marți, 28 mai 2019

In Revista ''Climate literare'' ... Nicolae Densusianu... +




Revista ''Climate literare''

Fara indoiala, Nicolae Densusianu, un mare erudit cu aura de initiat, este cel care a dechis calea catre adevaratele radacini ale neamului, prin lucrarea sa de mare anvergura "Dacia preistorica". Ma bucur sa constat ca intereseul fata de aceasta tema este inca viu, asa cum constat si din recentul numar al revistei Climate literare", care preia un mai vechi articol semnat de Victoria Milescu, din care ma voi margini la un scurt citat:

,,Marele merit al filosofiei istorice a lui Nicolae Densuşianu a fost acela că el a refuzat să considere modelul existenţial al neamului său ca fiind de mâna a doua şi a refuzat ideea servilismului automat faţă cu modelele din afară. Nicolae Densuşianu a intuit, poate cel dintâi între istoricii şi gânditorii români, că cel mai mare rău pentru România a fost tendinţa (cu grijă cultivată de toţi cei care nu au iubit acest neam) ploconirii faţă de modelele străine…”  (Alexandru Nemoianu, istoric şi filozof al civilizaţiilor) - sublinierea apartinandu-mi (MI)

Revista ''Climate literare'' a preluat nu ştiu de unde un articol al meu, publicat iniţial în ''Independenţa Română'', despre Nicolae Densuşianu, care a spus demult şi cu documente aceste lucruri în ''Dacia preistorică''. Am ataşat revista. Numai bine, Victoria M.


Excelentul articol poate fi lecturat la pag. 13 din revista literara amintita, atasata.


De la Marian Ilie: 62% din lexicul limbii române este de origine traco-dacă
----------------------------------------------------------------------------------------

 -------------------------------------------------------------------------------------------

Din revista Climate literare mai spicuim:
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu