, responsabila de starea de bine si de buna dispozitie a unei persoane.
IMBRATISAREA…
o    … ne face sa ne simtim bine
o    … risipeste sentimentul de singuratate
o    … ne ajuta sa ne depasim fricile
o    … ne ajuta sa ne construim stima de sine
o    … favorizeaza altruismul
o    … controleaza apetitul
o    … scade tensiunea arteriala
o    … ne ajuta sa luptam impotriva insomniei
o    … ne confirma existenta noastra fizica
o    … scade riscul aparitiei bolilor de inima
o    … ajuta la scaderea nivelului de cortizol, mai ales in cazul femeilor
o    … regleaza productia de hemoglobina
o    … ofera o alternativa sanatoasa si sigura la alcool si droguri
o    … transmite sentimentul de ‘a apartine’
o    … efectele imbratisarii au loc chiar si atunci cand imbratisarea inceteaza. Imbunatatirile fizice si emotionale pe care imbratisarea le aduce organismului dureaza mai mult decat imbratisarea in sine
o    …ajuta la eliberarea durerii fizice
o    … imbratisarea vindeca
Imbratisarea, acest schimb minunat de afectiune, caldura si sprijin, nu este specific doar fiintei umane. Gesturi similare au fost observate si la alte specii de animale. Insa alte animale precum cainii, au tendinta de a se bucura mai putin decat oamenii sau alte primate de placerea pe care o ofera o imbratisare. Cainii, spre exemplu, interpreteaza asezarea unei labute peste alt caine drept semn de dominanta si nu ii acorda aceeasi semnificatie de protectie, afectiune si sprijin.
O simpla imbratisare poate face din aceasta lume un loc mai bun.
Va multumesc,



http://alinablagoi.ro/beneficiile-imbratisarii-atingerii/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu