joi, 18 august 2022

Neagu Bunea Djuvara - "Ce-i aia o scrisoare de dragoste?"

 



Neagu Bunea Djuvara - "Ce-i aia o scrisoare de dragoste?"

 

”Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini... ce mare lucru!”

 

„Curte prin telefon se făcea şi pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile... Ce poţi să transmiţi realmente? Situaţia asta e şi o expresie a lenii de care suferă majoritatea tinerilor. Probabil că ei nici nu pricep: ca să vezi scrisul adevărat al celeilalte persoane e cu totul altceva.”

 

„De pildă, eu cu Sofia - poloneza de care am fost îndrăgostit trei ani şi despre care cred şi acum, la bătrâneţe, că ea a fost femeia care-mi fusese hărăzită mie, soţia mea ideală pentru toată viaţa, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat şi, închipuiţi-vă că am păstrat toate scrisorile într-o fostă cutie de bomboane, legată împrejur cu panglică roşie!”

 

„Ambiţia mă ţine tânăr. Din nefericire, nu poţi recomanda cuiva să fie ambiţios, pentru că asta e o trăsătură pe care o ai sau nu o ai. Dar ca să faci ceva în viaţa e musai să fii ambiţios, să vrei să faci ceva, altfel te prăbuşeşti psihic.”

 

„Lucrul care place la mine e că nu vorbesc o limbă savantă. Transpun istoria pe înţelesul omului elementar.”

 

„Istoria a fost şi a rămas dragostea vieţii mele, chiar dacă am profesat în Drept.”

 

„Cuvântul "cultură" aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea.”

 

„Eu sunt tăiat pe din două. Adică este omul care crede profund, instinctiv în Dumnezeu, omul care se roagă de cel puțin două ori pe zi, având convingerea că dialogul cu Dumnezeu este indispensabil. Și mai este omul raționalist, istoricul, care nu înțelege noima multor explicații din dogme.”

 

„Aş fi preferat să am soarta lui Van Gogh, căruia nu i s-a cumpărat aproape niciun tablou cât a trăit şi acum e unul dintre cei mai bine vânduţi pictori din lume.”

 

„Nu vreau să spun "După mine, potopul!", chiar dacă îl prevăd.”

 

Neagu Bunea Djuvara (n. 18 august 1916 - d. 25 ianuarie 2018) a fost un istoric, diplomat, filosof, jurnalist și romancier român.

Neagu Djuvara s-a născut la București într-o familie aristocrată de origine aromână, așezată în țările române la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a dat mulți oameni politici, diplomați și universitari de prestigiu.

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02HSx21Uaz1DaQbpemD6EY8Bg6R6VhPEtweDzDB24nr3LAgfK4vPLEpA5eXHaj3ViXl&id=100003355413046

Sursa: RADU GABRIELA









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu