miercuri, 10 mai 2023

Benjamin Norton - S.U.A., Marea Britanie, Franța au promis U.R.S.S. să nu extindă N.A.T.O. la est de Germania

 



S.U.A., Marea Britanie, Franța au promis U.R.S.S. să nu extindă N.A.T.O. la est de Germania

Benjamin Norton, Jurnalist geopolitic și de politică externă

07 Mai 2023

 

 

Guvernele occidentale și-au încălcat promisiunea de a nu extinde N.A.T.O. spre Est după reunificarea Germaniei.

 

Notele de la o întâlnire din 1991 între înalți oficiali americani, britanici, francezi și germani confirmă că a existat un „acord general conform căruia apartenența la NATO și garanțiile de securitate [sunt] inacceptabile” pentru Europa Centrală și de Est.

 

Reprezentantul diplomatic al Germaniei a subliniat că Uniunii Sovietice i s-a promis în 1990: „nu vom extinde NATO dincolo de râul Elba”, în estul Germaniei. Documentul, care anterior a fost clasificat drept secret, provine de la Arhivele Naționale Britanice. A fost făcut cunoscut pe scară largă în februarie (2022 - n.r.) de către ziarul german „Der Spiegel”, dar a fost publicat pentru prima dată de politologul american Joshua Shifrinson într-un document publicat în 2019.

 

Documentul relatează întâlnire dintre înalții oficiali din Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania, în orașul Bonn, pe 6 martie 1991. Subiectul reuniunii a fost „Securitatea în Europa Centrală și de Est”. Diplomatul german Jürgen Chrobog este citat în note în care spune: „În timpul negocierilor 2+4 am precizat clar că nu vom extinde N.A.T.O. dincolo de Elba. Prin urmare, nu am putea oferi Poloniei și celorlalți aderarea la N.A.T.O.”. La negocierile 2+4 din 1990 au avut loc discuții care au permis reunificarea Germaniei - Germania de Vest capitalistă și Germania de Est socialistă (grupa 2), împreună cu Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța (sgrupa 4). Prin urmare, comentariile lui Chrobog din note confirmă că puterile occidentale au promis U.R.S.S. în 1990 că nu vor extinde N.A.T.O. spre est după reunificarea Germaniei. Mai mult clarificând acest fapt, documentul adaugă că a existat un „acord general conform căruia apartenența la NATO și garanțiile de securitate [sunt] inacceptabile” pentru țările din estul Germaniei.

 

De la sfârșitul Războiului Rece, N.A.T.O. a adăugat 14 state membre situate la Est Germania

 

De la sfârșitul Războiului Rece și de la destrămarea Uniunii Sovietice, 14 țări din Europa Centrală și de Est s-au alăturat alianței militare N.A.T.O. conduse de S.U.A. - toate țările din estul Germaniei, încălcând în mod flagrant promisiunea de a nu se extinde. State care au aderat la N.A.T.O. după 1990:

- 1999 - Republica Cehă, Ungaria și Polonia;

- 2004 - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia;

- 2009 - Albania și Croația;

- 2017 - Muntenegru;

- 2020 - Macedonia de Nord.

N.A.T.O. a discutat, de asemenea, posibilitatea ca în viitor Bosnia și Herțegovina, Georgia și Ucraina să se alăture alianței militare. În decembrie 2021, Federația Rusă a cerut ca N.A.T.O. să fie de acord cu o serie de garanții de securitate, inclusiv cu promisiunea de a nu adăuga alți membri, dar S.U.A. și N.A.T.O. au respins cererile Moscovei.

 

Dovezi că N.A.T.O. și-a încălcat promisiunea de a nu se extinde la Est de Germania

 

Dosarul diplomatic din 1991 recent descoperit face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi prin care guvernului rus susține că N.A.T.O. și-a încălcat promisiunea, acuzație fiind într-adevăr corectă. După cum a menționat anterior „Raportul Geopolitic Economy”, documentele declasificate ale guvernelor Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Germaniei și fostei Uniuni Sovietice și Federației Ruse demonstrează că N.A.T.O. s-a angajat să nu se extindă spre est.

 

9 februarie 1990 – „N.A.T.O. nu se va extinde «nici un centimetru spre est»”.

 

Arhiva de Securitate Națională de la Universitatea „George Washington” din Washington, D.C. a publicat înregistrări care arată că în cadrul unei ședințe care a avut loc în data de 9 februarie 1990, secretarul de stat american James Baker l-a asigurat pe premierul sovietic Mihail Gorbaciov „nu o dată, ci de trei ori” că N.A.T.O. nu se va extinde „nici un centimetru spre est”. Baker a recunoscut că „nu numai pentru Uniunea Sovietică, ci și pentru alte țări europene este important să avem garanții că, dacă Statele Unite își păstrează prezența în Germania în cadrul N.A.T.O., nici un centimetru din jurisdicția militară actuală a N.A.T.O. nu se va extinde în direcția de est”[1].

 

Guvernul S.U.A. minte în mod flagrant în legătură cu extinderea N.A.T.O. pentru a încercui militar Rusia Secretarul de stat Antony Blinken a susținut alianța militară condusă de S.U.A.[2] 

 

Notă din „Raportul Geopolitic Economy” - Secretarul de stat american Blinken a susținut că alianța militară „N.A.T.O. nu a promis niciodată că nu va admite noi membri”. Aceasta este o minciună contrazisă de mai multe documente guvernamentale occidentale, care arată că N.A.T.O. a promis U.R.S.S. să nu se extindă „un centimetru spre est” dincolo de Germania.

 

Nota redacției - Ben Norton este jurnalist de investigație și analist de geopolitică și politica externă. Este fondator și editor al „Geopolitical Economy Report” cu sediul la Caracas, Venezuela America Latină.

 

--------------------------------------------

[1]sursahttps://twitter.com/GeopoliticaEcon/status/1486711748446998530?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1486711748446998530%7Ctwgr%5E61c42bee1fb780d002351aa82552687937c5d43f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgeopoliticaleconomy.com%2F2022%2F02%2F20%2Fus-uk-france-russia-expand-nato-east-germany%2F - 20 februarie 2022.

[2] 27 ianuarie 2022








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu