vineri, 24 mai 2019

Nicuşor Gliga - Născătore de Dumnezeu




Născătore de Dumnezeu
Când vezi sufletul curat şi nevinovat al unui copil, îţi vine
parcă să zici că orice mamă e o "născătoare de Dumnezeu".
Francis Bacon (1561-1626)

Francis Bacon putea să spună aceste frumoase şi adevărate cuvinte într-o vreme când , în Europa creştină, Dumnezeu, subiect de discuţie zilnică, încă era intra muros. Astăzi, când Cel născut din Pururea Fecioara Maria, de jure a fost izgonit extra muros, care filozof ar mai spune aşa ceva?
Lume a “evoluat” şi în atitudinea faţă de copii. În materie de afecţiune maternă ( şi paternă), copiii  sunt concuraţi serios de animalele de companie: pisici, câini, porcuşori de Guineea, purceluşi obişnuiţi,dihori etc.
La  relele tratamente,  la exploatarea fizică, vechi de când lumea, în zilele noastre , copiii sunt supuşi unei  exploatări mediatice, de promovare şi de întreţinere a imaginii unor VIP-uri mondene, sportive, politice, princiare etc., de promovare a celor mai diverse produse şi implicaţi chiar şi în propagandă politică ( În campania electorală americană din 2016, copiii de grădiniţă erau învăţaţi să strige “ Hillary!Hillary!” şi să spună că Trump este un nebun.)  Exploatarea mediatică, nu este percepută ca atare, ci ca o joacă, un divertisment, ceva benign în folosul copiilor…În realitate, este puternic invazivă, modelând mintea, comportamentul şi sufletul în ton cu exigenţele unei realităţi din de în ce mai secularizate şi secularizante, care realitate distorsioneza şi atitudinea corectă, sănătoasă a părinţilor faţă de copii.
În secolul trecut, Janusz Korczak (https://en.wikipedia.org/wiki/Janusz_Korczak ) recomanda următoarele reguli pentru creşterea şi educarea copiilor:

1. Nu aștepta de la copilul tău că va fi ca tine, sau cum îți dorești tu să fie. Ajută-l să devină el însuși.
2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viață, cum ar putea să te mulțumească? El va dărui viață altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă de recunoștință.
3. Nu demonstra nemulțumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la bătrânețe. Căci, ce semeni aia vei culege.
4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viața e oferită fiecăruia după puteri, fii sigur, viața poate fi dificilă pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate și mai mult căci nu are experiență.
5. Nu-l umili!
6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii noștri. Oferă-i atenția maximă — nu știi niciodată pe cine poți întâlni în propriul copil.
7. Nu te chinui, dacă nu poți face totul pentru copilul tău, dar ține minte: pentru copil nu s-a făcut suficient, în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.
8. Copilul nu e tiran, care îți monitorizează întreaga viață, nu doar carne și sânge. E cana prețioasă, pe care viața ți-a oferit-o pentru a păstra și dezvolta focul creativ din ea. Această iubire nelimitată a mamei și a tatălui la care va crește nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.
9. Învață să iubești un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin cum nu ți-ai dori să se comporte ceilalți cu propriul tău copil.
10. Iubește-ți copilul în orice ipostază — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindcă copilul e o sărbătoare, care încă se desfășoară în viața ta.

La acestea aş mai adăuga una: Dacă tot i-aţi botezat creştini, nu fiţi nepăsătoare, neglijente cu lumina dumnezeiască pe care copiii au primit-o în suflet la botez. Sunt purtători de Dumnezeu ( teofori) şi, într-un fel, Francis Bacon are dreptate cu privire la mamele lor.  Întreţineţi focul ca aceştia să crească buni şi frumoşi (kalokagathos). Şi dacă nu v-aţi descreştinat cu totul, nu vă fie teamă că din copilul pe care-l iubiţi s-ar putea să iasă un sfânt. Garantat sută la sută ( şi ceva în plus) sfinţii vor judeca lumea, nu supermenii, supercampionii, supergeniile, superrazboinicii, supercarturarii şi alţi super. În spatele Sf.Ioan Gură de Aur s-a jertfit  mama sa Antuza, văduvă tânără; Sfântul Vasile cel Mare a avut ca mentori pe… bunica sa Macrina şi mama sa Emilia; în spatele Fericitului Augustin  a stat rugăciunea arzătoare a mamei sale Monica; n-ar fi existat un împărat Constantin cel Mare, dacă nu i-ar fi stat alături mama sa , împărăteasa Elena etc.

Dumnezeu  ţine ( încă) lumea pentru omanii buni şi frumoşi la suflet, unii/unele de curând născuţi/născute şi alţii/altele care vor mai urma, până când se va completa numărul celor înscrişi în Cartea Vieţii. Atenţie! Nu e vorba de predestinare, “ ce-ţi este scris, în frunte îţi este pus”, ci de preştiinţa lui Dumnezeu. Noi alegem ce să ne punem, ce să ne scriem pe frunte…Dumnezeu ştie dinainte cine şi ce a ales…

“Şi-am văzut ridicându-se din mare o Fiară, având zece coarne şi şapte capete; şi pe coarnele ei, zece steme şi pe capetele ei, nume blasfemiatoare. (…) Şi i se vor închina ei toţi cei ce locuiesc pe pământ, ale căror nume nu sunt de la’ntemeierea lumii scrise’n cartea vieţii Mielului celui înjunghiat.” (Apocalipsa 13,1,8 BVA)
Pentru a înţelege limbajul metaforic al Apocalipsei, trebuie doar să ridicăm ochii din gadgeturile electronice şi să fim atenţi la ce întâmplă în jurul nostru şi la ce ni se întâmplă nouă , personal, pentru că “ E mult mai târziu decât îţi închipui”, spunea părintele Serafim Rose (https://en.wikipedia.org/wiki/Seraphim_Rose )
“Poate că aceştia sunt ultimii câţiva ani în care mai putem continua să răspândim liberi cuvântul. E mai târziu decât credeţi... Trebuie să lucrăm cât mai e timp... Ştiţi ce s-ar întâmpla dacă Hristos ar umbla astăzi prin lume? Probabil că L-ar interna într-un spital de nebuni şi L-ar droga cu tot felul de medicamente. Lumea L-ar răstigni şi acum la fel cum a făcut-o acum două mii de ani (...). Spunem că trăim într-o societate creştină, dar de fapt nu este adevărat; trăim într-o societate care este mult mai păgână, mai urâtoare de Hristos decât lumea în care a trăit odinioară Hristos. Părintele Serafim Rose  simte duhul Sfinfilor Părinţi mai bine decât mulţi dintre noi. Deşi n-a fost profesor, are valoare teologică, iar noi avem multe de învăţat de la el şi ca ascet, şi ca mistic. Un mare semn de întrebare se ridică: unde ne aflăm noi faţă de el?” ( Părintele Dan Constantin Bădulesc)
Sunt alţii care umblă prin lume, în locul lui Hristos, vorbind în numele lor, adulaţi şi ovaţionaţi ca nişte dumnezei.  

Nicuşor Gliga
Bucureşti,  24 mai 2019
Sf. Cuv. Simeon; Sf. Mc. Serapion; Sf. Mc. Marciana












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu