luni, 3 ianuarie 2022

Mircea Dorin Istrate - TRIST CRĂCIUN

 



TRIST  CRĂCIUN

Motto:

De-acum pe cornul lunii cântă BUHA

                                         Mircea Dorin Istrate

 

 

         De-acuma-ncolo, simt că m-am ÎNTOMNAT îndejuns ca îmi pot așterne pe hârtie, înspre NEUITARE, toate gândurile și trăirile mele din  vremea în care am mijit și eu în lume, într-o dulce primăvară, într-un sat bătrân, dintr-un veac uitat de mulți.

 Lumea de atunci era altfel, mai bună, mai cinstită, mai curată, mai adevărată, mai mult  trăitoare sub UMBRA CERESCULUI DIVIN într-o credință creștinească ce ne orândui-se până atunci viața veac după veac, într-o continuă speranță de liniște și pace, de mai bine în zilnicitul nostru trai. Pe atunci înnodam trecerea timpului  după CĂLINDARUL cel rămas drept sfântă moștenire de la bunii și străbunii noștri cei uitați de-acum, măsurând și împărțind timpul anului după marile sale sărbători creștinești, după posturile ce urmau să vină, după vremea târgurilor, după zilele de praznic, după sfinții de peste an. Ne petreceam și ne veseleam după datina și obiceiul locului, ținând cu sfințenie la neam, la țară, la sfintele învățături. PĂRINȚII, DASCĂLUL și POPA, SATUL cu toate legile sale erau cei care ne-au făcut oameni, învățându-ne ce-i cinstea, adevărul, omenia, bunacuvința și mai toate cele trebuincioase în această viață până la sfărșitul ei.Toate acestea le-am adunat de-acum în mine și le țin acolo ca pe-o icoană sfântă a unui timp pierdut, îndepărtat, scurs, care n-o să mai vină niciodată.

 A trecut de-acum Crăciunul, acesta din urmă fiind parcă la fel cu cel de dinnaintea lui, tot mai întristat, cu oameni tot mai însingurați, tot mai îndepărtați de adevăratele speranțe și trăiri, pentru că se vede și se simte cum se împuținează și se stinge din zi în zi, flacăra DIVINULUI din ei.

Pe vremea mea așteptam Crăciunul  pentru că așteptam de fapt o RENAȘTERE a noastră, a tuturora într-un TIMP NOU, mult mai smerit și mai curat. Copil fiind îi vedeam pe-ai mei părinți cu se străduiau să întâmpine NAȘTEREA  DOMNULUI, ca pe o mare sărbătoare. De IGNAT se tăia porcul, apoi el se-mpărțea cu grijă să ajungă mai peste an, COȘERU și GĂBĂNAȘU era pline cu bucate, PODU GRAJDULUI  umplut cu fân, gardurile, porțile reparate și văruite, BLIDARU și LAGHIȚĂLE spălate și șterse de praf, STĂJACU avea paie noi și moi , toate străluceau a curat. În CHIMNIȚĂ vinul era tras și pus la limpezit, JINARSU de prune să HODINEA în butoiașul lui de frăgar, gutuile și busuiocul înmiresmeau odaia DE DINNAINTE a fiecărui gospodar. Oamenii, di-mpreună cu noi, copiii, ne spovedeam la sfânta biserică lepădându-ne de păcatele adunate de peste an și așeptam  apoi cu mare-nfiorare să vină,  ZIUA  AJUNULUI  DE  CRĂCIUN.

 Atunci  satul forfota, prindea viață, se-nfiora parcă așa ca la un semn nevăzut, venit de undeva, dintr-o simțire doar de el știută. Se porneau, așa cam pe la amiază, primele CETE de colindătorii, copiii strânși cam de pe fiecare uliță a satului, un CIOPOR de vre-o 4-5 suflete, îngerei cu glsuri ca de privighrtori, porniți să-și colinde vecinii lor de prinprejur. Ei erau curățenia într-uchipată venită să vestească primii nașterea MÂNTUITORULUI și  IERTĂTORULUI nostru cel iubit.  ,,O CE VESTE MINUNATĂ,, deschidea atunci sufletele și uneori punga cinstitelor gazde, care-i plăteau cu bombonele și colăcei, umplându-le STRĂIȚUCILE, cu  mere și nuci deopotrivă și mai ales lăudându-i și îndemnându-i să țină pentru mai departe sfântul obicei al colindului. În ochii părinților și a bunicilor scânteiau atunci lăcrimate boabe de bucurie că au ajun să-și vadă odraslele colindînd cu-nsuflețire

Mai după amiază se porneau la rând feciorii care-i colindau mai întâi pe popa și pe primar și mai apoi luau fiecare casă la rind  pe o parte din sat. Alte cete făceau același lucru în celelalte părți ale satului. Colindele lor erau  cele mai așteptate, pentru că erau frumoase, puternice, cântate cu drag și-nfiorare cu respect față de gazde, oricine ar fi fost aceastea. Erau primiți cu bunătăți alese, cu  colaci și cu pancove aburinde, cu slană și cu cârnaț pentru cei mai înfometați și cu un pahar de vin curat. VĂTAFU lor aduna banii necesari a TOMNI mai apoi CETĂRAȘII care să le cânte la JOCUL CRĂCIUNULUI din duminica următoare.

Și apoi, mai la urmă de tot, veneau la colindat bătrânii, câți din ei mai doreau și mai puteau să facă acest lucru. Colindele lor erau din cele învechite de timp, molcome, grave, profunde, cu mari înțelesuri, cu mari învățăminte ce mângâiau sufletul și dădeau speranțe de mai bine pentru vremurile care vor să vină. Cu ei, bătrânii, se încheia colindatul și se așterea mai apoi liniștea peste satul cela întroienit cu nea, picurat cu stele și cu dumnezeire, așternându-se-n urma lor pacea și speranța  în sufletul tuturora. Așa a fost pe-atunci, în vremea cea de demult, dusă de-acum și întomnată deopotrivă cu mine.

O Doamne cum aș mai dori să mai trăiesc odată o sfântă noapte de Crăciu ca cea din vremea copilăriei mele. Știu că e cu neputință, știu că vremea aceia a trecut, că acum a venit la rând o altă lume,  cu o altă trăire și simțire,  că noi care am trăit-o pe cea veche suntem din ce în ce mai rari, mai puțini și tocmai de aceia am vrea să lăsăm celor de-acum icoana vremii noastre de atunci, spre neuitare și  spre nepieire. Păcat că mai suntem  doar câțiva care să mai putem spune că AM TRĂIT și noi odată în acea lume care a ținut ca sfântă avere datinile, obiceiurile și taina cea dădătoare de putere și de curată înfiorare  a Crăciunului.

 

P.                  S.  Am întrebat pe cineva apropiat ca ani de mine, trăitor și el în satul meu, să-mi spună cum a fost în sera de Crăciun pe ulița mea și mi-a spus cam așa:

       Ca de vreo 5 ani din urmă, în satul meu și pe ulița mea n-a mai fost nici un copil la colindat, pentru că nu-i mai cine. Într-un târziu au venit 4 (patru) colindători, mai răsăriți ca vărstă, pe care el nu i-a cunoscut pe nici unul după neam și nume. Așa că și-a luat copiii, nepoții și strănepoții, a ieșit cu ei în fața porții sale și au colindat la lună și la stele, pe o vreme rece și ploioasă, cu sufletele înlăcrimate , întristate și pline de durere. Nu a ieșit nimeni dintre vecini să l-i se alăture ori să mi-i asculte. Toate ferestrele erau întunecate, semn că flacăra divină s-a stins de-acum, poate pentru totdeauna, în sufletele acestora și a mult prea mulților de o seamă cu ei. Păcat, mare păcat. Trist Crăciun și-ndurerat. Așa vremuri, așa oameni!                       

Poate ar trebui să ne-așteptăm de-acum la a doua venire pe pământ a lui Issus Hristos,

pentru a REÎNNOI, încă odată , această atăt de PĂCĂTOASĂ LUME.

 

02.01.2021

   Mircea Dorin Istrate

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu